Recept: Turkse Linzensoep

linzen1

Turkse linzensoep is mijn meest favoriete soep ooit, een lekkerdere soep bestaat gewoon niet (punt). ’s Nachts mag je mij er zelfs voor wakker maken, ik ben er dol op! Mijn vriend is Turks en kan erg lekker Turks koken maar zijn specialiteit is toch wel linzensoep. Vandaag deel ik het recept (met hulp van mijn vriend) en leg ik stap voor stap uit hoe je deze overheerlijke soep kunt maken, succes gegarandeerd.

Welke ingrediënten heb je nodig (4 personen):

 • 250 gram rode linzen
 • 2 kippenbouillontabletten
 • 1 grote ui
 • 1,5 liter water
 • olie
 • 20 gram roomboter
 • halve eetlepel gedroogde munt
 • 2 kleine eetlepels tomaten puree
 • een snufje gedroogde chili en zwarte peper (naar smaak)
 • evt. een citroen en Turkse brood om erbij te serveren

En dan nu aan de slag…

 • Was eerst de rode linzen goed met behulp van een vergiet of zeef. De linzen zijn goed gewassen als het water wat eraf komt zo goed als helder is.
 • Daarna snij je de ui in kleine stukjes.
 • Vervolgens doe je wat olie in een (soep)pan en hier bak je de ui in, net zo lang totdat ze glazig worden.
 • Daarna doe je de rode linzen, het water, 2 kippenbouillontabletten, snufje chili en zwarte peper in de pan en dit kook je voor zo’n 45 tot 60 minuten. De linzen moeten kapot gekookt worden, dat is belangrijk. Nu heb je eigenlijk een basis linzensoep en deze kun je nog lekkerder maken door het volgende aan de soep toe te voegen…
 • Je doet een klont roomboter in bijv. een steelpan. Je laat het boter smelten en hier doe je ongeveer een halve eetlepel gedroogde munt bij. Dit bak je even kort zodat er een licht branderig smaakje aan de munt komt te zitten. Vervolgens voeg je hier twee eetlepels tomatenpuree bij en dit bak je ook nog een tijdje, dit doe je om het puree minder zuur te maken.
 • Nu kun je het ‘sausje’ toevoegen en je soep is klaar om geserveerd te worden

linzen2

Hopelijk vonden jullie het leuk om dit recept te zien en mocht je het recept gaan uitproberen, succes en alvast eet smakelijk!

79 Comments on Recept: Turkse Linzensoep

 1. @nn
  20 november 2014 at 08:24 (8 jaar ago)

  Hmmmmm yummi,deze ga ik zeker komen de wekend maken.

  Is alles bij de ah te koop?of moet je ze bij toko halen?

  • Sanne van Huis
   20 november 2014 at 12:52 (8 jaar ago)

   Bij “onze” AH kun je alles krijgen, behalve het Turks brood 🙂

 2. noirperle
  20 november 2014 at 12:37 (8 jaar ago)

  makkelijk en erg lekker. Ik ben dol op en als ik ziek ben wil ik niets anders dan deze.

 3. Layla
  20 november 2014 at 12:42 (8 jaar ago)

  ik ben dol op linzensoep. Ik maak het alleen heel anders

 4. Willemijn
  21 november 2014 at 15:42 (8 jaar ago)

  Hmmm, dit ga ik zeker proberen.

 5. Laura
  13 december 2014 at 15:33 (8 jaar ago)

  Mmm lekkere soep! Heb hem net gemaakt voor de lunch en hij smaakt echt goed. Turks brood heb ik gekocht bij de Jumbo, je moet hem dan zelf nog even afbakken. Bedankt voor het recept, dit ga ik vaker maken! 😀

  • Avondroos
   23 mei 2015 at 02:32 (8 jaar ago)

   Turkse brood koop je niet bij de Jumbo. Dat is gewoon Nederlanse wit brood in een platte vorm

 6. Kimberley
  20 augustus 2015 at 21:23 (7 jaar ago)

  Ik heb deze soep vandaag gemaakt naar aanleiding van het artikel op 2WMN. Het was erg lekker, alleen ga ik de volgende keer iets minder linzen gebruiken. Ik vond de soep iets te ‘melig’ met 250 gram linzen. Maar ik had nooit gedacht dat ik iets met munt erin lekker zou vinden, haha. Ik vind normaal gesproken dat munt alleen thuishoort in tandpasta en pepermunt :p