Dit moet je weten over ledverlichting

Wil je besparen op het stroomverbruik in jouw woning? Kijk dan eens naar lampen in huis. Nog steeds branden in gemiddeld veel Nederlandse huishoudens gloeilampen en halogeenlampen. Dat is zonde, want ledlampen zijn de nieuwe standaard. Ben je benieuwd naar de voordelen van ledverlichting? Lees dan snel verder!

Duurzame verlichting

Kies je voor ledverlichting, dan kies je voor een duurzame lichtbron. Dit heeft ledverlichting met name te danken aan de lange levensduur. Ofschoon het aantal branduren worden bepaald door een aantal factoren, kun je rekenen op een gemiddelde levensduur tussen de 20.000 en 60.000 branduren. Zo kan de omgevingstemperatuur invloed hebben op de levensduur, maar ook vocht en stroomverbruik verkorten de levensduur. De warmte die een ledlamp uitstraalt is minimaal en daarom gaan ledlampen veel langer mee dan conventionele lampen, zoals hallogeen-, spaar- en gloeilampen. Heb je nu nog halogeenlampen? Dan wordt het tijd om deze te vervangen, want je kunt al snel 85% minder stroom verbruiken bij het gebruik van ledlampen. Doordat ledlampen veel minder elektriciteit vragen en dus minder impact hebben op het milieu, is kiezen voor ledverlichting ook nog een verantwoorde en duurzame stap.

led1

Ook interessant voor sportclubs

Ook sportclubs hebben er veel profijt van. Bij veel sportverenigingen maakt het plaatsen van ledverlichting deel uit van hun systematische verminderingsbeleid van het energieverbruik. Een doorslaggevend argument is dat het economisch interessant is om ledverlichting te gaan plaatsen. In het kostenplaatje wordt namelijk al snel duidelijk dat de energiebesparing ook op de jaarrekening effect heeft. Anders gezegd: je hebt minder budget nodig om meer te doen. Door een bestaande tl buis te vervangen voor een led tl buis kun je al snel 50% energie besparen.

Met led verlichting ben je goedkoper uit

Ledlampen zijn duurder dan conventionele lampen. Maar als je alle kosten meetelt, ben je in veel gevallen toch goedkoper uit. Denk bijvoorbeeld aan het stroomverbruik en de levensduur. Ter vergelijking: een gloeilamp gaat gemiddeld zo’n 1000 branduren mee, halogeenlampen gemiddeld zo’n 2.000 branduren en spaarlampen zo’n 10.000 branduren. Ook al zijn spaarlampen stukken zuiniger dan halogeen- en gloeilampen, loont het toch de moeite om ook spaarlampen te vervangen door ledlampen als ze stukgaan.

Comments are closed.