Heerlijk gevulde speculaas

Heerlijk gevulde speculaas

specu1Als ik denk aan december, dan denk ik automatisch aan speculaas. Ik heb al wel eens speculaaskoekjes gebakken en ook kruidnoten is iets wat ik regelmatig maak. Wat ik nog nooit had gemaakt en wat al wel een tijdje op mijn wishlist qua bakken stond, is gevulde speculaas. Ik vind gevulde speculaas namelijk erg lekker maar vaak vind ik wel dat er bij de supermarkt variant erg veel spijs in zit. Ik ben namelijk niet een enorme spijs liefhebber en als je het zelf bakt kun je naar believen spijs toevoegen. Ideaal! Het is ook nog eens heel gemakkelijk en snel te maken en je kunt met dit basisrecept ook erg goed variëren. Zo zou je er bijvoorbeeld nog een appel of peer aan kunnen toevoegen of aan het deeg wat sinaasappelrasp om het iets frisser te laten smaken. Benieuwd hoe ik deze heerlijke gevulde speculaas heb gemaakt, dat lees je hieronder…

Wat heb je nodig voor het deeg:

 • 200 gram zelfrijzend bloem
 • 100 gram basterdsuiker
 • 2 goede eetlepels speculaaskruiden
 • 100 gram roomboter
 • snuf zout
 • 3 eetlepels melk
 • 1 ei (de ene helft voor het deeg en met de rest om de bovenkant mee te bestrijken)
 • amandelschaafsel
 • beetje bloem om je werkblad mee te bestuiven
 • een deegrol
 • een lage ovenschaal
 • evt. bakpapier

Leg de roomboter alvast uit de koelkast (een halfuur van te voren) zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Doe vervolgens alle droge ingrediënten in een kom en meng dit door elkaar. Daarna voeg je de boter, een halve ei en 3 eetlepels melk toe. Kneed dit samen tot een mooie deeg, bijvoorbeeld met je handen of een keukenmachine. Als het deeg klaar is doe je deze even een klein uurtje in de koelkast en ondertussen kun je alvast het spijs gaan maken.

Wat heb je nodig voor het spijs:

 • 150 gram amandelschaafsel
 • 150 gram suiker
 • 1 eiwit
 • 1 flinke theelepel citroensap

Het is handig als je een blender of een foodprocessor hebt voor het maken van het spijs. Splits een ei en doe alle ingrediënten bij elkaar. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het mengsel fijn maken voor een aantal minuten in een blender en je spijs is klaar. Zo simpel is het!

gevuldespec

Je kunt nu het deeg uit de koelkast halen en verdelen in twee gelijke stukken. Rol het deeg uit en maak twee plakken van ongeveer 8 mm, vergeet niet de ondergrond en je deegroller te bestrooien met bloem. Pak een lage ovenschaal en doe hier een stuk bakpapier in. Leg hier één deegplak in en bestrijk deze met het spijs, je kunt natuurlijk zelf weten hoe dik deze laag moet worden. Vervolgens leg je de andere plak er bovenop en deze bestrijk je met het overgebleven ei, strooi hierna nog wat amandelschaafsel erop. Je gevulde speculaas kan nu de oven in voor ongeveer 30 minuten op 175 graden. Tijdens het bakken gaat je huis heerlijk ruiken naar speculaas en kan het watertanden beginnen, eet smakelijk!