Deze ingredienten zijn onmisbaar in de keuken

Naast bakken vind ik koken ook ontzettend leuk om te doen, ik vind het heerlijk om voor mijn gezin te koken. Uiteraard hebben we zo onze favorieten die ik vaak kook maar ik vind het ook heel erg leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Ik doe veel inspiratie op voor nieuwe gerechten via YouTube, TikTok maar ook diverse foodblogs die ik volg. Naast recepten overnemen vind ik het tevens heel leuk om zelf te experimenteren met verschillende ingrediënten en smaken. Wanneer je veel kookt dan ontwikkel je op een gegeven moment wel een bepaalde feeling voor het koken en weet je welke smaken er goed bij elkaar passen. Ik heb wel altijd een aantal ingrediënten in de voorraadkast die voor mij onmisbaar zijn en waar ik echt niet meer zonder kan. Welke dit zijn dat kun je hieronder lezen.

Ui,  knoflook en verse rode chilipeper

Ik zie ui en knoflook toch wel als de basis van veel gerechten. Elke gerecht wordt hier smaakvoller van door eerst even een ui en knoflook te fruiten. Ik gebruik het veel als basis voor soepen maar ook voor sausen of wat dacht je van een lekkere risotto? Deze twee ingrediënten heb ik altijd in huis en zitten verwerkt in veel van onze gerechten. Ook hebben wij vaak verse rode chilipeper in huis, ook dit is een ingrediënt die veel gebruik en ik hou van de pittigheid van een chilipeper. Wij eten ook regelmatig pasta Aglio e Olio en een peper is dan uiteraard onmisbaar.

Meer smaak met bouillonblokjes

Koken doe ik eigenlijk altijd zonder pakjes en zakjes maar ik smokkel wel eens met bouillonblokjes. Vaak vind ik dat een gerecht net iets meer smaak krijgt door het toevoegen van een bouillonblokje. Ik gebruik bijvoorbeeld runderbouillon in mijn bolognesesaus, om net iets meer de verschillende smaken naar boven te halen. Of een groentebouillonblokje voor het maken van een lekker sausje bij de groenten of om een risotto wat smaakvoller te krijgen. Kippenbouillonblokjes gebruik ik om mijn aardappeltjes in te koken voordat ik deze in de oven doe. Bijvoorbeeld bij dit recept voor de lekkerste aardappeltjes uit de oven. De bouillon zorgt dat de aardappeltjes iets meer smaak krijgen. Kortom; ik gebruik bouillonblokjes erg graag en het is ook een goede tip om te gebruiken wanneer je niet veel tijd hebt om te koken. Elke gerecht wordt namelijk wat smaakvoller zonder dat het uren heeft geprutteld.

Alles wordt lekkerder met roomboter

Wanneer je onze koelkast opendoet, dan zie je altijd wel een pakje roomboter liggen. Ik bak niet per se alles in roomboter, dit doe ik liever in (olijf)olie maar roomboter gebruik ik wel voor een aantal gerechten. Zo gebruik ik roomboter vaak om een roux te maken als basis voor een sausje zoals bechamelsaus (voor de lasagne) of voor een roomsausje voor bij de pasta. Ook roomboter geeft aan een gerecht een volle smaak wat soms gewoon heel lekker is.

Binden, paneren of bakken met tarwebloem

Ook tarwebloem staat standaard in mijn kast. Sowieso bak ik graag en vaak is tarwebloem wel een basisingredient die veel gebruikt wordt, maar het is ook zeker wel een product waar ik graag mee kook. Ik gebruik het veelal om bepaalde sauzen mee te binden, of om bijvoorbeeld vlees of vis mee te paneren voordat de broodkruim erop gaat.

Mijn lievelingskaas: Grana Padano

Mijn lievelingskaas is zonder twijfel Grana Padano, het liefst gooi ik het in elke gerecht. Het is een kaas die ik altijd in de koelkast heb liggen. Deze Italiaanse kaas is lekker over de pasta, gaat goed in salades of als garnering op een lekker broodje. Is mijn Grana Padano zo goed als op, dan kook ik wel eens de korst mee in een pastasaus en dit geeft een hele lekkere smaak aan de saus. Zeker eens proberen!

Pasta, van spaghetti tot aan penne

Ten slotte, hebben wij altijd pasta in huis, van spaghetti tot aan penne en alles ertussen. Pasta is toch ook wel iets wat je snel even kan maken en met een simpel sausje of door er knoflook, zout, chilipeper en olijfolie erbij/in te doen heb je altijd binnen no time een lekker gerecht op tafel.

Naast al deze vaste ingrediënten hebben wij ook eigenlijk wel altijd groenten en diverse specerijen in huis, zo kun je eigenlijk altijd wel iets lekkers op tafel zetten wanneer je even geen inspiratie hebt, gebrek aan tijd of vergeten bent om boodschappen te doen.