Tips en inspiratie voor het opbergen van speelgoed

Tips en inspiratie voor het opbergen van speelgoed

Word jij soms ook helemaal horendol van rondslingerend speelgoed, ik wel! Ik zeg wel eens gekscherend dat ik dat het grootste “nadeel” vindt aan kinderen, de hoeveelheid rommel die ze veroorzaken. Onze kindjes kunnen overigens heel goed opruimen maar er slingert toch wel vaak nog wat speelgoed rond. Wij hebben verschillende kasten en lades voor het speelgoed, voornamelijk van IKEA, en op zich ben ik hier wel tevreden mee. Ik vind het wel fijn als speelgoed opgeruimd uit het zicht is, dat geeft mij toch iets meer rust. In dit artikel geef ik leuke inspiratie hoe je speelgoed mooi op kunt bergen en nog een aantal tips…

opberg ideeën montesori stijl voor kinderen opberg ideeën voor het opbergen van speelgoed voor kinderen

Hieronder wil ik nog een aantal tips geven hoe je het beste met speelgoed en de bijkomende chaos om kunt gaan. Wat zijn nu nuttige tips om te zorgen dat je woonkamer toch enigszins leefbaar blijft?

Afspraken maken over opruimen

Ik heb met onze kinderen afgesproken dat wanneer ze klaar zijn met spelen, dat ze dan eerst het speelgoed opruimen voordat ze beginnen met iets nieuws. Anders resulteert dit zich al snel in heel veel verschillende speelgoed door elkaar, chaos dus, en het opruimen wordt dan ook wel erg onoverzichtelijk voor kinderen. Wanneer ze na elke activiteit hun speelgoed opruimen, hoeven ze niet in één keer alles op te ruimen en zijn ze er ook niet heel erg lang mee bezig.

Sorteer het speelgoed

Ik hou ervan als speelgoed gesorteerd is, dus soort bij soort. Ik merk ook dat wanneer alles door elkaar ligt dat het ook minder uitnodigt om mee te gaan spelen. Om speelgoed goed te kunnen sorteren kun je gebruik maken van opbergbakken (Action, IKEA, Hema, Xenos), leuke manden, plastic kratjes of bijvoorbeeld de TROFAST van IKEA. In deze kast kun je kiezen voor verschillende grootte lades en hiermee kun je klein en groot speelgoed makkelijk in opbergen.

Zorg dat je kinderen gebruik maken van de (evt.) speelkamer

Onze kinderen hebben een soort van eigen ruimte om in te spelen, een soort van speelkamer. Toch merk ik dat onze kids het toch gezelliger vinden om het speelgoed mee te nemen om er vervolgens in de woonkamer mee te gaan spelen. Ze zoeken ons dus echt op. Omdat ik vermoed dat dit kind eigen is, is het misschien een idee om de speelkamer/ruimte extra gezellig te maken en ga er af en toe zelf ook even buurten met een kop koffie of thee. Spelen je kinderen namelijk in de speelkamer dan heb je automatisch in je woonkamer minder troep en dat is af en toe best fijn!

Maak een fijne speelhoek

Heb je geen extra ruimte, creëer dan een speelhoek. De meubelen die ik hierboven heb verzameld zijn ontzettend leuk voor het maken van een mooie speelhoek. Door de juiste meubel te kiezen kun je er ook voor zorgen dat de speelhoek goed past bij de rest van het interieur.

Laat speelgoed rouleren

Rouleer met speelgoed. Vaak hebben kinderen ontzettend veel speelgoed en naar de helft kijken ze vaak niet om en het resulteert alleen maar in extra rommel. Berg daarom een gedeelte van het speelgoed op, bijvoorbeeld in de schuur, op zolder, in de berging of opslag, en zorg ervoor dat je bijvoorbeeld elke 2 maanden weer de boel gaat rouleren. Op die manier heb je minder speelgoed rondslingeren en daarnaast zullen je kids meer aandacht hebben voor het “nieuwe” speelgoed.