Tips voor een goede nachtrust

Nu ik wat “ouder” ben merk ik dat ik wat minder goed slaap dan voorheen. Ik heb vaak moeite met in slaap vallen en ook word ik ’s nachts regelmatig wakker. En dat laatste niet eens door onze kinderen, wij hebben namelijk hele makkelijke slapers waar wij onszelf heel gelukkig mee prijzen (sowieso hoor!). Ik ben vooral heel druk in mijn hoofd met van alles en nog wat en ik vind het lastig om ontspannen in bed te gaan liggen. Zo maak ik nog heel vaak allerlei to-do lijstjes in mijn gedachtes voor de volgende dag, spookt mijn rijles door mijn hoofd, ben ik bezig met het huishouden en zo kan ik nog talloze dingen opschrijven die mij uit mijn slaap houden. Is dit voor jou ook heel herkenbaar, hieronder deel ik mijn tips voor een fijne nachtrust…

slaaptips1

Een goed bed zorgt voor een fijne nachtrust

Inmiddels zijn wij wel voorzien van een goed bed, wij gingen namelijk twee jaar geleden een boxspring kopen na tien jaar geslapen te hebben op een redelijk goedkoop matras. In eerste instantie denk je wel goed te liggen, totdat je naar binnen stapt bij een beddenzaak en op verschillende bedden gaat liggen. Voor ons was het de beste beslissing ooit, ook al was het een rib uit ons lijf maar je nachtrust is zo ontzettend belangrijk dat het de investering dubbel en dwars waard was. Een goed bed hoeft trouwens niet per se heel duur te zijn, je hebt hele dure boxsprings maar ook een goedkope boxspring kan echt al heel goed zijn. Naast een goed bed vind ik het ook heel fijn om een lekker dekbed en kussen te hebben, ook allemaal dingen dat positief kan bijdragen aan een goede nachtrust.

Zorg voor een opgeruimde kamer

Een slaapkamer die opgeruimd en fris is, is een fijne ruimte om je rust in te vinden. Een slaapkamer is natuurlijk ook hoofdzakelijk bedoeld om in te slapen en het is dan ook heel prettig als zo’n kamer één en al rust uitstraalt. Is onze slaapkamer bijvoorbeeld één grote bende, dan vind ik het heel lastig om te ontspannen en wil ik het liefst eerst alles opruimen. Ook al breng je de meeste tijd slapend door in je slaapkamer, het is toch belangrijk om deze ruimte leuk in te richten. Kies voor mooie rustige kleuren op de muren en kies voor meubels en accessoires waar jij je heel prettig bij voelt. Vermijd ook te veel ditjes en datjes, maar hou het geheel rustig door bijvoorbeeld een aantal grote statement accessoires uit te kiezen.

slaaptips3

Ontspanning voor het slapen gaan

Leg je smartphone ver bij je vandaan zodra je het bed instapt. Het is namelijk bewezen dat je mobiele apparaat niet bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Dat geldt trouwens ook voor de televisie of je laptop. Laat alle apparaten achterwege en ga bijvoorbeeld nog even lekker een boek lezen, of doe wat kaarsen aan en ga mediteren of doe een yoga sessie. Zoek in ieder geval iets op waar jij tot rust van komt, iets waarmee jij je hoofd leeg krijgt. Wat ik trouwens de laatste tijd vaak even doe in de avond is voor het slapen gaan een to-do lijstje opschrijven in een notitieboekje. Dit geeft mij rust en voorkomt dat ik dit eindeloos in mijn hoofd ga herhalen. Sowieso kan het opschrijven van je gedachten een hoop rust geven, ga het letterlijk van je afschrijven zodat je je hoofd leegmaakt.

Pas op met cafeïne en theïne

Ben je gevoelig voor stoffen zoals cafeïne of theïne, drink dan geen kop koffie, energiedrank of zwarte thee meer na vier uur in de middag. Deze middelen zijn niet direct uitgewerkt en kunnen een negatieve invloed hebben op je nachtrust. Ik drink in de avond wel graag thee, maar ik drink altijd rooibosthee waar dus geen theïne inzit. Ook pas ik op voor chocolade, want ook hier zit  cafeïne in. Het is ook niet goed om nog heel laat op de avond een stevige maaltijd te nuttigen of uitgebreid te gaan snacken, hier krijg je namelijk energie van en met een volle maag slapen is ook niet prettig. Heb je toch nog een beetje trek in de avond, ga dan voor een stuk fruit of een luchtige cracker met een plak kaas erop.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of jij een goede slaper bent en of jij ook nog leuke tips hebt voor een goede nachtrust?

Comments are closed.