Wat zijn de bekendste Italiaanse wijnen?

Italië is met recht een echt wijnland te noemen. Er is eigenlijk geen regio in het land waar geen wijnbouw is. En al die verschillende regio’s staan weer bekend om hun eigen specialiteiten. Dat maakt het een perfect land voor een interessante wijnreis of proeverij thuis.

Piemonte

In het noordwesten van Italië ligt Piemonte. Een wijnregio waar echte kwaliteitswijnen vandaan komen. Bekende rode wijnen zijn de Barolo’s en Barbaresco’s van de druif Nebbiolo. Het zijn krachtige wijnen met veel tannine, die het beste gedronken kunnen worden met een mooi stuk vlees of blokjes Parmezaanse kaas. Voor even zo bij de borrel zijn deze wijnen wellicht iets te krachtig. Barbera is die andere bekende blauwe druif uit de regio waar ook prachtige wijnen van worden gemaakt. Bekende appellaties zijn Barbera d’Asti en Barbera d’Alba.

Veneto

Binnen de regio Veneto worden veel bekende wijnen geproduceerd. Zo is het de regio waar veel Prosecco wordt geproduceerd, maar ook de beroemde Valpolicella wijnen. Wijnen uit deze laatste regio worden gemaakt van druivenrassen als Corvina, Rondinella en Molinara. De basis Valpolicella is lekker fruitig, maar voor de Amarone, Recioto en Ripasso worden (deels) ingedroogde druiven gebruikt. Dat levert veel meer krachtige en rijke wijnen op. De Recioto is de zoete variant van deze wijn.

Toscane

Het landschap van Toscane is prachtig en mede daarom ook een gewilde vakantiebestemming. Maar Toscane herbergt ook een flink aantal prachtige en beroemde wijnen. De druif die hier de hoofdrol speelt in de rode wijnen is Sangiovese. Bekend van de wereldberoemde appellaties als Brunello di Montalcino en Chianti. Nu denken veel mensen bij Chianti aan goedkope bolle flessen in rieten mandjes. Zonde, want dat behoort voor een groot deel tot het verleden. Er zijn tegenwoordig vele prachtige wijnen uit Chianti te koop die je heerlijk gaat vinden.

Puglia

Apulië, in de wijnwereld beter bekend als Puglia, is de regio van de druif Primitivo. Dit blauwe druivenras brengt wijnen voort die gretig aftrek vinden onder een groot publiek. Primitivo wijnen passen dan ook uitstekend bij de borrel en bij een diner. De beste exemplaren komen uit de appellatie Primitivo di Manduria.

Vulkanisch

Bijzondere Italiaanse witte wijn van vulkanische bodems, is veel te vinden in Campanië en Basilicata. Ooit gehoord van de druivenrassen Falanghina, Coda di Volpe en Fiano? Het zijn inheemse Italiaanse druivenrassen die je veel tegenkomt in deze regio’s. De wijnen zijn heerlijk fruitig, maar kennen ook een zekere complexiteit en gelaagdheid die de wijnen erg spannend maken. Zeker het proberen waard. Wijn kopen van deze druiven en al die andere grote Italiaanse wijnen, kan simpel en snel online.

Comments are closed.