Recept: Turkse Kisir salade

kisir1

Met dit warme weer heb ik vaak niet zo heel veel zin om te koken en ook mijn eetlust is aanzienlijk minder. Het liefst eet ik lekker een salade met daarbij bijvoorbeeld een stokbroodje. Wat er bij mij ook altijd goed ingaat met warm weer is ‘Kisir’, dit is een hele lekkere Turkse Bulgur salade en is één van mijn favoriete gerechten! Naast dat deze salade goed vullend is, is het ook nog best gezond. Deze salade is wel redelijk veel werk om te maken omdat je alles erg fijn moet snijden. Gelukkig is deze salade wel heel goed een dag van te voren te maken, het is juist extra lekker als deze salade een nachtje in de koelkast heeft gestaan.

Wat heb je nodig ( voor ongeveer 4 personen):

 • 1,5 theekopje Fijngemalen bulgur
 • 2 theekopjes gekookt water
 • 3 bosuitjes (gebruik ook het groene gedeelte)
 • 2 grote tomaten
 • 2/3 komkommer
 • 3 groene Turkse pepers (evt. vervangen door groene paprika)
 • ongeveer 40 gram platte peterselie
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 grote theelepel hete Turkse Paprikapuree (kun je evt. weglaten)
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 theelepel zout

Bereiding:

Doe de fijngemalen Bulgur in een pan en giet hierbij het kokend water en sluit af met een deksel. Het duurt ongeveer een kwartiertje totdat de bulgur zacht is geworden, hier hoef je verder niet meer naar om te kijken.

Snij de groenten in hele fijne stukjes. Bij de komkommer en de tomaat haal je het zachte gedeelte eruit, dit doe je niet in de salade.

Vervolgens pak je een bakje en hierin doe je tomatenpuree, Turkse paprikapuree, zonnebloemolie en citroensap. Ook doe ik vaak nog wat ‘Pul Biber’ erbij omdat ik hou van pittig eten. Heb je geen Pul Biber in huis, kan ik mij zo voorstellen, dan kun je dit evt. ook vervangen door chilipeper vlokken. Het sausje meng ik even goed door en soms doe ik er een heel klein beetje water bij zodat het net ietsjes dunner wordt.

kisir3

 

De Bulgur is inmiddels zacht geworden en dit laat ik vaak nog een klein beetje afkoelen. Als het wat is afgekoeld doe ik het sausje door de Bulgur heen en ik roer het even goed door. Daarna doe ik alle fijngesneden groente erbij en daarna voeg ik eigenlijk naar smaak zout toe, vaak is dit wel een flinke theelepel.

De salade is het allerlekkerst wanneer deze goed koud is, dus voordat je gaat eten zet je de salade voor minstens een uur in de koelkast. Deze salade is trouwens ook heel erg lekker om bij een barbeque te serveren. Eet smakelijk!

 

Dit vind je vast ook leuk...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Comment *