Voorkom de winterblues met deze fijne tips!

Voorkom de winterblues met deze fijne tips!

De wintermaanden brengen vaak gezelligheid met zich mee, ik zelf ben dol op de winter, maar ik weet ook dat het voor sommigen een zware periode kan zijn. Het weer is vaak somber, de dagen zijn een stuk korter en je brengt toch een stuk minder tijd door buitenshuis en juist zonlicht doet veel met een mens. Gelukkig zijn er wel veel manieren om somberheid te voorkomen waardoor de winterperiode toch wat minder zwaar gaat voel. Hier heb ik een aantal tips om het licht te vinden te midden van de winterse duisternis…

Zoek daglicht op

Ook al zijn de dagen korter, gelukkig hebben we toch nog wel aantal uren daglicht. Het is daarom belangrijk om juist overdag zo nu en dan het daglicht op te zoeken Maak bijvoorbeeld een wandeling tijdens de lunchpauze, sport een keertje buiten wanneer het weer het toelaat, en zet vooral je werkplek dicht bij het raam. Daglicht stimuleert namelijk de aanmaak van vitamine D en heeft een zeer positieve invloed op je humeur. Het kan ook zeker geen kwaad, en vooral in de winter, om eventueel vitamine D bij te slikken.

Blijf in beweging

Beweging is toch wel dé tips tegen winterblues. Natuurlijk hoef je niet ineens een topsporter te worden, maar probeer minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Maak af en toe een wandeling, pak de fiets in plaats van de auto (als het weer dat toelaat) of volg een online workout via YouTube. Bewegen stimuleert de aanmaak van endorfines, de zogenaamde ‘gelukshormonen’, en zorgen voor een instant geluksgevoel. Dus hoe lekker je ook zit onder je dekentje, kom toch af en toe met die billen van de bank af!

Creëer gezelligheid in je huis

Omdat je in de winter toch meer tijd doorbrengt in huis, zorg je dat je huis gezellig en warm is. Dit doe je door gebruik te maken van warme kleuren, steek een aantal kaarsen aan en maak het jezelf nog comfortabeler met een lekkere warme deken. Wanneer je huis warm en aangenaam voelt, heeft dit zeker effect op je gemoedstoestand.

Sociale contacten blijven onderhouden

Ben je gevoelig voor een winterdepressie, dan kan het soms best een uitdaging zijn om je sociale contacten te blijven onderhouden. Het liefst sluit je jezelf af maar dit werkt vaak het tegenovergestelde, de winter is geen excuus om jezelf te isoleren. Plan daarom regelmatig sociale activiteiten met vrienden en familie, neem jezelf voor om minimaal één keer per week af te spreken.

Verwen jezelf

Geef jezelf af en toe een mentale boost door jezelf te verwennen, dit is voor de meeste mensen hartstikke belangrijk. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op een ontspannend bad, gun jezelf een spa dagje, lees een goed boek of plof op de bank met je favoriete film. Wees vooral lief voor jezelf!

Let op je voeding

In de zomer eet ik graag luchtige dingen, denk aan een salade, fruit of smoothies. In de winter hou ik juist van wat zwaardere gerechten, een stampotje, stoofpot of een lekker stukje appeltaart op z’n tijd vind ik heerlijk! Dat moet natuurlijk ook gewoon kunnen, eten maakt mij in ieder geval heel erg blij. Toch is het ook belangrijk om in de winter te letten op je voeding. Zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt en kies regelmatig voor voedingsmiddelen zoals vis, noten, groenten en fruit.

Regelmatige slaapgewoonten

Een goede nachtrust is ook super belangrijk voor je mentale gesteldheid. Een hele nacht slapen kan je erg goed doen, je voelt je meer uitgerust en je bent meer in balans. Zorg daarom voor een regelmatig slaappatroon, probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Heb je moeite met in slaap komen en wordt je nooit uitgerust wakker, ik schreef al eens een blog met daarin tips voor een goede nachtrust.

Heb jij altijd een beetje moeite met de winterperiode, dan hoop ik dat je met de bovenstaande tips toch nét wat makkelijk de wintermaanden doorkomt. Laten we vooral hopen dat de lente dit jaar vroeg begint en we snel kunnen genieten van de frisse en vrolijke energie die dat met zich meebrengt.