Frisse Orzo maaltijdsalade

In de zomer kan het in Nederland soms best wel warm (lees heet) worden, dat zijn voor mij de dagen dat ik nooit zoveel zin heb in koken. Het liefst kies ik voor maaltijden die gezond, fris en snel te maken zijn. Ik heb geen zin om uren in de keuken te staan en ik vind het ook wel lekker om het eten alvast in de ochtend te maken. Juist bij salades is dit extra lekker, zo kunnen de smaken langer intrekken en wordt het eten nog lekkerder. Vandaag heb ik voor jullie een recept voor een Orzo maaltijdsalade, geinspireerd door een verspakket van de AH maar met een klein beetje van mij…

orzo1

Grappig trouwens om te zien dat Orzo, dit is een gedroogde pastasoort, ineens veel gebruikt wordt voor recepten. Orzo ken ik al een tijdje omdat het wel veel wordt gebruikt in de Turkse keuken voor in de soep en pilav. 

Wat heb je nodig? (4 personen)

 • 200 gram Orzo
 • 2 uien
 • 1 aubergine
 • 1 rode of gele paprika
 • 4 trostomaten
 • 1 frisse appel
 • 2 stengels bleekselderij
 • 30 gram basilicum
 • 5 eetlepels olijfolie
 • 2 tenen knoflook
 • 300 gram kiphaasjes (kun je ook weggelaten en evt. vervangen voor feta)
 • 1 groentebouillon blokje
 • zout en peper
 • Parmezaanse kaas naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de 2 uien, aubergine en paprika in stukjes en doe dit in een ovenschaal en voeg hier 2 eetlepel olijfolie aan toe en schep even om. Zet daarna de schaal voor ongeveer 25 minuten in de oven, evt. op de grillstand.

Snij de tomaten, de appel en trostomaten in stukjes en doe in een kom. Snij ook de kiphaasjes in kleine stukjes en bak deze in een pan totdat ze mooi goudbruin worden. Voeg hier ook wat zout en peper aan toe.

Kook ondertussen de Orzo in een pan met ruim water inclusief groentebouillon blokje, dit laat je ongeveer 12 minuten koken. Giet de Orzo af en spoel om met koud stromend water en laat vervolgens goed uitlekken.

De dressing maak je heel makkelijk door basilicum samen met de knoflook heel fijn te snijden. Je zou hier evt. ook een vijzel voor kunnen gebruiken, dat heb ik ook gedaan. Voeg daarna de olijfolie toe en de dressing is klaar.

Wanneer alles klaar is doe je het in een grote kom/schaal en schep alles goed door elkaar. Voeg vervolgens nog de dressing er aan toe en je maaltijdsalade is klaar. Op je bord kun je evt. nog Parmezaanse kaas toevoegen naar smaak. De salade is het lekkerst als je deze een aantal uren van te voren maakt, zo kunnen de verschillende smaken lekker lang intrekken. Eet smakelijk!