Echte Turkse Lahmacun (Turkse pizza)

Echte Turkse Lahmacun (Turkse pizza)

Voor wie mij al langer volgt weet vast en zeker wel dat ik getrouwd ben met een Turkse man. Ik hou ontzettend van de Turkse cultuur en daar hoort uiteraard ook de Turkse keuken bij. In de afgelopen 15 jaar heb ik al heel veel verschillende Turkse gerechten mogen proeven en ik kan nu oprecht zeggen dat de Turkse keuken één van mijn favorieten is, wellicht mijn meest favoriet! Omdat ik zo erg kan genieten van Turks eten heb ik de afgelopen jaren zelf ook Turks leren koken, waaronder een heerlijke linzensoep. Veel gerechten vind ik erg lekker maar er is eentje die er toch wel met kop en schouders bovenuit steekt en dat is: Lahmacun. Vandaag deel ik met jullie het recept en ik beloof je, het is niet moeilijk maar het is wel een gerecht waar je even ruim de tijd voor moet nemen. Maar dan heb je ook wat!

Lahmacun recept voor ongeveer 10 stuks:

Ingrediënten voor het deeg:

 • 500 gram bloem
 • 7 gram droge gist
 • 220 ml lauw/warm water
 • 2 eetlepels yoghurt
 • 1 eetlepel zonnebloemolie
 • 1,5 theelepel zout

(Ook heb je nog wat bloem nodig voor het bestuiven van je werkblad)

Ingrediënten voor de vulling:

 • 450 gram 50/50 rund en lamsgehakt
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 grote eetlepel peperpuree
 • 3 Turkse groene pepers (of groene paprika)
 • 4 tomaten
 • 1,5 grote ui
 • Flinke handvol platte peterselie
 • 1 eetlepel zonnebloemolie
 • 1 theelepel zout
 • Evt. Nog Chili pepervlokken

Voor erbij:

 • Fijn gesneden ijsbergsla
 • Platte peterselie
 • Citroensap

Aan de slag! Begin met het maken van de deeg. Weeg de ingrediënten af en doe het bij elkaar en kneed tot een mooie zachte deeg. Soms is het deeg nog wat te nat, voeg dan nog wat bloem toe. Mocht het te droog worden, voeg dan nog wat water toe. Let op dat je dit beetje voor beetje doet. Het deeg is goed als die zacht en niet plakkerig aanvoelt. Laat het deeg minimaal een uur rijzen.Verwarm je oven voor, het liefst op de hoogste stand. Wij hebben een pizzasteen en zo wordt je lahmacun wel het lekkerst.

Snij vervolgens de ui, groene pepers, tomaten en peterselie heel fijn. Doe vervolgens bij het gehakt de tomaten en peperpuree, het zout en de olie. Meng dit goed door elkaar, het gehakt moet een beetje glimmen zodat de vulling niet te droog wordt na he bakken. Is het wel te droog, voeg dan nog een fijn gesneden tomaat toe en/of wat olie.

Nadat het deeg is gerezen pak je een bolletje deeg, ter grootte van een kleine manderijn, en rol deze goed uit. Het is lekker als je het zo dun mogelijk uitrolt. Let op dat je je werkblad en je roller goed bestuift met bloem. Is je deegbolletje goed uitgerold besmeer deze dan met het gehaktmengsel, dit gaat het gemakkelijkst met de bolling van een lepel. Smeer niet een te dikke laag. Doe de lahmacun in de oven voor ongeveer 4/5 minuten (beetje afhankelijk van hoe heet je oven kan en vooral even testen bij de eerste). Herhaal bovenstaande stappen, totdat het deeg en het gehakt op zijn.

Het lekkerste zijn ze wanneer ze uit de oven komen, dus wij eten en bakken een beetje tegelijk en doen dit vaak met het hele gezin wat ook nog eens heel gezellig is. Eet smakelijk!