7 Tips voor het starten van je eigen blog

7 Tips voor het starten van je eigen blog

Als klein meisje was ik altijd al bezig met het maken van mijn eigen magazines, eerst met stiften, lijm, plaatjes etc. en uiteindelijk maakte ik het digitaal met programma’s zoals Word. Ik vond schrijven maar ook zeker de creatieve kant altijd al heel erg leuk om te doen, een blog starten was voor mij dus een logisch gevolg. In februari 2009 startte ik mijn blog en nu bijna 14 jaar later ben ik nog steeds actief als blogger. Het bloggen vind ik nog steeds ontzettend leuk om te doen, het is toch mijn eigen plekje op het internet waar ik ook best wel trots op ben. Ik heb hele mooie samenwerkingen mogen doen en ook nu nog weten bedrijven en merken mij te vinden. Ze zeggen wel eens dat bloggen “dood” is, maar daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat het nooit te laat is om je eigen blog te starten. Daarom geef ik je hieronder een aantal tips hoe jij het beste een blog kunt beginnen.

Tip 1: waarom wil je een blog starten?

Een succesvolle blog met duizenden bezoekers is niet iets wat je zomaar in een aantal maanden kunt bereiken. Toen ik begon met bloggen was ik helemaal niet bezig met bezoekers en deed ik het vooral omdat ik het zelf erg leuk vond. Uiteindelijk kreeg ik wel reacties van lezers en ik merkte dat mijn bezoekersaantallen begonnen te groeien. Natuurlijk zorgde dit voor meer motivatie maar het was in eerste instantie nooit de reden dat ik was begonnen met bloggen. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je dus vooral moet beginnen met het starten van een blog omdat jij het leuk vindt om een eigen plekje op het world wide web te hebben. Niet om het eventuele succes en samenwerkingen wat je ermee kunt bereiken.

Tip 2: waar wil je over gaan bloggen?

Voordat je een domeinnaam gaat verzinnen en vastleggen is het handig om eerst voor jezelf te bepalen waar je over wilt gaan schrijven? Wat past bij jou, wat vind je leuk, ben je ergens goed in, heb je bepaalde passies waar je graag over schrijft? Door over een onderwerp te schrijven dat jij leuk vindt, zorg je ervoor dat je interessante artikelen kunt schrijven en dat het ook echt een meerwaarde is voor je lezers. Mijn blog dat eerst We Are Fashion heette ging in het begin voornamelijk over mode, uiteindelijk heb ik mijn domeinnaam in PsdoorSanne.nl veranderd omdat ik naarmate ik ouder werd andere interesses kreeg. Ik ging voor een vrij algemene domeinnaam zodat ik qua blog onderwerpen alle kanten op kon. Mijn blog gaat eigenlijk over alles wat ik leuk en interessant vind en graag deel, mijn blognaam dekt dus automatisch goed de lading.

Tip 3: domeinnaam en hosting

Wil je echt een eigen plekje op het internet, dus niet via een gratis platform zoals Blogger of WordPress, dan heb je een hosting en een domeinnaam nodig. Wellicht schrikt je dit wat af maar eigenlijk is dit tegenwoordig heel simpel te regelen en hoef je niet veel technische kennis in huis te hebben. Een domeinnaam kun je vergelijken met een straatnamen systeem van het internet. Ieder apparaat dat is verbonden met het internet heeft een eigen IP adres. Dit adres is voor andere apparaten te bereiken. Een IP adres bestaat uit een unieke cijferreeks maar dit is natuurlijk niet handig in gebruik. Daarom hebben ze bedacht dat je een domeinnaam kunt koppelen aan een IP adres.

Een hosting kun je regelen op websites zoals Flexwebhosting en MijnDomein en vaak voor een paar tientjes per jaar kun jij je eigen website hebben. Een hostingbedrijf heeft allerlei servers (computers) waar jij dan een stukje opslagruimte huurt waar alle bestanden van je blog opstaan, dit is even heel simpel uitgelegd. Je kunt via deze websites je domein registreren en vaak zijn ze erg behulpzaam om je even op gang te helpen mocht je er niet uit komen.

