Lekkere recepten voor bij een BBQ

Zodra het wat mooier weer wordt gaan de meeste Nederlanders massaal aan de barbecue. Naast dat het heel lekker is, is het ook een super gezellige activiteit dat je met je hele gezin thuis kunt doen. De temperaturen zullen de komende maanden alleen maar omhoog gaan en daarom leek het mij wel een leuk idee om wat barbecue recepten te delen. Wanneer wij gaan barbecueën kopen we vaak een aantal stukjes vlees en bereiden we verschillende bijgerechten hierbij voor een gevarieerde maaltijd. Vooral (Turkse) salades zijn bij ons favoriet, dus hieronder een aantal verschillende salade recepten die erg goed smaken bij een barbecue maaltijd.

Voordat ik mijn favoriete recepten met jullie deel, wil ik jullie eerst nog een leuke tip geven. Wij hebben namelijk plannen voor een mooie overkapping in de tuin en we willen hier graag een buitenkeuken in realiseren. Met het steeds mooiere weer in Nederland merken we toch dat je steeds meer tijd buiten doorbrengt. Omdat onze keuken niet  direct grenst aan de tuin, lijkt ons een buitenkeuken ideaal. Om er een echte keuken van te maken zijn we aan het overwegen om een Big Green Egg Large aan te schaffen. Dit is een multifunctionele barbecue waarmee je makkelijk allerlei gerechten in elkaar kunt draaien. Met de Big Green Egg kun je lekkere gegrilde vlees en/of stoofgerechten bereiden en met een speciale steen kun je er zelfs lekkere pizza’s in maken, hoe handig!

Turkse gerookte aubergine salade

Benodigdheden (4 personen):

 • 3 grote aubergines
 • 4 groene Turkse pepers (te koop bij een Turkse supermarkt)
 • 4 tomaten
 • 2 uien
 • 1 teen knoflook
 • grote hand verse platte peterselie
 • citroensap
 • olijfolie
 • zout

Net na het aansteken van de barbecue leg je de aubergines op de hete kolen, dit kan gerust zonder aluminiumfolie gezien de schil van de aubergine eraf gaat. Snij alle ingrediënten in kleine stukjes en doe deze in een grote salade kom. De gerookte aubergines zijn klaar wanneer de schillen zwart zijn geworden en wanneer ze een beetje beginnen te verschrompelen. Zijn ze klaar dan haal  je ze vervolgens uit de hete kolen en laat je ze even afkoelen. Wanneer ze zijn afgekoeld haal je de schil eraf en dit kun je heel gemakkelijk met je vingers doen. Snij ook de aubergine in kleine stukjes en voeg dit toe aan de rest van de salade ingrediënten. Nu alleen nog de salade op smaak brengen met wat citroensap, olijfolie en een flinke snuf zout.

kisir1

Turkse Kisir salade

Benodigdheden (4 personen):

 • 1,5 theekopje fijngemalen bulgur
 • 2 theekopjes gekookt water
 • 4 bosuitjes (gebruik vooral het groene gedeelte)
 • 2 grote tomaten
 • 2/3 van een  komkommer
 • 3 groene Turkse pepers (evt. vervangen door groene paprika)
 • een flinke hand platte peterselie
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 grote theelepel hete Turkse paprikapuree (kun je evt. weglaten)
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 2 flinke eetlepels citroensap
 • zout

Pak een pan en doe hier de fijngemalen bulgur in met 2 theekopjes gekookt water en sluit af met een deksel. Na ongeveer 15 minuten is de bulgur zacht geworden en klaar voor de salade. Snij alle groenten in hele fijne stukjes en haal bij de komkommer en de tomaat het zachte gedeelte eruit, anders wordt de salade te nat. Pak vervolgens een klein kommetje en doe hier de tomatenpuree, Turkse paprikapuree, zonnebloemolie en de citroensap in en roer dit tot een sausje. Soms is het wat te dik en voeg ik er een klein beetje water aan toe. Wanneer de bulgur is afgekoeld doe je de gesneden groenten en de saus in een kom en meng je dit allemaal goed door elkaar. Breng als laatst de salade op smaak met een flinke snuf zout.

Tomaten salade met feta & ciabatta

Benodigdheden (3/4 personen):

 • 6 trostomaten
 • 1 flinke rode ui
 • 150 gram feta kaas
 • 1 ciabatta afbakbrood
 • 2 flinke eetlepels rode pesto
 • 1 flinke eetlepel rode wijnazijn
 • zout en zwarte peper

Snij een ciabatta afbakbrood in kleine blokjes (ongeveer 2 bij 2 cm) en doe deze voor ongeveer 15 minuten in de oven op 180 graden. Het is de bedoeling dat de stukjes brood lekker krokant worden zoals croutons zijn. Snij alle ingrediënten in kleine stukjes. In een bakje maak je de dressing voor deze salade door de rode pesto en rode wijnazijn door elkaar te mengen. Pak een grote salade kom en doe hierin alle gesneden ingrediënten en meng de dressing hier voorzichtig doorheen. De croutons voeg je net voor het uitserveren toe zodat het brood niet helemaal zacht en nat wordt maar een lekkere bite houdt.

New Project

Aardappelsalade met crème fraîche zwarte peper

Benodigdheden (3/4 personen):

 • 500 gram krieltjes met schil
 • 3 eetlepels crème fraîche
 • 6 augurken
 • handvol bieslook
 • 1 eetlepel citroensap
 • zwarte peper
 • zout

Was de krieltjes en snij ze met schil in iets kleinere stukjes (bijvoorbeeld door ze te halveren). Kook de krieltjes vervolgens in een pan totdat ze helemaal gaar zijn. Ondertussen snij je de ingrediënten in kleine stukjes. Wanneer de aardappeltjes klaar zijn, laat je ze afkoelen door ze even flink af te spoelen met koud water. Laat de aardappeltjes goed uitlekken en voeg vervolgens de gesneden ingrediënten toe. Als laatste doe je de crème fraîche en citroensap er doorheen en maak je het op smaak met veel zwarte peper en een goede snuf zout.

Dit waren mijn favoriete recepten voor bij een barbecue. Zoals je hebt kunnen lezen zijn deze salades gemakkelijk te maken en heb je er niet per se heel veel ingrediënten voor nodig. Heb jij ook een favoriet bijgerecht voor bij de barbecue, laat het mij vooral weten hieronder bij de comments.

Comments are closed.