5 tips voor een sfeervolle tuin

Vorige week plaatste ik een artikel met daarin leuke items voor in de tuin. In dit artikel schreef ik al dat de tuin voor steeds meer mensen belangrijker wordt. Dit komt denk ik omdat we steeds warmer en langere zomers hebben en eigenlijk is de tuin een verlengstuk van onze woonkamer geworden. En of je nu een grote of kleine tuin hebt of een balkon of dakterras, met wat kleine aanpassingen kun je van je buitenplek een gezellig geheel maken. In dit artikel lees je 5 tips hoe je op een eenvoudige manier een sfeervolle tuin creëert.

Ga voor een pergola

Wanneer ik denk aan het woord pergola krijg ik een beetje ouderwetse associaties, echter is een pergola super leuk om te plaatsen op je terras. Met een pergola kun je een gezellig hoekje maken in je tuin, trouwens ook heel leuk om te plaatsen op een dakterras. Een pergola kun je kopen in verschillende prijsklasse en als je een beetje handig bent kun je er met een paar palen ook gemakkelijk zelf eentje maken. Je kunt ervoor kiezen om er planten tegen aan te laten groeien maar je kunt er ook andere leuke dingen mee doen. Wat dacht je ervan om er een mooie lichtslinger aan op te hangen, of leuke lampionnetjes die voor buiten geschikt zijn? Ook zou je zelfs je pergola kunnen gebruiken als overkapping, door er bijvoorbeeld een doek op te maken zodat je lekker in de schaduw kunt zitten. Een pergola is dus zeker een mooie en handige toevoeging aan je tuin!

pergola

Kies voor een loungeset met veel kussens

Een aantal jaren geleden was een mooie loungeset voor buiten redelijk prijzig, tegenwoordig heb je ze wel voor iedere portemonnee. Ook is het heel leuk om zelf een bank te maken, bijvoorbeeld met behulp van pallets. Met een bank in je tuin creëer je een leuke zithoek en daaromheen kun je leuke items neerzetten zoals bijvoorbeeld een tafeltje, een poef en een leuke stoel. Wat ik vooral erg leuk vind is om je loungeset aan te kleden met veel losse kussens en mooie plaids in leuke printjes. Door het gebruik van verschillende stofjes en patronen krijgt het geheel een sfeervolle look zonder dat het heel veel geld hoeft te kosten.

loungeset

Zorg voor sfeer met mooie buitenverlichting

Het is misschien een beetje een inkoppertje, maar buitenverlichting kan ook ontzettend veel sfeer geven aan je tuin, balkon of dakterras. Naast dat verlichting er mooi uitziet is het ook nog eens heel praktisch want met verlichting buiten kun je nog langer genieten van een heerlijke zomeravond. Het leuke is ook dat je tegenwoordig steeds meer buitenverlichting ziet wat werkt op zonne-energie, zo heb je geen eens een stopcontact buiten nodig en het is ook nog eens heel duurzaam. Voor welke stijl je ook gaat, je hebt lampen voor buiten in veel verschillende stijlen en prijsklassen.

buitenverlichting

Maak het gezellig met een buitenvloerkleed

In de winkels zie je ze steeds meer, namelijk vloerkleden speciaal voor buiten. Deze buitenvloerkleden zijn meestal gemaakt van kunststof en hierdoor kunnen ze wel tegen een stootje. Je hebt de vloerkleden in verschillende kleuren, van naturel tot aan felle kleuren en van vrij basic tot aan leuke printjes. Met een vloerkleed kun je in de tuin een gezellige hoek creëren, doordat je namelijk een stuk ‘afbakent’. Op en rondom de buitenvloerkleed kun je leuke items neerzetten, zoals bijvoorbeeld een loungebank, tafeltjes en stoelen.

buitenkleed

Maak gebruik van planten

Ten slotte, wat is een tuin zonder planten erin? Uiteraard zorgen mooie planten ook voor veel sfeer en levendigheid in je tuin. Heb je niet zulke groene vingers, ga dan voor makkelijke planten waar je geen omkijken naar hebt. Wat ik heel leuk vind voor buiten is verschillende grote potten en manden neerzetten in groepjes met daarin mooie planten en boompjes. Ook zie je steeds vaker kasten, plantenstandaards en rekken voor aan de muur voor buiten waar je potjes met planten in kan zetten. Dit geeft direct veel sfeer aan je tuin en is ook ideaal wanneer je niet veel ruimte hebt, bijvoorbeeld op een balkon, gezien je de hoogte in gaat.

tuinkast

Mocht jij je tuin wat sfeervoller willen maken, dan hoop ik dat je wat hebt gehad aan de bovenstaande tips. Je kunt één tip toepassen maar je kunt ze uiteraard ook perfect met elkaar combineren. Heb jij nog een leuke tip om een tuin meer sfeer te geven, laat het dan vooral hieronder in de reacties weten.

Comments are closed.