Met deze 5 tips hou jij je planten wél in leven

Met deze 5 tips hou jij je planten wél in leven

Wanneer je houdt van gezelligheid en levendigheid in huis dan zijn kamerplanten hartstikke leuk om in huis te halen. Het maakt je huis meteen een stuk gezelliger en wist je ook dat planten een positieve invloed hebben op de luchtkwaliteit in huis? Ze zorgen namelijk voor een gezondere lucht doordat ze o.a. stofdeeltjes afbreken en ze zetten kooldioxide om in zuurstof. Genoeg redenen dus om planten in huis te halen! Maar niet iedereen heeft even groene vingers en een kamerplant zal dan al snel in de kliko belanden. Daarom heb ik in dit artikel 5 handige tips verzameld zodat jouw plant het dit keer wel overleeft…

Kies een plant die bij je past

Het klinkt misschien bijna alsof je een relatie aangaat met een plant maar wat ik hiermee bedoel is dat je een kamerplant moet uitkiezen wat goed past bij je levensstijl. Je hebt namelijk genoeg planten die makkelijk te verzorgen zijn en die blij zijn met eenmaal water per week. Ook zijn er genoeg mooie planten te koop die juist wel wat meer verzorging nodig hebben en wat gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld plagen zoals tripsen. Trips bestrijden kun je doen met verschillende biologische bestrijders zoals bijvoorbeeld roofmijten en deze producten kun je o.a. kopen bij Biogroei.nl. Met deze producten kun je op een biologisch verantwoorde manier eventuele plagen bestrijden. Dus, voordat je een kamerplant koopt kijk even op het plaatje wat er vaak bijzit en lees wat de plant qua verzorging nodig heeft en of je hier zin en tijd voor hebt.

Denk na over waar je de plant neerzet in huis

Ook de plek van een kamerplant in huis is iets waar je rekening mee moet houden. Een plant die veel licht nodig heeft zet je bij voorkeur niet in de slaapkamer, waar het vaak wat donkerder is.  Zet een plant die veel licht nodig heeft bijvoorbeeld in de buurt van een raam (op het zuiden). Maar let op, vaak is het voor de meeste kamerplanten niet fijn om de hele dag in de brandende zon te staan dus hou hier in de zomer rekening mee. Mocht je plant het toch wat minder goed doen, kun je altijd een andere plek uitproberen en kijken of je plant zich happier gaat voelen.

Niet alleen water maar ook plantenvoeding

Een plant heeft uiteraard water nodig en de één heeft wat meer nodig dan de ander. Water is dus ontzettend belangrijk (geef een plant overigens niet te veel water want ook dit is niet goed) maar ook plantenvoeding is een goede aanvulling om je kamerplant gezond te houden. Hoe weet je nu of je plant extra voeding kan gebruiken? Merk je bijvoorbeeld dat je kamerplant geen nieuwe blaadjes meer aanmaakt in het groeiseizoen of verkleuren de blaadjes, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je plant wat extra plantenvoeding kan gebruiken. Je hebt verschillende soorten voeding, je kunt bijvoorbeeld het grond waar de kamerplant zit verrijken maar je kunt ook ervoor kiezen om bladvoeding te geven.

Hou ook rekening met de luchtvochtigheid in huis

De meeste huizen, vooral in de winter, hebben een te lage luchtvochtigheid door o.a. onze verwarming en dat is voor een plant geen goed nieuws. Een kamerplant verliest namelijk altijd vocht via de bladeren doordat de plant kooldioxide opneemt. Wanneer de plant dus te veel vocht verdampt zal de kamerplant al gauw gaan uitdrogen. Vooral tropische planten hebben een hoge luchtvochtigheid nodig om het goed te blijven doen. Het is dus goed om af en toe de bladeren van je planten te besproeien met een plantenspuit of zet je plant even in de badkamer terwijl je aan het douchen bent.

Let op de soort en grootte van een plantenpot

Wanneer je een kamerplant koopt zit dit in een potje wat op dat moment geschikt is voor de plant. Maar als je goed zorgt voor je kamerplant zal die gaan groeien en dan is dat kleine potje vaak niet meer groot genoeg. Het is dus belangrijk om af en toe je plant te verpotten, bijvoorbeeld eens per jaar. Doe dit het liefst in het voorjaar, mochten de wortels eventueel beschadigen tijdens het verpotten dan heeft de plant voldoende tijd om te herstellen. Vervang niet alleen de pot, maar ook het potgrond gezien dit weer boordevol met goede stoffen zit zodat de plant weer kan gaan groeien en bloeien.

Ook de soort pot is iets waar je rekening mee moet houden. Zo had ik altijd Pannenkoekenplanten die steeds maar weer opnieuw dood gingen terwijl ik eigenlijk alles deed wat nodig was qua verzorging. Totdat iemand zei tegen mij dat een terracotta pot, waar de plant in zat, veel water opzuigt en dat hierdoor de plant automatisch minder kreeg. Nu heb ik een Pannenkoekenplant in een andere pot staan en deze heb ik al ruim drie jaar en groeit nog steeds als kool.