Een appeltaart met een frisse twist

Een appeltaart met een frisse twist

Een taart die ik vaak bak en altijd een succes is, dat is toch wel de appeltaart. Veel mensen zijn dol op deze klassieker en op elke verjaardag bak ik wel een appeltaart voor de liefhebber en deze valt altijd in de smaak. De appeltaart is voor veel mensen een winters lekkernij, echter heb ik een appeltaart recept die wat mij betreft altijd kan vanwege de frisse twist. Want zeg nu zelf, een stukje appeltaart met een toef slagroom kan altijd!

Wat heb je nodig?

 • 250 g bloem (+ een beetje extra voor het bestuiven)
 • 150 g roomboter (op kamertemperatuur)
 • 100 g suiker
 • 1 ei
 • 6 appels (bijvoorbeeld Elstar of Jonagold), geschild en in stukjes gesneden
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel vanille aroma
 • 1 citroen
 • snufje zout
 • 2 eetlepels paneermeel
 • boter om in te vetten
 • een springvorm (23cm)
 • een deegroller

Aan de slag:

Doe in een kom de bloem, zachte roomboter, suiker, de helft van de ei (andere helft bewaren) en een snufje zout. Was de citroen goed en rasp vervolgens de schil en voeg dit ook aan het deeg toe. Hierna kneed je dit tot een mooi en soepele deeg, maak er een bal van en dek af met plastic folie en laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.

Pak een grote kom en schil de appels en snij in stukjes. Voeg aan de appelstukjes de vanille aroma, de kaneel en de sap van één citroen toe. Roer dit even goed door en laat nog even staan.

Verwarm de oven voor op 170°C (hetelucht). Daarna kun je alvast de springvorm met boter of een bakspray invetten. Haal het deeg uit de koelkast en bekleed de springvorm met het deeg. Op de bodem van het deeg kun je nu het paneermeel strooien, dit voorkomt dat de bodem te nat wordt. Doe hierna de appelstukjes in de springvorm. Bestuif vervolgens wat bloem op je werkblad en maak een dunne lap deeg en snij hier strookjes van en dek de appeltaart hiermee af. Met de rest van de ei smeer je de deegstrookjes in zodat de appeltaart mooi gaat glanzen.

De appeltaart zet je in het midden van de oven en bak je ongeveer 60 tot 70 minuten. De appeltaart is klaar wanneer die een mooie bruine kleur heeft. Laat de taart nog een beetje afkoelen voordat je de springvorm verwijdert en daarna kun je lekker gaan smullen. Eet smakelijk!