Hoe organiseer je een leuk piraten kinderfeestje + handige tips!

Hoe organiseer je een leuk piraten kinderfeestje + handige tips!

De verjaardag van onze kinderen vind ik altijd heel erg leuk, naast de blije gezichtjes van onze kindjes vind ik het aankleden van een feestje ook heel erg leuk. Nu beide kids naar school gaan is een kinderfeestje uiteraard ook een ‘ding’ en terwijl de oudste kiest voor een feestje bij een zogenaamd ‘krijspaleis’ wat helemaal prima is, vond de jongste gewoon thuis een feestje fijn. Hij koos voor een piraten thema en je begrijpt, ik kon helemaal los! Ik ging snel op zoek naar handige tips voor het organiseren van een kinderfeestje, het was immers mijn eerste keer, en ik kwam heel veel handige tips tegen die ik ook graag met jullie wil delen. Daarnaast deel ik in deze blog ook gratis allerlei leuke benodigdheden (die ik zelf maakte) voor een geslaagd piraten kinderfeestje, de PDF bestanden kun je in dit artikel gratis downloaden via de links.

Tips voor een kinderfeestje thuis

  • Het is leuk en handig om een thema feestje te geven, zo kun je allerlei leuke activiteiten rondom dit thema bedenken. Pinterest is erg handig om inspiratie op te doen.
  • Verstuur op tijd de uitnodigingen en het is handig als de ouders even kunnen laten weten of hun kind kan komen.
  • Een kinderfeestje duurt gemiddeld vaak rond de 3 uur (uiteraard kun je dit zelf bepalen) en het is fijn om de kindertjes lekker bezig te houden. Maak daarom van te voren een draaiboek, zo weet je ook meteen of je qua tijd uitkomt en het geeft gedurende het feestje wat houvast. Voor het piratenfeestje van Milas maakte ik ook een draaiboek, deze kun je hier vinden.
  • Ook op de dag zelf zorgde ik ervoor dat ik alles tot in de puntjes had voorbereid, op de middag zelf verliep alles hierdoor soepel en hoefden de kindjes niet te veel te wachten.
  • Afhankelijk van de grootte van de groep, is het zeker aan te raden om een kinderfeestje op zijn minst met z’n tweeën te doen.
  • Zorg tussendoor even voor een rustmoment, dit is voor de kinderen erg fijn en tevens ook voor de begeleiders. Even op adem komen!
  • Het is handig als je in het bezit bent van alle telefoonnummers van de ouders, mocht er dan iets zijn dan kun je gemakkelijk contact leggen. Ik maakte een Whatsapp groep en hier deelde ik tijdens en na het feestje foto’s op.
  • Hou ook rekening met eventuele allergieën of dieet, vraag hier desnoods na.
  • Wees zelf vooral lekker relaxed, kinderen vinden het al snel hartstikke leuk, maak je tijdens het feestje vooral niet te druk om eventuele troep. Dat komt later wel, het is veel te leuk om lekker te genieten van alle kindjes die veel plezier samen maken.
  • Vergeet ook vooral geen foto’s te maken! Deze kun je bijvoorbeeld delen met de ouders maar is ook voor jezelf een erg leuk aandenken.

Ik maakte zoals je hebt kunnen lezen een draaiboek voor het kinderfeestje en hieronder kun je het verloop van de middag lezen met daarin tips en links naar de bestanden die je gratis kunt downloaden.

Bij binnenkomst lieten wij de kindjes eventjes spelen en daarna was het tijd om iets te eten en drinken aan tafel. Uiteraard dekte ik de tafel helemaal in piraten stijl en had ik ook voor elke kindje een piraten feesthoedje, dit kocht ik bij Party.nl. Ook vonden wij dit het geschikte moment om de jarige de cadeautjes uit te laten pakken.

De brief van Kapitein Roodbaard en de schatkaart

Hierna was het tijd om de de brief voor te lezen van Kapitein Roodbaard. In deze brief wordt simpel uitgelegd wat de kinderen gaan doen, zo weten ze een klein beetje wat ze kunnen verwachten. Na het lezen van de brief hebben we de schatkaart (A3 formaat) overhandigd en op deze schatkaart zie je icoontjes en deze horen bij de verschillende spelletjes die gespeeld worden. Deze plaatjes 1 & 2 kun je uitknippen en bijvoorbeeld op verschillende plekken neerhangen of met mooi weer zou je het feestje ook (gedeeltelijk) naar buiten verplaatsen. Het is de bedoeling dat ze de route met de plaatjes volgen om zo uiteindelijk bij de schatkist uit te komen.

