De belangrijkste afwegingen bij het uitkiezen van een waterontharder

De belangrijkste afwegingen bij het uitkiezen van een waterontharder

In veel regio’s in ons land is sprake van hard water. Dit water voelt niet zozeer hard aan, maar bevat veel kalkdeeltjes. Deze kalkdeeltjes zijn van invloed op de apparatuur in je huis en zorgen voor kalkvorming. Dit zie je duidelijk aan bijvoorbeeld de kranen in je woning.

Wil je graag iets tegen het harde water doen? Dan heb je hier een goede waterontharder voor nodig. Het uitkiezen van zo’n waterontharder is echter niet eenvoudig. Je kunt namelijk uit veel varianten kiezen, waarbij de prijzen ontzettend uiteenlopen. Maak daarom de juiste afwegingen bij het kiezen van een waterontharder.

Kijk goed naar de soorten waterontharders

Door de jaren heen hebben verschillende soorten waterontharders het levenslicht gezien. Zo kun je voor een magnetische waterontharder kiezen. Dit is de goedkoopste soort, maar deze soort heeft geen bewezen werking.

Dat is bij een keramische waterontharder een ander verhaal. Een keramische variant is mogelijk iets duurder, maar werkt vele malen beter. Een ander voordeel van een keramische variant is dat er geen zout nodig is. Dit is goed voor het milieu.

Uiteraard kun je ook voor een waterontharder met zout kiezen. Het zout is in staat om de kalkdeeltjes uit het water te filteren, maar hiervoor is wel zout nodig. Dit houdt onder meer in dat je het zout regelmatig bij moet vullen. Ook houdt dit in dat je blijvend kosten moet maken.

Kijk goed naar de investering

De keuze voor het soort waterontharder is bijzonder belangrijk. Kies je voor bijvoorbeeld een magnetische variant? Dan moet je er rekening mee houden dat de werking slechts een paar seconden duurt. Deze werking is hierdoor niet geschikt voor gebruik in een huis, maar alleen in industriële omgevingen.

Tegelijkertijd heb je met je budget te maken. Hoeveel geld heb je over voor je nieuwe waterontharder? Een magnetische variant is verreweg het goedkoopste, maar levert dus niet de gewenste werking op.

Durf daarom te investeren in je nieuwe waterontharder. Door meer geld uit te geven, kies je voor een waterontharder met een bewezen werking. Uiteindelijk is de werking waar alles om draait. Kijk daarom goed naar je budget en naar de prijzen + werking per soort waterontharder.

 Kijk goed naar de plaatsing

Het soort waterontharder gaat ook hand in hand met de plaatsing. Wil je bijvoorbeeld een waterontharder zonder afvoer hebben? Of wil je een magnetische waterontharder hebben? Dit is van invloed op de plek waar je de waterontharder precies kunt gebruiken. Deze afweging moet je dus combineren met de afweging voor het soort waterontharder.

Capaciteit van de waterontharder

Tot slot kun je ook nog naar de capaciteit van de waterontharder kijken. Met name als je in je woning erg veel water verbruikt, kies je het beste voor een waterontharder met een grotere capaciteit. Dit betekent indirect ook dat je niks aan een magnetische waterontharder hebt.

Moraal van het verhaal: elke afweging komt weer terug bij de afweging voor het soort waterontharder. Kies hoe dan ook voor een waterontharder met een bewezen werking!