4 tips voor het opknappen van je schuur

4 tips voor het opknappen van je schuur

Wil je wat maken van je schuur? Dat is een leuk idee! We kunnen wel stellen dat dit een ondergeschoven kindje is aan de woning, in de meeste huishoudens tenminste. Je bergt er misschien wat spullen op, zoals kampeerspullen of een fiets. Maar dat is het vaak ook wel. Zonde, want je kunt er eigenlijk veel meer van maken. Dit zijn onze tips!

Pak de buitenkant aan

We beginnen bij het begin: pak de buitenkant van de schuur aan. Misschien is het dak niet meer in een al te beste staat. Daar kun je dus zeker iets aan doen, om de schuur weer als nieuw te laten lijken. De meeste schuren hebben een plat dak. Qua bedekking is EPDM aan te raden. Wat is EPDM? Het is een afkorting die staat voor Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer. Het is een hightech synthetisch rubber, in de vorm van folie. Dit breng je eenvoudig zelf aan op je dak, of laat je aanbrengen. Het grote voordeel: EPDM is bestand tegen extreme temperaturen, ozon- en UV-straling. Je kunt dus wel stellen dat het tegen een stootje kan. EPDM heeft een levensduur van zo’n vijftig jaar, wat het zeker tot een duurzame keuze maakt. Je kunt aan de buitenkant van je schuur ook de muren opknappen. Kies bijvoorbeeld voor een betere isolatie. Of schilder de muren, als dat weer eens nodig is. Zo is het straks een feestje om tegen de schuur aan te kijken.

Verbouwingsplan

Welke plannen je ook hebt voor je schuur, het is slim om dit goed uit te werken. Begin dus bij de basis, zoals we hierboven al noemen: de buitenkant van de schuur. Bedenk meteen welke materialen je hiervoor allemaal nodig hebt. Zo kun je EPDM kopen voor het dak. En op die manier ga je nog meer nodig hebben qua materialen en onderdelen. Je kunt in je verbouwingsplan opnemen hoe lang je verwacht te doen over iedere klus. Wanneer moet het af zijn (of wil je het af hebben)? Maak dit zo concreet mogelijk. Op die manier is het namelijk ook makkelijker om aan je schuur te werken. Of je dit nu zelf doet of samen met anderen.

Doel van de schuur

Denk goed na over het doel voor de schuur. Dit motiveert je immers ook weer om er iets van te maken. En we raden je aan om groots te denken! Het is bijvoorbeeld een tof idee om een thuiskantoor te maken van je schuur, mocht je veel vanuit huis werken. Of richt hier een gastenkamer in, als je vaak visite over de vloer hebt. Ook leuk: maak een hobbykamer of atelier van de schuur. Wil je ook in je tuin kunnen zitten als het koud is of regent? Richt dan een leuk zithoekje in bij je schuur. Een voorwaarde is dan trouwens wel dat er een raampje in zit, om naar buiten te kunnen kijken. Dat is wel zo gezellig. Al kun je er ook voor kiezen om er gewoon een opbergplek van te maken, zoals de meeste schuren als functie dienen. Richt de schuur dan wel zo optimaal mogelijk in, zodat je er veel kwijt kunt.

Praktische indeling

Dat brengt ons op het volgende punt: het is fijn als je schuur een praktische indeling kent. Je kunt bijvoorbeeld goed in de hoogte werken, met een smalle kast. Of door wandplanken aan de muur te bevestigen. Hier kun je onder andere gereedschap op kwijt. Denk na wat je in welke hoek van de schuur wilt plaatsen. Ga je voor een traditionele functie van de schuur? Plaats dan in de ene hoek een werkbank, om aan te klussen. Aan de andere kant van de schuur zet je juist je fiets neer, of andere spullen die hier een plekje verdienen. Houd de schuur trouwens ook opgeruimd. Eens per jaar kun je een grotere opruimronde plannen. Maandelijks doe je een snel opruimen rondje. Daar doe je jezelf een plezier mee!

Er is veel mogelijk, als je echt iets wilt maken van je schuur. Werk eerst een plannetje uit. Hoe ziet het eindresultaat eruit? Daar kun je alvast voorzichtig van dromen!