Chocolade cupcakes met salted caramel botercreme

Chocolade cupcakes met salted caramel botercreme

cupcakes1

Producten met salted caramel schieten als paddestoelen uit de grond, zo heb je o.a. al ijs, chocoladerepen, vla, roomsoesjes in deze smaak. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of het is er al wel. Het is een ware hype en ik ga hier ook gewoon aan meedoen. Ik heb laatst hele lekkere chocolade cupcakes gemaakt met een overheerlijke toef salted karamel botercrème en hieronder deel ik het recept…

Botercrème vind ik niet heel erg lekker, ik vind het al snel wat heftig. Maar deze crème met salted caramel vind ik een stuk lekkerder en op één of andere manier ook wat minder heavy. Omdat er een toef botercrème op de cupcakes komt, heb ik de cakejes gemaakt op basis van zonnebloemolie en karnemelk. Zo is de cupcake wat minder vet en beter in balans in combinatie met de toef botercrème.

Voor 12 cupcakes heb je nodig:

 • 175 gram zelfrijzend bakmeel
 • 170 gram fijne suiker
 • 30 gram cacaopoeder
 • 75 gram pure chocoladevlokken of chocolade chips
 • snufje zout
 • 110 ml zonnebloemolie
 • 2 middelgrote eieren
 • half kopje karnemelk
 • half kopje koude (oplos)koffie
 • 12 cupcake papiertjes en bakplaat

Verwarm de oven voor op 165 graden. Doe daarna de droge ingrediënten in een grote kom en meng dit voorzichtig door elkaar. Pak vervolgens een maatkan en doe hier de olie, eieren, karnemelk en koude koffie in. Roer ook dit even goed door elkaar. Doe nu de inhoud van de maatkan bij de kom met droge ingrediënten en roer dit met een garde door elkaar totdat je een mooi glad beslag hebt. Giet het beslag weer over in de maatkan omdat je hiermee heel gemakkelijk de cupcake papiertjes mee kunt vullen. Vul de cupcake papiertjes tot 2/3 met het beslag en schuif ze in de oven voor circa 25 minuten. Laat daarna de cupcakes volledig afkoelen.

cupcake3

Voor een portie salted caramel heb je nodig:

 • 100 gram fijne suiker
 • 50 ml water
 • 45 gram roomboter
 • 60 ml opgeklopte slagroom
 • flinke snuf zeezout

Laat ik eerst zeggen dat je voor het maken van karamel veel geduld nodig hebt. Heb je dit, dan kan er bijna niks mis gaan. Gebruik een klein pannetje met een dikke bodem. Doe hier het suiker en water in en zet de pan op laag vuur. Je hoeft nu eerst niks te doen, en ga zeker niet roeren maar blijf er wel bij staan. Je moet wachten totdat het mengsel een mooie karamelkleur krijgt, dit kan best eventjes duren (zon 10 tot 15 minuten) maar als het eenmaal verkleurd is kan het erg hard gaan vandaar dat het aan te raden is om er bij te blijven staan. Voordat het mengsel verkleurd zal het eerst heel hard gaan bubbelen en zodra het bruin wordt ruik je ook een karamelachtige geur. Zodra het suiker een mooie bruinige kleur heeft gekregen voeg je snel de boter toe en dit laat je al roerend oplossen. Als dit opgelost is mag het slagroom bij het mengsel, pas op want door het toevoegen van een koude vloeistof begint de karamel heel hard te borrelen. Roer nog even goed door en de karmalsaus mag van het vuur. Vervolgens voeg je nog een flinke snuf zeezout toe en je salted caramel kun je laten afkoelen in de koelkast.

Voor de botercrème heb je nodig (genoeg voor 12 cupcakes):

 • 175 gram roomboter
 • portie salted caramel
 • spuitzak met spuitmondje

Zelf heb ik een keukenmachine en dit vind ik het gemakkelijkst om botercrème mee te maken. Heb je geen keukenmachine dan lukt dit natuurlijk ook met een gewone handmixer. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is voordat je ermee aan de slag gaat. Doe de boter in de kom en mix dit voor zeker 5 minuten op de hoogste stand. Als de boter wat lichter van kleur wordt en wat luchtiger is geworden kun je de portie salted caramel toevoegen. Mix nog een aantal minuutjes en je salted caramel botercrème is klaar! Doe de crème in de spuitzak en je kunt je afgekoelde(!) cupcakes gaan versieren en daarna lekker opeten.

Succes en eet smakelijk!