De verschillende soorten brillenglazen uitgelegd

De verschillende soorten brillenglazen uitgelegd

Wanneer je opzoek bent naar een nieuwe bril kan het uitzoeken van de juiste glazen nog een aardige uitdaging zijn, vooral als je niet bekend bent met de verschillende soorten die er allemaal zijn. In dit blog zullen we uitleggen wat enkelvoudige, multifocale en varifocale glazen inhouden en welke het beste passen bij jouw wensen. 

Zorgverzekering

Voordat je een bril gaat uitzoeken met de juiste, bijpassende glazen is het goed om te weten dat sommige zorgverzekeringen een vergoeding bieden voor brillen met correctieve glazen. 

Vaak zit dit deze brillen zorgverzekering in een aanvullend pakket. Vaak is de vergoeding ongeveer 100 euro in twee jaar. Dit betekent dat je dus éénmalig in de tweejaar 100 euro terugkrijgt van de verzekeraar. Hier zit geen eigen risico aan verbonden. Het is belangrijk om goed de polisvoorwaarden van je zorgverzekering te raadplagen. Zo kom je erachter welke vergoedingen er gelden voor brillen en de brillenglazen. 

Juiste brillenglazen

Het kiezen van de juiste brillenglazen is niet alleen belangrijk voor een goed zicht, maar kan ook een verschil maken in je dagelijkse activiteiten en de gezondheid van je ogen. Het is daarom aan te raden om advies te vragen aan een opticien of oogarts voordat je een keuze maakt. Zij kunnen je helpen om de juiste brillenglazen te kiezen die bij jouw behoeften passen en tegelijkertijd rekening houden met de vergoedingen van je zorgverzekering en met het budget wat je te besteden hebt. 

Enkelvoudige glazen

Enkelvoudige glazen zijn de meest voorkomende soorten brillenglazen en worden gebruikt voor mensen met één oogafwijking, zoals bijziendheid of verziendheid. Deze glazen hebben één sterkte over het hele oppervlak en worden meestal gebruikt voor veraf kijken, dichtbij kijken of lezen.

Multifocale glazen

Multifocale glazen hebben twee of meer verschillende sterktes. Hierdoor bieden ze een correctie die helpt bij zowel het veraf als het dichtbij zien. Dit zit verwerkt in één lens. Deze brillenglazen zijn bedoeld voor mensen die zowel bijziendheid als verziendheid hebben en zijn geschikt voor mensen van middelbare leeftijd of ouder die last hebben van presbyopie. Multifocale glazen worden vaak gebruikt in plaats van bifocale glazen, die een scherpe overgang hebben tussen het veraf- en dichtbij zichtgebied.

Varifocale glazen 

Varifocale glazen worden ook wel progressieve glazen genoemd. Deze glazen zijn vergelijkbaar met multifocale glazen, maar bieden een geleidelijke overgang tussen het veraf- en dichtbij zichtgebied. Deze brillenglazen zijn bedoeld voor mensen die een breder gezichtsveld nodig hebben dan bij multifocale glazen.

Bifocale glazen 

Bifocale glazen hebben twee verschillende sterktes en bieden correctie voor veraf en dichtbij zien in één lens. Deze glazen hebben een scherpe overgang tussen het veraf- en dichtbij zichtgebied, wat een nadeel kan zijn voor sommige mensen. Deze glazen worden vaak gebruikt door mensen van middelbare leeftijd of ouder die last hebben van presbyopie. Dit houdt in dat het zicht van dichtbij steeds waziger wordt.

Gepolariseerde glazen 

Gepolariseerde glazen zijn brillenglazen die een speciale coating hebben die reflecties en schitteringen op oppervlakken zoals water en sneeuw vermindert. Dit type glas kan nuttig zijn voor mensen die veel tijd doorbrengen in de buitenlucht, zoals bij het beoefenen van watersporten, vissen of skiën.

Blauwlichtfilterglazen

Blauwlichtfilterglazen zijn speciaal ontworpen om het schadelijke blauwe licht te blokkeren dat wordt uitgestraald door elektronische apparaten zoals computers en smartphones. Dit type glas kan nuttig zijn voor mensen die veel tijd doorbrengen achter een scherm, omdat het kan helpen om oogvermoeidheid, hoofdpijn en slapeloosheid te voorkomen.