Met deze 8 tips bak jij dé perfecte laagjestaart!

Met deze 8 tips bak jij dé perfecte laagjestaart!

Wie mij al wat langer volgt, weet dat ik hou van bakken. Regelmatig maak ik een lekkere cake, bak ik koekjes met de kids en ook appeltaart is een favoriet hier thuis. Maar wanneer één van onze kinderen jarig is, dan kan ik helemaal losgaan. Ik bak dan verschillende zoete maar ook hartige baksels en hetgeen wat ik het leukst vind om te bakken is toch wel een laagjestaart met een leuke drip. Deze taart heb ik al heel wat keren gemaakt en inmiddels ben ik al wel redelijk ervaren en krijg ik ook altijd veel complimenten over mijn laagjestaart. Niet alleen vanwege de looks maar ook de smaak wordt iedere keer goedgekeurd. Maar hoe bak je nu een mooie en lekkere laagjestaart, vandaag geef ik 8 tips zodat jij ook een geslaagde laagjestaart kunt bakken!

Het begint allemaal met plannen

Een laagjestaart maken kost best wat tijd en het is daarom heel belangrijk om goed te plannen. Ook omdat je niet elke stap direct achter elkaar kunt uitvoeren. Noteer op een papier, boekje of in je telefoon een stap voor stap planning en noteer ook even de tijd dat het gaat kosten. Veel van de ingrediënten voor de taart kun je van te voren al maken. Zo kun je gerust een dag van te voren de botercreme maken en deze bewaren in de koelkast.

Goed gereedschap is het halve werk

Ook goed gereedschap is belangrijk bij het bakken van een taart. Kies voor een goede bakblik(ken), ik ben heel erg fan van het merk PME. Koop ook zeker een goede paletmes en een icing smoother voor het afsmeren van de taart. Ook vind ik het heel fijn om wegwerp spuitzakken te hebben voor de botercreme, ik vind het namelijk heel makkelijk om dan de botercreme aan te brengen. Misschien niet per se noodzakelijk maar wel heel handig is een draaiplateau, dit maakt het afmeren en decoreren van de taart net wat gemakkelijker. Voor een goede laagjestaart is dit toch wel het basis gereedschap wat je in huis “moet” hebben.

Probeer een recept eerst uit

Er zijn super veel recepten online te vinden voor het maken van een laagjestaart. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik het mezelf wel wat gemakkelijker maak door altijd een bakmix voor biscuit te kopen. Ik gebruik altijd de bakmix van Dr Oetker en deze mislukt nooit en valt altijd in de smaak. Heb je een recept uitgekozen voor bijvoorbeeld een verjaardagstaart, dan is mijn advies wel om deze eerst eens uit te testen. Het is namelijk erg vervelend als je taart mislukt op de dag zelf. Zo kun je ook lekker op je gemakje alles even oefenen en dit geeft op de dag zelf toch een stuk minder stress. Ook nog een tip, een laagjestaart met bijvoorbeeld botercreme kan prima een dag of zelfs twee dagen van te voren gemaakt worden.

Proef verschillende smaakcombinaties

Een recept kan heel lekker lijken maar kan toch uiteindelijk tegenvallen en dat is erg zonde, gezien een laagjestaart maken best veel tijd kost. Ik probeer wel eens van te voren smaakcombinaties uit. Zo bak ik wel eens een klein biscuitje en combineer ik smaken om te proeven of het ook daadwerkelijk lekker is. Op die manier kun je ook zelf creatieve smaakcombinaties maken en gelijk testen. Persoonlijk vind ik het vaak wel lekker als je zware smaken (zoals chocolade, noten, koffie) combineert met wat luchtige smaken (zoals fruit of roomkaas). Heb je een goede combinatie gevonden, vergeet ook vooral niet de smaakcombinaties ergens op te schrijven.

Maak je botercreme minder zwaar

Je hebt heel veel verschillende soorten botercreme, van Amerikaans tot aan Zwitsers. Vaak zijn de verhoudingen net wat anders of worden er ingrediënten aan toegevoegd zoals bijvoorbeeld opgeklopt eiwit. Elke botercreme heeft een andere smaak maar ook qua textuur zijn ze vaak net wat anders en dit maakt ook wel verschil qua afmeren. Ik hou niet zo heel erg van Amerikaanse botercreme, ik vind deze te zoet en te zwaar. Ik combineer altijd roomboter met roomkaas (van het merk Philadelphia), poedersuiker en wat vanille aroma. De verhouding die ik gebruik is 2 op 1, dus 2 x roomkaas en 1 x roomboter. De poedersuiker voeg ik op het laatst toe en ik heb hier niet een vast aantal grammen voor maar ik kijk naar de textuur van de botercreme en vaak proef ik tussendoor eventjes. Vind je juist Amerikaanse botercreme wel heel lekker combineer dit dan vooral met een biscuit en niet met een cake, anders wordt het geheel wel heel zwaar.

Vries je biscuits in

Het afmeren van een taart is nog best wel lastig, vooral als je graag een strakke afwerking wilt. Het is belangrijk dat je botercreme of bijvoorbeeld je ganache de juiste dikte heeft. Heb je het van te voren klaargemaakt dan is het fijn om bijvoorbeeld je botercreme ruim van te voren uit de koelkast te halen. Ook een goede tip is om je biscuits/cake van te voren te maken en deze in te vriezen, dit maakt het afsmeren een stuk eenvoudiger. Heb je namelijk geen ingevroren biscuits of cake dan krijg je vaak kruimeltjes of je beschadigd de cake, hierdoor kun je nooit een heel strak afgewerkte taart krijgen. Mijn ervaring is ook zeker dat je het gewoon heel vaak moet doen, zo krijg je er steeds meer handigheid in en ook een goed excuus om lekker vaak taart te eten.

Geduld is een schone zaak

Een laagjestaart maken is best een heel proces en hier ben je echt wel eventjes zoet mee. Wees vooral geduldig! Laat bijvoorbeeld altijd goed je biscuit afkoelen, anders wordt het afsmeren één grote kliederboel. Bij een laagjestaart afsmeren maak je vaak eerst een crumb coat, dit is een dun laagje wat je smeert aan de buitenkant van de taart om zo eventuele gaatjes op te vullen. Heb je een crumb coat aangebracht, zet de taart dan ook zeker voor minimaal een uur in de koelkast. De crumb coat kan dan uitharden en het afsmeren van je taart met de buitenste laag gaat daarna een stuk gemakkelijker. Een laagjestaart maken is geen spoedklus, neem vooral je tijd!

Foutjes slim wegwerken

Heb je toch wat “foutjes” qua afwerking, wees dan gewoon heel slim. Is de bovenkant van de taart niet heel strak, kies voor een drip of maak gebruik van sprinkles, fruit, bloemen of snoep. Dit staat ook nog eens hartstikke leuk! Hetzelfde geldt voor de zijkant, ook hier kun je eventueel sprinkles tegenaan drukken of versieren met fruit en of snoep. Wees creatief en maak gewoon een feestje van je taart!