Vanille dripcake met witte chocolade framboos vulling

Vanille dripcake met witte chocolade framboos vulling

Bakken is één van mijn hobby’s en met de verjaardagen van mijn kindjes kan ik mij altijd helemaal uitleven. Tegenwoordig probeer ik ook steeds meer dingen op bakgebied uit en experimenteer ik met verschillende smaakcombinaties. Voor Emre’s verjaardag wou ik zelf een taart maken met meerdere lagen bekleed met botercrème en dan ook het liefste met een drip eroverheen, je begrijpt ik heb het mijzelf niet gemakkelijk gemaakt. Deze taart heb ik inmiddels drie keer gemaakt en viel iedere keer enorm in de smaak, daarom vandaag het recept van deze overheerlijke (verjaardags)taart..

taart1

De eerste keer dat ik deze taart maakte koos ik voor een cakebeslag. Echter, vond ik dit in combinatie met de witte chocolade botercrème erg heftig. Het smaakte zeker goed maar naar mijn smaak een beetje té, daarom besloot ik het recept aan te passen en de andere keren maakte ik deze taart met een biscuitbeslag en deze combi vond ik top!

Benodigdheden:

 • keukenweegschaal
 • mixer of keukenmachine
 • 2 of 3 bakblikken van ongeveer 20 cm
 • bakspray of boter om mee in te vetten
 • bakpapier
 • broodmes of taartsnijder
 • draaiplateau (kan ook zonder)
 • grote paletmes
 • side craper
 • theelepel
 • frambozen jam
 • optioneel; chocolate chip cookies

Ingrediënten voor het biscuitbeslag:

 • 10 eieren
 • 300 gram suiker
 • 2 theelepels vanille aroma
 • 225 gram bloem
 • 75 gram maizena

Biscuits bakken

Vet je bakblikken in en voorzie de bodem van een laagje bakpapier. Ik heb de biscuits in 3 keer gebakken omdat ik maar 2 bakblikken en ook niet een mega grote oven heb. Je kunt deze biscuit uiteraard ook maken in een hoge bakblik en na het bakken in laagjes snijden. Let dan wel op dat de baktijd anders is gezien de biscuit een stuk ‘dikker’ is. Wanneer je de bakblikken hebt voorbereid kun je beginnen met het maken van het biscuitbeslag. Je klopt op een hoge stand 10 eieren met 300 gram suiker voor zeker 10 minuten luchtig. Wanneer het er wit uit gaat zien dan weet je dat het goed zit. Hierna voeg je de vanille aroma, gezeefde bloem en maizena toe en dit doe je voorzichtig met een spatel zodat het beslag luchtig blijft.

Tip: Voordat ik het beslag ging maken heb ik eerst mijn kom gewogen met een keukenweegschaal. Na het bereiden van het beslag heb ik de kom inclusief inhoud weer gewogen. Het gewicht van de kom heb ik van het totaalgewicht gehaald en wat je dan overhoudt deel je door drieën (gezien ik drie keer een bakblik ging vullen). Vervolgens heb ik de bakblik op de keukenweegschaal gezet en gevuld met het precieze aantal, zo krijg je mooie gelijke biscuits. 

De biscuit bak je op 180 graden (heteluchtoven) voor zo’n 30 minuten. De biscuit is klaar als deze er lichtbruin uitziet en wat losgekomen is van de zijkant. Laat de biscuit nog heel even afkoelen in de bakblik (ongeveer 10 minuten) en daarna laat je ze volledig afkoelen op een rooster of bord voordat je de taart gaat vullen.

Ingrediënten voor de witte chocolade botercrème:

 • 500 gram ongezouten boter
 • 300 gram witte chocolade
 • 2 theelepels vanille aroma
 • 120 gram poedersuiker

Witte chocolade botercrème maken

Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Snij de roomboter vervolgens in kleine blokjes en klop deze met behulp van een mixer of keukenmachine tot een luchtige massa. Wanneer het boter wit begint te worden is dat een goed teken. Voeg vervolgens in twee keer de poedersuiker toe en klop dit op totdat er geen klontjes meer in zitten.

