5 tips om duurzamer te wonen

Het blijft een hot topic tegenwoordig: een duurzame levensstijl. Of je nu kiest om duurzaam te doen op het gebied van je voeding, de kleding die je koopt of door de auto wat vaker te laten staan: er zijn altijd wat verbeterpuntjes. Binnenshuis zijn er bijvoorbeeld ook ontzettend veel manieren waarop je duurzaam kunt leven. Dit is niet alleen fijn voor de natuur, maar ook nog eens heel goed voor je portemonnee! Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Lees hier dan vijf tips om duurzamer te wonen.

1. Ga voor tijdloze en milieubewuste meubelstukken

Fast fashion is helemaal in: goedkope kledingstukken die je na een paar keer gebruiken al weer weg kunt gooien. Dezelfde trend is ook in opkomst voor meubelstukken. Steeds meer winkels verkopen super voordelige items die trendy zijn, maar ook van slechte kwaliteit. Het resultaat? De meubelstukken zijn niet milieubewust gemaakt, vallen snel uit elkaar of zijn in no time zo verouderd dat je ze niet meer in huis wilt hebben. Kies dus voor klassieke meubelstukken die je echt jarenlang wilt blijven gebruiken!

2. Scheid je afval

Het is een inkoppertje, maar veel huishoudens nemen niet de tijd om hun afval te scheiden. Door plastic en papier van je gewone afval te scheiden, kan je al een ontzettend groot verschil maken. Je doet het helemaal goed wanneer je ook je GFT afval scheidt en deze in een eigen composthoop opbergt. Door je afval te scheiden, kunnen de materialen hergebruikt worden voor een schonere aarde!

besparen1 3. Vergelijk je energieleverancier

Duurzaam leven hoeft niet altijd duur te zijn. Sterker nog, je kunt ontzettend veel besparen op je woonlasten door bewuste keuzes te maken. Vergelijk bijvoorbeeld ieder jaar verschillende energieleveranciers. Energie vergelijken en overstappen loont altijd, want de meeste bedrijven hebben een aantrekkelijke welkomstkorting. Tijdens het vergelijken kan je bovendien in de gaten houden welke leveranciers de beste groene gas en elektra leveren!

4. Kies voor duurzame materialen

Je kunt duurzaam leven overal op betrekken. Of het nu gaat om je boodschappen, meubelstukken of elektronica. Maak er altijd een gewoonte van om uit te zoeken welke producten en merken zo groen mogelijk zijn geproduceerd. Door te kiezen voor natuurlijke materialen die in overvloed verkrijgbaar zijn, kan je een hoop ellende in de wereld voorkomen. Deze bewuste keuzes zorgen er namelijk voor dat je het milieu bespaart, maar ook dat andere mensen een eerlijk loon krijgen voor hun werk.

5. Gebruik planten op een slimme manier

Bloemen en planten zijn natuurlijk hartstikke leuke accessoires voor in huis. Wist je dat je je planten ook kunt gebruiken op het gebied van duurzaamheid? Het is helemaal niet zo moeilijk. Heb je een tuin of een balkon? Door hier een grote plant of boom neer te zetten, heb je eigenlijk een natuurlijk zonnescherm in huis. In de zomer houden de bladeren namelijk de grootste hitte tegen. Zo zit jij lekker koel in huis en hoef je geen extra spullen te kopen voor een verkoelend huis in de zomer.

Wat doe jij om duurzamer te wonen?

1 Comment on 5 tips om duurzamer te wonen

  1. Manon
    1 december 2017 at 20:23 (3 jaar ago)

    Wij zijn al heel erg goed op het afval enz aan het letten, soms valt het niet mee.

    Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Comment *