Feiten & fabels over zonnen!

Feiten & fabels over zonnen!

Inmiddels weten we allemaal, als het goed is, dat we ons goed moeten beschermen tegen de zon. UV-straling (van de zon en zonnebank) kan namelijk hartstikke schadelijk zijn voor je huid als je je niet voldoende beschermd, het kan zelfs huidkanker veroorzaken. Daarom leek het mij een goed idee om de belangrijkste feiten & fabels over de zon eens op een rijtje te zetten, better safe than sorry!

De Feiten:

 • Hoe hoger de beschermingsfactor van je zonnebrandcreme, hoe beter je beschermd bent tegen UV-straling. Wel is het belangrijk om steeds te blijven smeren, het liefst om de twee uur. Dit geldt ook als je een zonnebrand kiest met een hogere factor. Welke factor je nodig hebt is afhankelijk van je huidtype, hoe lichter je huid hoe hogere factor je moet hebben.
 • Ook in de schaduw is het verstandig om jezelf goed in te smeren, want ook in de schaduw kun je flink verbranden.
 • In het water moet je extra opletten, je verbrand namelijk sneller. Dit komt doordat de waterdruppels als een soort van vergrootglas werken waardoor je huid sneller verbrandt. Maar ook door de reflectie van het water, dus ga je zwemmen of bijvoorbeeld varen smeer je extra goed en vaker in.
 • Wanneer je een lichte huid hebt (huidtype I en II), dan ben je van nature gevoeliger voor UV-straling en is de zon schadelijk voor je dan voor andere mensen. Op deze site kun je erachter komen wat voor huidtype jij hebt.
 • De UV-straling van een zonnebank is net zo schadelijk als die van de echte zon.
 • Zonnebrandcreme heeft een houdbaarheid, het beste kun je elke jaar een nieuwe fles kopen gezien naarmate de tijd strekt de werking afneemt.
 • De zon is uiteraard niet alleen schadelijk, we worden immers allemaal blij van de zon (letterlijk) en daarnaast is ze onze grootste bron van vitamine D (voor maar liefst 85%).

De fabels:

 • Nog steeds denken veel mensen dat je een zonnebrandcreme kunt opbouwen in laagjes voor een hogere factor, dit is niet waar. Een zonnebrand met factor 20 blijft ook factor 20, ook al smeer je honderden lagen ervan op je huid.
 • Heel vaak heb ik gehoord van mensen dat het helpt om onder de zonnebank te gaan om te voorkomen dat je verbrandt. Maar dit is niet waar, ook nadat je onder de zonnebank bent geweest is het belangrijk om je te beschermen tegen de zon.
 • Ook denken veel mensen dat je met zonnebrandmiddel op niet bruin wordt, onzin! Je krijgt gewoon een mooi kleurtje zonder dat je eerst rood wordt, eigenlijk wel zo fijn en mooi en je behoudt ook nog eens langer je bruine kleurtje.
 • Met een t-shirt aan ben je veilig! Nope, ook nu kun je gewoon nog verbranden. Hoe lichter de kleur, hoe makkelijker UV-straling er doorheen komt. Dus met een t-shirt aan gewoon blijven smeren.
 • Mensen met een tintje hoeven zich niet in te smeren, ook dit is niet waar. Mensen met een getinte huid moeten zich ook insmeren. Zij kunnen flink verbranden, misschien iets minder snel dan iemand met een lichte huid maar daarnaast is ook UV-straling voor mensen met een donkere huid schadelijk.
 • Hoe warmer het is, hoe sneller je verbrand. Ook dit is een dikke fabel! Aan de temperatuur kun je namelijk niet afleiden hoe schadelijk de zon is. Want zelfs met 18 graden kan de zon al een kracht hebben van bijv. 7 en dan is smeren met een zonnebrandcreme heel verstandig.
 • Is het bewolkt, dan kun je je zonnebrandmiddel gerust achterwege laten. Nee, ook dit is wederom onjuist. Als het bewolkt is, is de zon ook schadelijk voor je huid.