Zwangerschapshormonen vs. je haar: wat moet je weten?

Zwangerschapshormonen vs. je haar: wat moet je weten?

Toen ik de eerste keer zwanger was had ik er helemaal geen rekening mee gehouden dat de hormonen van invloed kunnen zijn op je haar. Het is natuurlijk helemaal niet zo gek dat ik dat niet wist maar eigenlijk is het heel logisch: je lichaam verandert en daarbij hoort ook je haar. Het is dus zeker niet alleen de dikke buik waar je rekening mee moet houden wanneer het om je lichaam gaat tijdens je zwangerschap. Wist je dat je net na bevruchting al kunt merken aan je lichaam dat er iets gaat veranderen? Dit komt dus door je hormonen. Wat hormonen met je haar hebben te maken vertel ik je in dit artikel.

Je haar tijdens je zwangerschap

Mijn eerste zwangerschap verliep redelijk rustig. Natuurlijk had ik last van wat zwangerschapskwaaltjes en een paar struggles, maar daar was ik eigenlijk op sommige punten alleen maar blij om omdat ik wist dat het goed zat. Wat me heel erg opviel is dat mijn haar ging veranderen tijdens de draagtijd van mijn baby. Normaal heb ik juist een hele dikke bos glanzend haar maar binnen een paar weken veranderde dit naar een uitgedroogd bosje… ja, stro? Ik hield het nog een beetje voor wat het was met een dosis hairconditioning maar ik realiseerde me ook dat dat ook niet echt goed voor je haar kan zijn wanneer je dat uit het niets veel gaat gebruiken. Ik heb toentertijd advies gevraagd aan mijn dokter en zij vertelde dat het er helaas bij kan horen wanneer je hormonen veranderen. En dat klopt ook wel: na mijn zwangerschap bloeide mijn haar letterlijk weer helemaal op, dus dat is goed nieuws. Toch moet je niet raar opkijken wanneer dit niet gebeurt…

Haaruitval na je zwangerschap

Een goede vriendin van me heeft namelijk veel last gehad van haaruitval na haar zwangerschap. Het verschilt dus enorm per persoon wat de hormonen met je lijf doen en hoe bepaalde delen van je lichaam, zoals je haren, daar op reageren. Haar haar werd op een gegeven moment heel dun: tijdens de zwangerschap kreeg ze net als ik een dikke bos haar waar ze erg blij mee was. Toen het langzaam maar zeker uit begon te vallen nadat ze haar baby had gekregen wist ze dan ook niet waar ze moest beginnen. Één ding is zeker: ook dit heeft te maken met je hormonen. De dokter adviseerde haar om vooral niet in paniek te raken: meer stress kan meer haaruitval verzorgen. En wat bleek: haar haar kwam gewoon weer terug! Het duurde even, maar voordat ze het wist was het weer een stuk dikker.

haar1

Het haar van je baby

Sommige baby’s hebben nog geen enkel haarsprietje op hun hoofd terwijl andere kleintjes het al meteen moeten doen met een volle bos haar. Mijn eerste baby hoorde bij de laatste groep net na de geboorte. Ik schrok dan ook toen ik merkte dat het leek alsof de haren van mijn kindje minder werden na verloop van weken. Dat bleek zo te zijn. Ik heb direct geleerd dat ook dit te maken kan hebben met jouw eigen hormonen waar je baby mee te maken krijgt. Soms zie je juist dat dit gebeurt bij baby’s waarvan de moeder het ook heeft, zoals bij mijn vriendin en soms gebeurt het zonder dat de moeder last heeft van haaruitval, zoals bij mij het geval was. Gebeurt dit bij jou? Dan moet je vooral rustig blijven: het haar komt vrijwel zeker weer terug.

Hairextensions na je zwangerschap

Vind je het toch erg vervelend dat je na je zwangerschap met een dunne haardos moet rondlopen? Vooral wanneer je normaal altijd veel en dik haar hebt is het voor te stellen dat je niet kunt wachten tot je haar weer dikker is. Gelukkig kun je daar zelf iets aan doen. Ga bijvoorbeeld naar de kapper voor een flinke verwenbeurt voor je haar of laat een paar stevige hairextensions zetten. Hairextensions verlengen, zoals de naam het al zegt, je eigen haar. Tegenwoordig lijken deze extensions extreem echt waardoor je het niet eens met je eigen haar kunt onderscheiden. Omdat ik maar al te goed begrijp dat je geen zin hebt om uren ergens te zitten waar je je extensions laat zetten, kan ik het aanraden om een paar clip extensions te gebruiken, zoals deze https://www.oxyextensions.nl/clip-in-extensions. Hiermee kun je je eigen look binnen slechts enkele minuten een boost geven omdat je je extensions alleen maar vast hoeft te maken door middel van clips. Het grootste voordeel van dergelijke extensions is dat je er niet veel geld aan kwijt bent en dat je haar niet nog meer wordt beschadigd door technieken om de haarverlenging vast te maken. Absoluut een aanrader!