Tip 4: kies een goede domeinnaam dat past bij je blog

Je hebt voor jezelf bepaald waar je graag over wilt gaan schrijven en nu is het tijd om een leuke domeinnaam te bedenken. Pak een pen en papier en ga brainstormen over leuke namen die goed passen bij jouw blog. Schrijf alles op wat er in je opkomt ook al denk je misschien dat het niet goed genoeg is. Soms kunnen meerdere woorden ook zorgen voor een leuke originele naam. Tips waar je op moet letten zijn: kies een naam die gemakkelijk te onthouden is, ga voor een unieke blognaam die opvalt, zorg dat de naam van je blog vertelt aan mensen wat ze kunnen verwachten op je site, ga voor een niet te lange naam en zorg dat deze lekker ‘bekt’. Heb je een naam bedacht dan is er ook nog best een grote kans dat deze domeinnaam al bezet is. Wil je dat checken, dit kun je gratis controleren op de site van sidn.nl.

Tip 5: hoe gaat je blog eruit zien

Je blog is in de lucht maar uiteraard wil je ook dat je blog er aantrekkelijk uitziet. Bedenk wel dat ook al is je blog qua looks prachtig, als je content dat niet is da gaan je bezoekers niet blijven hangen.  Natuurlijk is het wel zo dat hoe je blog eruit ziet wel degelijk bepalend is of iemand op je website blijft of snel weer wegklikt. Je blog is toch je visitekaartje en het is ook leuk als het er aantrekkelijk uitziet. Er zijn ontzettend veel templates online te vinden, soms gratis en soms moet je ze kopen. De templates kun je vaak zelf heel simpel aanpassen, door bijvoorbeeld de kleuren, lettertypes en headers net wat anders te maken. Ik heb dit ook voornamelijk zelf gedaan en ik ben niet per se een heel technisch persoon, het is dus niet heel ingewikkeld. Websites zoals Colorlib.com, Canva.com en Themeforest.net hebben prachtige blog templates.

Tip 6: ga voor unieke content

Je blog is online inclusief looks en nu is het belangrijk om je blog te vullen met content. Mijn eerste tip is dat je vooral gewoon moet gaan schrijven, dus niet te veel nadenken. Wanneer je een blog hebt geschreven kun je daarna altijd nog schrappen en bepaalde dingen toevoegen voordat je het online zet. Zorg vooral dat je unieke content plaatst, iets waarmee jij je direct onderscheidt. Uiteraard is over alles al wel eens geschreven maar probeer toch net een beetje je eigen draai eraan te geven. Waar ik mij bijvoorbeeld mee onderscheid, vanaf het begin al, zijn mijn collages zoals de wishlists, scrapbooks en moodboards die ik in Photoshop maak en op mijn blog plaats. Dus denk hier zeker goed over na en bedenk ook vooral dat het tijd nodig heeft om een beetje je eigen stijl te ontdekken.

Tip 7: zorg dat je regelmatig een blog plaatst

Er zijn allerlei tips te vinden hoe jij kunt zorgen dat je blog goed gevonden wordt door lezers, wellicht dat ik hier nog eens een apart artikel over ga schrijven want ook dat is zeker interessant. Maar één tip die ik alvast kan geven is dat het belangrijk is dat je regelmatig een blog plaatst. Dit hoeft echt niet dagelijks maar begin bijvoorbeeld één keer in de week, maar dan wel op een vaste dag en een vast tijdstip. Het blijkt trouwens dat de woensdag de beste dag is. Dit is niet alleen positief voor je vindbaarheid in Google (hier zal ik later eens op terugkomen), ook je bezoekers weten dan wanneer ze weer een nieuwe blogpost van je kunnen verwachten.

Ruim 1000 woorden verder en een hoop tips waarmee ik hopelijk je een beetje heb kunnen helpen bij het beginnen van een eigen blog. Misschien nog wel de allerbelangrijkste tip is dat je vooral plezier moet hebben bij het bloggen, want daar doe je het uiteindelijk voor!