Dit zijn de lekkerste wijnen van dit moment

Dit zijn de lekkerste wijnen van dit moment

‘Van wijn word je geen chagrijn’ is een gevleugelde uitspraak, en het is de waarheid als een koe. Mensen worden niet chagrijnig als ze een goede wijn voor zich hebben staan. Wijn is er immers om van te genieten (met mate, natuurlijk). Over wijn wordt veel geschreven en vaak heel moeilijk gedaan, en dat is best jammer. Want eigenlijk hoort wijn voor iedereen toegankelijk te zijn. Genoeg met het wijnsnobisme: ik zet de drie lekkerste wijnen van dit moment voor je klaar.

Brunello di Montalcino wijn

2019 was een heel erg goed jaar voor de Brunello di Montalcino wijn. Als je een echte liefhebber van Toscaanse wijnen bent, dan mag je deze eigenlijk niet missen. De jongere broer van deze wijn is de Rosso di Montalcino: een goed alternatief dat je een fantastische introductie biedt tot de kwaliteit en de stijl van de Toscane.

Voorbeelden van goede Brunello’s zijn bijvoorbeeld ‘Helichrysum’ en de San Polino. De eerste is vernoemd naar het kruid dat tussen de stokken groeit, terwijl de tweede een echte ‘boutique winery’ is: een biodynamisch wijndomein dat wijnen maakt met oog voor detail. Qua prijs liggen ze dicht bij elkaar. Aan de andere kant: waarom zou je kiezen? Een wijnkelder kan niet vol genoeg zijn.

Barolo wijn

Wie denkt dat alleen de Fransen een goede wijn kunnen maken, heeft het behoorlijk mis. De Italiaanse Barolo wijn is een briljante wijn, waarvan je eigenlijk steeds weer uitkijkt naar je volgende glas. Naarmate de wijn rijpt, ontwikkelen zich mooie lagen van smaak en aroma, en die proef je uitstekend in deze wijn.

De Barolo wijn straalt zoveel kracht en verfijning uit. Het is alleen al om naar te kijken een absoluut plaatje. Het heeft een dieprode kleur en een complex bouquet van rijp rood fruit, kruiden, tabak en aarde tonen. Neem je je eerste slok, dan zullen de volle body, de stevige tannines en de uitgebalanceerde zuurgraad je meteen opvallen.

Côtes-du-Rhône

Côtes-du-Rhône wordt op veel websites van wijnhandelaren getipt als favoriet. Waarom? Omdat deze wijn heel erg betaalbaar is en vooral ook goed smaakt. Het is misschien wel de beste rode wijn die je voor onder de 10 euro in Nederland kunt vinden. Het wordt gemaakt van heel hoge kwaliteit ingrediënten en heeft die echte Franse smaak.

Stevig, zacht en toch ook romig, gemaakt van de druivenrassen Cinsault, Grenache, Mourvèdre en Shiraz. Heerlijk! Met je ogen dicht ben je zo in de buurt van de Rhône. Voor een tientje is dat wel een heel goedkope vakantie.