Tips voor het zindelijk maken van je kindje

Er komt een moment aan wanneer je kindje ouder wordt, dat je bezig gaat met zindelijkheid. Je kindje moet natuurlijk op een gegeven moment uit de luiers en het hoort er allemaal bij. Wij zijn met Emre begonnen rond z’n derde jaar en ik zag hier best een beetje tegenop. Want wat nu als het niet lukt of dat hij het eng vindt? Ik ben in die periode veel tips op gaan zoeken over het zindelijk maken van je kindje, maar ik heb ook geleerd vooral naar mijn eigen kind te kijken om te zien wat voor hem werkt. Inmiddels is hij alweer een tijdje uit de luiers en het leek mij een goed idee om mijn ervaring en tips met jullie te delen…

zindelijkheid1

1. Let op signalen van je kindje

Misschien ben jij er nog helemaal niet mee bezig maar is je kindje er eigenlijk al wel klaar voor. Vaak merk je dit aan kleine dingetjes, zoals bijvoorbeeld veel interesse in de wc (wat doet papa of mama daar?), het zeggen wanneer er geplast of gepoept is of het niet meer prettig vinden om met een vieze luier rond te lopen. Ook deze dingen merkte ik op een gegeven moment aan Emre en zo kwam ik erachter dat hij er aan toe was en dat we konden beginnen. Het is wel heel belangrijk dat je kindje er ├ęcht aan toe is. Ik was ook al eerder begonnen met zindelijkheidstraining maar hij was er helemaal niet aan toe en het lukte hierdoor ook niet.

2. Koop een ‘zindelijkheid’ voorleesboek

Voordat je echt met zindelijkheid bezig gaat kun je eerst bijvoorbeeld een boek kopen met als onderwerp ‘zindelijkheid’. Wij hebben het boek ‘Luiereend en Potjeknor’ veel voorgelezen en ik ben ervan overtuigd dat dit heel goed kan helpen. Vooral omdat het een positieve associatie teweeg brengt.

3. Maak gebruik van oefenbroekjes

Je hebt tegenwoordig ook oefenbroekjes die je kunt gebruiken voor het zindelijk maken. Het zijn broekjes die tussen een luier en een onderbroek inzit. Een oefenbroekje neemt wel wat vocht op, lang niet zoveel als een luier, maar je kindje zal wel meer nattigheid voelen waardoor de motivatie om naar de wc te gaan groter wordt.

4. Gebruik een potje

Je kunt de stap van een potje overslaan maar wij hebben dit bewust niet gedaan. Een wc is natuurlijk best wel groot en maakt met het doorspoelen best veel lawaai en kan hierdoor afschrikkend werken. Daarnaast verdwijnt er ook iets in wat natuurlijk best gek is! Wij hebben eerst een potje op een rustige plek neergezet in de woonkamer. Emre liep in het begin zonder broek door het huis waardoor hij het niet zelf naar beneden hoefde te trekken maar direct op het potje kon gaan zitten wanneer hij aandrang voelde. Wel heb ik altijd samen, zowel de plasjes als de poepjes, doorgespoeld en gedag gezwaaid. Toen het potje heel goed ging hebben wij de overstap gemaakt naar het toilet met een wc brilverkleiner en dit ging eigenlijk direct heel goed.

zindelijkheid

5. Maak er iets leuks van en bedenk een beloningssysteem

Vanaf het eerste moment hebben wij van de hele zindelijkheidstraining iets leuks gemaakt en dat is dus ook mijn volgende tip. Zorg ervoor dat je er iets leuks en speciaals van maakt. Geef dikke high fives, wees motiverend en moedig aan. Ook zou je een beloningssysteem kunnen bedenken, bijvoorbeeld een stickersysteem. Voor elke plasje mag je kindje een sticker plakken, dit hebben we ook voor Emre gedaan en werkte perfect. Op Pinterest kun je trouwens een hoop leuke templates vinden. Bij een vol stickervel kreeg Emre een kleinigheidje maar dit zou je eventueel ook kunnen overslaan.

6. Wees geduldig en positief!

En dan de laatste tip en misschien ook wel de meest belangrijke, wees namelijk heel geduldig en positief. Dit is soms best lastig maar is echt heel belangrijk. Je kindje zal ongetwijfeld veel ongelukjes hebben maar dit hoort er nu eenmaal bij en gaat ook voorbij. Je moet er zorgen dat zindelijkheid iets positief is en dat je niet boos wordt wanneer het even fout gaat. En wanneer het goed gaat wees zo enthousiast mogelijk, dit motiveert en geeft je kindje zelfvertrouwen. Daarnaast let niet te veel op gemiddelden, het ene kindje is vroeger dan de ander en uiteindelijk wordt iedereen zindelijk. Ieder kindje op zijn of haar eigen tempo!

Dit waren mijn tips voor het zindelijk krijgen van je kindje en ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad. Mocht jij nog een goede tip hebben, laat het vooral bij de reacties weten.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.