Een huis kopen, waar moet je allemaal aan denken

Mijn man en ik zijn dit jaar van plan om een huis te gaan kopen, maar dan moet natuurlijk wel hét perfecte huis voorbijkomen. Wij vinden het een spannende stap, maar ook eentje die heel logisch is. Wij wonen nu al 7 jaar in een huurwoning in de vrije sector en we betalen hier flink voor en een hypotheek nemen is voor ons nu een stuk voordeliger. Maar bij het kopen van een huis komt ontzettend veel kijken en vooral geld is hierbij een belangrijk onderwerp. Inmiddels hebben we al gesprekken met de bank gehad, kijk ik iedere dag op Funda, doen we bezichtigingen en zoeken we uit wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis. En waarom zou ik deze opgedane kennis niet met jullie delen?

Geld vrijmaken voor kosten koper

Wanneer je een bestaand huis koopt krijg je te maken met ‘kosten koper.‘ Dit zijn de kosten die je moet betalen wanneer je eigenaar wordt van een huis. Deze kosten bestaan uit o.a. makelaarskosten, bankgarantie, taxatie en notariskosten. Vaak kun je deze kosten online wel berekenen zodat je ongeveer weet wat je moet gaan betalen. Voorheen kon je bij het afsluiten van je hypotheek extra geld lenen voor deze kosten maar tegenwoordig moet je dit uit eigen zak betalen. Wil je geen kosten koper betalen dan moet je gaan voor een nieuwbouwhuis. Echter wordt een nieuwbouwhuis vaak kaal opgeleverd en moet je genoeg geld achter de hand hebben voor de tuin, afwerking van de wanden, vloeren, keuken etc. dus of dit echt voordeliger is?

huis2

Belastingen en heffingen betalen

Wij huren nu en dat betekent dat wij wel belastingen betalen, maar dit zit bij ons huurprijs in. Wanneer we gaan kopen en we betalen voor onze hypotheek, dan zullen we los hiervan belasting voor onze woning moeten gaan betalen. Zoals bijvoorbeeld  onroerendzaakbelasting en gemeentelijke en waterschapsbelasting. Dit is een extra kostenpost in de maand waar je rekening mee moet houden. Gelukkig krijg je wel wat terug van de belastingdienst, namelijk hypotheekrenteaftrek. Helaas zal de renteaftrek de komende jaren wel minder worden en daarom is het belangrijk om vooral te kijken naar je bruto maandlast.

Slim om verzekeringen af te sluiten

Wanneer je een hypotheek afsluit voor een huis is het heel slim om ook wat verzekeringen af te sluiten. Vaak word je hierbij wel geadviseerd door je hypotheekverstrekker maar het is ook handig om je hier alvast wat in te verdiepen. Zo is een opstalverzekering vaak verplicht om af te sluiten. Hiermee verzeker je eventuele schade aan je woning en dit doe je met een bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te laten bouwen, op dezelfde plek en staat. Ook een verzekering waar je misschien niet direct aan denkt is een overlijdensrisicoverzekering. Dit is een verzekering wat vooral heel verstandig is om af te sluiten wanneer je samen met een partner een huis koopt en/of wanneer je kinderen hebt. Mocht je namelijk komen te overlijden dan zorgt deze verzekering ervoor dat met deze uitkering de hypotheek betaald kan blijven worden of wordt afgelost. Ik zal dit kort toelichten. Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering spreek je van te voren het bedrag af dat is verzekerd en de looptijd van de verzekering. Als je tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt, dan wordt het bedrag dat is verzekerd uitgekeerd. Je kunt de overlijdensrisicoverzekering koppelen aan je hypotheek, ook wel verpanden genoemd. Dit betekent dat, als je tijdens de looptijd overlijdt, met de uitkering (een) deel van je hypotheek wordt afgelost.

Verhuizen kost altijd geld

Wanneer je een huis hebt gekocht moet er uiteraard verhuisd worden. En verhuizen kost eigenlijk altijd wel geld. Je hebt immers dozen nodig en misschien wil je wel een verhuisbedrijf inhuren? Natuurlijk kun je als je gaat verhuizen besparen door bijvoorbeeld bij supermarkten stevige dozen te zoeken of aan vrienden en/of familie vragen of ze nog verhuisdozen hebben liggen. En uiteraard kun je ook mensen om je heen vragen om een handje te helpen tijdens de verhuizing. Maar mijn ervaring is dat verhuizen altijd kosten met zich meebrengt en dit moet je niet over het hoofd zien.

huis1

Eventuele kosten voor verbouwing

Als je een bestaand huis gaat kopen dan kan het altijd zijn dat niet alles naar je wens is. Misschien wil je wel een andere vloer of is de badkamer niet helemaal je smaak. Voor dit soort zaken moet je uiteraard ook wat extra geld meenemen en in sommige gevallen kun je ook een bouwdepot nemen. Dit is een extra lening naast je hypotheek waarmee je verbouwingen kunt betalen. Aan zo’n bouwdepot zitten wel wat eisen en je mag hier niet alles mee betalen. Ik ben ieder geval al begonnen met sparen zodat wij van onze volgende huis een echt droomhuis kunnen maken. Zo droom ik stiekem nu al van een visgraatvloer en wil ik heel graag aan onze interieur een boho feeling geven. Kortom: een beetje spaargeld komt ook hierbij weer goed van pas!

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen komt er aardig wat kijken bij het kopen van een huis. Vooral financieel zijn er een hoop zaken waar je rekening mee moet houden. Wanneer je in deze tijd een huis koopt is het heel erg van belang dat je wat spaargeld achter de hand hebt, daar ben ik inmiddels wel achter gekomen. Uiteraard zal ik jullie dit jaar op de hoogte houden wat betreft onze zoektocht naar een nieuw huis.

 

Dit vind je vast ook leuk...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Comment *