Kanonskogels werpen!

Bij het plaatje van de piratenschip gingen de kinderen kanonskogels werpen. Hiervoor heb je nodig een aantal blikjes op plastic potjes (bijvoorbeeld van plantjes) en 3 zachte ballen. Ik kocht pop it ballen en deze kun je goedkoop vinden bij de Action. Ieder kindjes mag met de 3 ballen proberen om de blikjes om te gooien.

Piratenmaskers versieren

Hierna mochten de kinderen maskers versieren. Een echte piraat kan natuurlijk ook niet zonder een echt piratenmasker. Ik kocht leuke stiften, stickers, glitterlijm en andere versiersels en we lieten de kinderen de piratenmaskers versieren, ik kocht blanco maskers bij Lobbes. De kindjes waren hier wel eventjes zoet mee. Toen iedereen klaar was hebben we een groepsfoto met de maskers op gemaakt, leuk ook voor de ouders! Uiteraard mochten de kindjes aan het einde van het feestje hun eigen versierde masker meenemen.

Op zoek naar de papegaai en puzzelen maar

Daarna mochten de kinderen op zoek gaan naar de papegaai, wij gebruikte hiervoor een knuffel die we al in huis hadden. Uiteraard kun je ook op zoek gaan naar een plaatje van een papegaai en deze uitprinten en uitknippen. De papegaai had iets bij zich, namelijk een enveloppe met daarin 2 puzzels (het papier plakte ik op een stuk karton en deze verdeelde ik met behulp van een lineaal en potlood in meerdere stukken, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kun je zelf bepalen in hoeveel stukken je het knipt) die de kindjes in 2 groepjes samen mochten gaan maken.

Even op adem komen met iets lekkers

Na de verschillende activiteiten was het tijd voor even een pauze. Wij kozen ervoor om de tv aan te zetten en onder het genot van een zakje chips en limonade mochten de kinderen even 30 minuten iets leuks kijken.

Gouden munten werpen in een schatkist

Hierna lieten we de kinderen gouden munten werpen. Ik kocht gouden munten bij Lobbes, en om de beurt mochten de kindjes proberen de munten in een schatkist te werpen. Wij hadden een schatkistje in huis maar uiteraard kun je ook een bakje gebruiken of je knutselt zelf een schatkist van karton in elkaar. De kinderen mochten op een krukje zitten en ongeveer 1,5 meter verderop hadden wij de schatkist neergezet.

Lekker haaien happen

Geen koekhappen maar haaien happen. Ik bakte zandkoekjes in de vorm van een haai. Net nadat ze uit de oven kwamen heb ik met een sateprikker er gaatjes ingeprikt zodat ik na het afkoelen er een touwtje doorheen kon rijgen. Elke kind werd geblinddoekt en ze mochten proberen om er een haai af te happen. Je kunt het touw met de haaien ergens ophangen, bijvoorbeeld in een deurpost, maar wij kozen ervoor om het zelf vast te houden. Op die manier konden wij de hoogte gemakkelijk aanpassen en stiekem een beetje helpen.

Piraatje prik

Inmiddels waren we aangekomen bij het laatste spelletje, namelijk piraatje prik. Ik kocht een poster bij party.nl met daarop een piraat en inclusief sticker ooglapjes. Elke kindje kreeg een ooglapje sticker en geblinddoekt mochten ze proberen om piraat een ooglapje op te doen.

Hierna waren alle opdrachten volbracht en mochten de kindjes op zoek gaan naar de schatkist met daarin goodiebags. Ik had goodiebags gemaakt in piraten thema met een zakje popcorn en nog wat leuke goodies. Ook zat er in het tasje een echt piratendiploma

Nog even lekker dansen!

Na deze activiteiten hadden we ongeveer nog een half uurtje en hebben we lekker de muziek aangezet, de discolamp geïnstalleerd en mochten de kinderen nog even lekker dansen en zich uitleven!