Inspiratie en tips voor een kleine kinderkamer

Inmiddels wonen we alweer bijna zes maanden in ons nieuwe huis en het bevalt ontzettend goed. Het is wat ons betreft één van de beste beslissingen ooit. Wij hebben het hier heel erg naar ons zin en onze kindjes ook, ze hebben namelijk zeeën van ruimte en kunnen heerlijk spelen zowel binnen als buiten. Qua ruimte zijn we er beneden heel erg op vooruit gegaan maar de bovenverdieping is wel een stukje kleiner dan ons vorige huis. Dit komt ook voornamelijk door de schuine wanden die ons huis heeft en vooral de kamertjes van de kinderen zijn best klein, ondanks dat zijn de kamers wel heel gezellig geworden. Een kleine kamer vraagt wel om een slimme indeling en daarom een artikel met tips en inspiratie hoe je dit zo goed mogelijk kunt doen.

kinderkamerklein1

Gebruik de hoogte van de kamer

Ook al heb je een kleine kamer, vaak is een slaapkamer wel hoog. Maak dus ook vooral gebruik van die hoogte door hoge maar smalle meubels of bijvoorbeeld een stapelbed neer te zetten. Maar je kunt ook planken aan de muur maken om daar leuke of praktische spulletjes op te zetten. Of hang bijvoorbeeld leuke kastjes of kistjes aan de muur om zo optimaal mogelijk de ruimte te benutten.

Creëer opbergruimte op slimme plekken

Waar je vaak tegen aanloopt bij een kleine kamer is de beperkte ruimte om spullen op te bergen. Vooral kinderen hebben best veel spullen en dan voornamelijk speelgoed. Laat je allerlei ditjes en datjes rondslingeren, dan oogt een kamer al snel wat rommelig en de ruimte lijkt óók nog eens optisch kleiner. Het is dus van belang om zoveel mogelijk alles op te ruimen en in een kleine kamer moet je dan slim met de ruimte om gaan. Gebruik bijvoorbeeld de hoogte van de kamer maar maak ook gebruik van de lege ruimtes onder bijvoorbeeld een bed. Soms kun je bij bepaalde kinderbedden hele handige lades kopen of een wat goedkopere oplossing zijn lage kunststoffen bakken die je zo onder het bed kunt schuiven. En heb je schuine wanden net zoals in ons huis, plaats dan mooie schotten waar je veel spullen achter kwijt kan.

Gebruik vooral lichte kleuren

We weten vast allemaal wel dat donkere kleuren een ruimte optisch kleiner maakt, dit is dus iets wat je moet voorkomen in een kleine kamer. Gebruik dus voornamelijk lichte kleuren voor de vloeren, muren en meubels. Toch ben ik wel van mening dat één muur in een opvallende kleur prima kan, zolang je de rest maar rustig houdt qua kleuren. Natuurlijk is het ook van belang om te kijken hoe licht de ruimte van zichzelf is, is er veel natuurlijk licht dan kun je ook gerust gaan voor wat meer donkere kleuren. Maar hou vooral de basis licht en rustig.

kleinekamer2

Kies voor praktische meubelen

Vermijd grote en lompe meubelen, maar ga voor praktisch en fijn gebouwde meubelen. Kies bijvoorbeeld een stapelbed met daaronder veel opbergruimte en zet geen grote kledingkast neer maar kies voor een leuk kledingrek. Heb je iets oudere kinderen en wil je een werkplekje maken, hang dan een leuke plank aan de muur om ruimte te besparen. Wil je graag meerdere kinderen laten slapen in één kamer dan zou je nog een 4 persoons bed kunnen overwegen. Dit is een bed die vooral gebruik maakt van de hoogte en die je makkelijk uit kunt schuiven tot een bed waar wel vier kinderen kunnen slapen.

Less is more

Ten slotte, less is more! Uiteraard hoort een kinderkamer gezellig te zijn en wil je graag gezellige accessoires neerzetten maar kijk wel uit dat het niet te veel wordt. Ga ook voor één bepaalde stijl zodat alle accessoires een eenheid hebben, dit zorgt voor wat meer rust en tevens een opgeruimd effect. Kijk verder ook heel kritisch of je alle spullen die je neer wilt zetten wel echt nodig zijn of dat je ze beter ergens anders in het huis kwijt kan.

Zoals je hebt kunnen lezen is het gezellig inrichten van een kleine kinderkamer zeker wel mogelijk, je moet vooral gewoon heel slim omgaan met de ruimte die je wél hebt.

Bron afbeeldingen: VTwonen | Kasapapel.com | Leo & Moon | Kinderkamerstylist | annamalmbergphoto 

Comments are closed.