Recept: Lekkere dadel zandkoekjes

Recept: Lekkere dadel zandkoekjes

dadelkoekjes1

Bakken vind ik heel leuk om te doen zoals jullie wel weten en dat is ook wel te merken aan mijn artikelen de laatste tijd. Ik vind het erg leuk om recepten met jullie te delen. Vandaag heb ik dus ook weer een recept, weliswaar erg simpel maar zeker de moeite waard. Ik maakte dadel zandkoekjes samen met Emre, en deze koekjes heb ik gezoet met dadelstroop in plaats van met suiker. Hieronder het recept…

Ingrediënten (voor ongeveer 14 koekjes):

  • 2 flinke eetlepels dadelstroop
  • theelepel vanille aroma
  • 150 gram koude roomboter
  • 1 flinke theelepel speculaaskruiden
  • 220 gram bloem (en wat extra voor het uitrollen)
  • 1 eierdooier

Bereiding van de koekjes

Snij de boter in kleine blokjes en voeg hier de bloem, speculaaskruiden en eierdooier aan toe. Kneed met je handen (of keukenmachine) tot een mooi egale deeg. Wanneer alle ingrediënten goed gemengd zijn voeg je de dadelstroop en de vanille aroma toe. Nu wordt het deeg best wel plakkerig en je kan eventueel wat extra bloem toevoegen, maar niet te veel want je wil geen super droge koekjes. Wanneer je een mooie deeg hebt gekneed maak je er een bol van en doe je dit in vershoudfolie een half uur in de koelkast.

dadelkoekjes3

Na een half uur in de koelkast kun je de deeg gebruiken om koekjes mee te maken. Strooi een goede hoeveelheid bloem op je werkblad (het deeg is redelijk plakkerig) en maak van het deeg plat (ongeveer een halve centimeter) en steek met vormpjes of met een glas koekjes uit. Doe dit net zo lang totdat het deeg op is. Leg de ongebakken koekjes op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak de koekjes op 180 graden voor ongeveer 20 minuten. Laat de koekjes goed afkoelen en je kunt evt. nog wat dadelstroop over de koekjes gieten voor een leuk en lekker effect. Eet smakelijk!