Ondertussen smelt je de witte chocolade ‘eau bain marie’ en zorg ervoor dat deze vloeibaar wordt maar niet heel heet wordt. De gesmolten witte chocolade laat je nog een klein beetje afkoelen (tot ongeveer kamertemperatuur) voordat je deze toevoegt aan de botercrème. Voeg ook nog twee theelepels vanille aroma toe en klop dit samen met de witte chocolade op totdat er een mooi egaal geheel ontstaat. Mocht de botercrème iets te zacht zijn geworden, leg deze dan in bijvoorbeeld een spuitzak of afgesloten bak nog even in de koelkast.

De taart vullen en afsmeren

Wanneer de biscuit voldoende is afgekoeld (mag echt niet meer warm zijn want dan druipt je botercrème van de taart af) kun je de bovenkant eraf snijden. Mijn biscuits hadden namelijk een kleine bolling aan de bovenkant en ik wou een zo’n recht mogelijke taart maken. Ik deed dit met een broodmes, in dit filmpje kun je zien hoe je dit het makkelijkst kunt doen en sowieso vind ik het wel een aanrader om video’s te gaan kijken wanneer je een taart met meerdere lagen gaat maken. Ik heb er in ieder geval veel van geleerd!

Wanneer de drie lagen gesneden zijn kun je beginnen met het vullen van de taart. Leg voor de eerste laag de biscuit met de snijkant naar beneden op een bord/etagere/schaal etc. en smeer een ruime eetlepel frambozen jam op de bovenkant van je taart maar laat een rand aan de buitenkant van ongeveer 2 cm over. Vervolgens smeer je een goede laag botercrème hierover met een paletmes (zo’n 2 cm hoog). Vervolgens herhaal je deze stap. Daarna leg je de laatste laag met wederom de snijkant naar beneden op de bovenkant van de laatste laag. Vervolgens smeer je op de bovenkant een heel dun laagje botercrème. Doe dit ook aan de zijkant van je taart en vul eventuele gaten op. Je voorziet je taart van een zogenaamde ‘crumb coat’, dit doe je om alle kruimeltjes van je biscuit vast te plakken zodat je later de taart strak af kunt werken. Na het ‘crumb coaten’ zet je de taart voor ongeveer 1 uur in de koelkast. Daarna kun je de rest van de witte chocolade botercrème gebruiken om de taart mee af te strijken. Ik heb de taart strak afgestreken met behulp van een ‘scraper’. Het is even oefenen in het begin, het is vooral belangrijk dat je de ‘scraper’ goed verticaal tegen de taart aanhoudt. Na de zijkanten kun je de bovenkant van de taart afstrijken en dit hoeft niet heel strak, gezien je straks toch een chocolade drip gaat maken. Wanneer je tevreden bent met het resultaat zet je de taart in de koelkast.

Ingrediënt chocolade drip:

 • 100 gram pure chocolade
 • 50 ml slagroom

Chocolade drip maken

Wanneer je klaar bent met de taart en deze in de koelkast staat kun je de chocolade drip gaan maken. Doe in een klein pannetje 50 ml slagroom en voeg hieraan toe de pure chocolade. Laat het geheel smelten en zorg ervoor dat het mooi egaal van kleur is en dat er geen klontjes inzitten. Schenk de saus over in een bakje en laat deze een klein beetje afkoelen. De chocolade saus moet voor het ‘drippen’ ongeveer de dikte hebben van magere yoghurt.

Ik heb de drips met behulp van een theelepel op de taart gemaakt, namelijk door op de rand van de taart rondom verschillende drips te creëren. Ik ben iedere keer begonnen aan de minst mooie kant van mijn taart, zo kun je even oefenen en testen of de saus de juiste dikte heeft. Na de drips kun je de bovenkant van de taart voorzien van chocoladesaus en dit met een paletmes glad strijken. Ik deed er ter decoratie nog wat verkruimelde chocolate chip cookies overheen voor een wat stoerder effect en zo kun je eventuele oneffenheden verbloemen.

taart3

Zoals je hebt kunnen lezen gaat er best wat tijd zitten in een laagjes taart met een chocolade drip. Ik vond het ontzettend leuk om te doen en ik merkte ook dat het steeds beter ging, oefening baart kunst. En als je daarna ook nog hoort van mensen dat het erg lekker is, is dat helemaal de kers op de taart!