Keuken verbouwen? 5 handige tips!

Misschien ga je binnenkort wel verhuizen en wil je een nieuwe keuken laten plaatsen of wie weet is je huidige keuken wel aan vervanging toe en wil je de boel gaan verbouwen? Een keuken is best bepalend voor je interieur, ook omdat de meeste huizen tegenwoordig een open keuken hebben. Wij hebben gelukkig een mooie en fijne keuken waar ik heel tevreden mee ben, al had ik zelf misschien wel wat andere keuzes gemaakt. Wanneer je keuken aan vervanging toe is en je wilt je keuken verbouwen, waar moet je van tevoren allemaal op letten? En hoe zou je de verbouwing van je keuken kunnen financieren? Hieronder lees je mijn tips…

Hoeveel budget heb ik nodig voor het verbouwen van mijn keuken?

Een keuken verbouwen is een grote uitgave en gemiddeld genomen ben je toch al wel snel tienduizend euro kwijt. Dit is dan vaak inclusief apparatuur en montage van de keuken. Het is een bedrag wat misschien niet iedereen heeft liggen en daarom moet je er waarschijnlijk wel even voor sparen. Heb je niet zoveel spaargeld dan is geld lenen voor verbouwing een optie die je zou kunnen overwegen. Uiteindelijk zal de waarde van je huis stijgen na een verbouwing en daar heb je in de toekomst weer profijt van! Op  een vergelijkingssite als Rente.nl kun je eenvoudig de lening vergelijken van vrijwel alle kredietverstrekkers, zodat je altijd een lening kunt vinden die bij jouw situatie past. Voordat je dus een kijkje gaat nemen in een keukenzaak is het verstandig om eerst het budget te bepalen. Stel jezelf verschillende vragen, zoals wat heb je over voor een nieuwe keuken en wat is haalbaar qua budget? En is lenen voor de verbouwing van je keuken misschien ook een optie?

Bepaal goed de stijl van je verbouwde keuken vooraf

Keukens heb je in allerlei verschillende stijlen, van landelijk tot aan modern en wat bij jou past is uiteraard erg persoonlijk. Naast smaak is het denk ik ook belangrijk om te kijken in wat voor soort huis je woont. Een strakke keuken zal beter tot zijn recht komen in een modern nieuwbouwhuis, terwijl een jaren 30 huis een keuken met wat meer sfeer kan gebruiken. Omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn wat betreft keukens is het aan te raden om eens rond te kijken op internet, doe inspiratie op via sites zoals Pinterest, Instagram en woonblogs. Desnoods maak je een mooi moodboard, dit kun je digitaal of ouderwets op een stuk karton doen. Verzamel alles wat qua stijl je aanspreekt en zo krijg je een heel goed beeld wat jij echt mooi vindt. Ga ook vooral langs verschillende keukenzaken want dat is ook zeker de plek waar je genoeg inspiratie op kunt doen voor de verbouwing van je keuken. Ook is het handig om bij het verbouwen van een keuken te denken aan de toekomst. Een nieuwe keuken is namelijk een grote uitgave en je wilt niet na een paar jaar alweer uitgekeken zijn op je keuken.

keukenverbouwen

Kies de kleuren en afwerking voor je nieuwe keuken

Naast het bepalen van de stijl is het ook goed om na te gaan denken over de kleuren die je in je keuken wilt. Maar ook de afwerking van de materialen is iets om over na te denken. Net als bij het op zoek gaan naar de stijl van jouw smaak is het ook een goed idee om qua kleuren inspiratie op te doen. Ook zou je eventueel naar een bouwmarkt kunnen gaan om wat verfstalen te halen die je mooi vindt voor in een keuken.

Ook de afwerking is iets waar je zeker over na moet denken. Wil je bijvoorbeeld hoogglans deurtjes of ga je voor een matte afwerking? Naast de kleur is de afwerking ook heel bepalend voor de uitstraling van je keuken en kan het echt iets extra’s toevoegen. Een moderne keuken is namelijk erg mooi in combinatie met hoogglans, terwijl een matte afwerking beter past bij een landelijke keuken.

Wat voor keukenapparatuur kies ik?

Een keuken is uiteraard niet compleet zonder de nodige keukenapparatuur. Voordat je begint met het ontwerpen is het handig om van tevoren op te schrijven welke apparatuur er sowieso in je keuken moet komen. Ben je bijvoorbeeld iemand die super graag bakt, dan is een goede oven met veel opties uiteraard een must en wie weet wil je er zelfs wel twee? En kook je graag op gas of wil je liever op inductie gaan koken? Met het oog op de toekomst is het misschien wel slimmer om voor inductie te gaan en uit persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat het super fijn kookt en ook nog eens heel gemakkelijk schoon te houden is. Keukenapparatuur heb je overigens in heel veel verschillende prijsklassen en zo zit er voor elk budget wel een merk bij waar je uit kunt kiezen.

Het ontwerpen en verbouwen van de keuken

Na het bepalen van het budget, stijl, kleur en afwerking en apparatuur is het tijd om nu echt langs te gaan bij een keukenzaak om er daadwerkelijk eentje aan te schaffen. In een keukenzaak werken mensen met veel verstand van keukens en zij kunnen je heel goed helpen bij het ontwerpen hiervan en kunnen ook zeker meedenken met de verbouwing die er voor nodig is. Neem ook vooral een plattegrond van de ruimte mee want in de meeste keukenspeciaalzaken hebben ze programma’s waar ze een keuken voor je in kunnen ontwerpen. Ga ook vooral langs bij verschillende keukenzaken zodat je meerdere offertes kunt opvragen. Ten slotte nog een laatste tip: Vraag vooral om een korting of bedenk een slimme deal (bijvoorbeeld korting voor het plaatsen of gratis apparatuur) want dat is écht heel normaal in een keukenzaak.

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips en ik ben heel benieuwd of jij je keuken wel eens hebt verbouwd en of jij nog goede tips hebt?

 

Comments are closed.