Heerlijke Cinnamon Rolls met een frisse icing

Heerlijke Cinnamon Rolls met een frisse icing

Bakken is een hele grote hobby van mij, ik vind het super leuk om met beslag en deeg iets lekkers te maken. Niet alleen voor onszelf, ik vind het ook altijd leuk om iets te bakken wanneer er visite komt of voor iemands verjaardag. Wel betrapte ik mij er zelf op dat ik toch wel vaak dezelfde dingen maak, zoals bijvoorbeeld een dripcake, appeltaart, brownie, koekjes en cakejes. Allemaal hartstikke lekker maar wel wat eentonig en het is natuurlijk ook wel leuk om aan mijn bakskills te werken. Het werd dus een keer tijd om iets anders te gaan maken, ik besloot Cinnamon Rolls te maken met een frisse icing. Het is geen moeilijk recept, het kost alleen wat tijd en geduld omdat het deeg een aantal keren moet rijzen.

Wat heb je nodig voor het deeg:

 • 75 gram roomboter
 • 200 ml melk
 • 600 gram bloem
 • 1 zakje droge gist
 • 2 middelgrote eieren
 • 90 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 theelepel zout
 • (hand)mixer
 • bakpapier
 • deegroller
 • keukenthermometer
 • scherpe mes
 • bakplaat
 • oven

Begin met het maken van het deeg, gezien het deeg een tijdje moet rijzen. Verwarm de melk tot ongeveer 40 graden en los hierin de gist op. Smelt ook ondertussen de boter in een pannetje of met behulp van de magnetron. Doe de rest van droge ingrediënten in een grote beslagkom en meng dit goed door elkaar met bijvoorbeeld een garde. Voeg vervolgens de melk met gist en de gesmolten boter toe en mix dit op een lage stand door elkaar. Je zou dit ook eventueel met de hand kunnen kneden. Na een paar minuten kun je de twee eieren toevoegen en mix dit tot een mooi soepele deeg. Mocht het deeg toch nog wat plakkerig zijn, voeg dan nog een klein beetje bloem toe. Het deeg is klaar wanneer het mooi elastisch is en loslaat van de kom. Laat vervolgens het deeg in de kom met folie of theedoek één tot twee uur rijzen.

Wat heb je nodig voor de vulling:

 • 200 gram bruine suiker
 • 3 eetlepels kaneel
 • 60 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 2 theelepels vanille aroma

De vulling kun je het beste maken op het moment dat het deeg bijna klaar is met rijzen. Doe de bruine suiker, kaneel en vanille aroma in een kommetje en meng dit door elkaar. De roomboter gebruik je pas later wanneer het deeg klaar is.

Nadat het deeg gerezen is, bestuif je het werkblad met wat bloem. Maak met behulp van een deegroller een lap van ongeveer 40 x 50 cm. Het hoeft niet een perfecte rechthoek te worden. Smeer vervolgens het deeg in met roomboter met behulp van een kwast of de onderkant van een lepel. Strooi hier vervolgens de suiker/kaneel mengsel op en verdeel gelijkmatig. Rol vervolgens het deeg op aan de lange kant. Pak een mes en snij rolletjes van ongeveer 3 a 4 cm. Leg vervolgens de rollen op een bakplaat met bakpapier en laat ruimte over gezien ze nog gaan rijzen. Wanneer alle rolletjes op de bakplaat liggen, mogen ze nog een half uur rijzen voordat ze de oven ingaan. Dek ze even af met bijvoorbeeld een folie of theedoek.

Verwarm alvast de oven voor op 200 graden (heteluchtoven). Na een half uur rijzen mogen de kaneel rollen in de oven voor ongeveer 15 tot 20 minuten (beetje afhankelijk van je oven). Ze zijn klaar wanneer ze lekker beginnen te ruiken en er goudbruin uitzien.

Wat heb je nodig voor de icing:

 • 80 gram roomkaas
 • 50 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 180 gram poedersuiker
 • 2 eetlepels citroensap

Terwijl de Cinnamon Rolls in de oven staan kun je beginnen met het maken van de icing. Doe alle ingredienten in een kommetje en meng het tot een egaal papje. Is de icing nog te dun, voeg dan wat extra poedersuiker toe.

rolls2

Na ongeveer 15 minuten zijn de cinnamon rolls klaar en je doet direct de icing eroverheen, zo trekt de icing er lekker in. Warm zijn de cinnamon rolls het allerlekkerst dus je kunt meteen beginnen te eten. Eet smakelijk!