10 x Zwanger zijn “struggles”

10 x Zwanger zijn “struggles”

Zwanger zijn is en blijft een prachtig wonder, laat ik vooral dit artikel zo beginnen. Ik ben nu voor de tweede keer zwanger en al is het niet per se mijn hobby, ik ben wel heel blij en dankbaar dat het ons gegund is en dat wij voor de tweede keer papa en mama mogen worden. Maar toch is zwanger zijn niet 9 maanden lang op een roze wolk zweven en dat zijn vast een hoop vrouwen met mij eens en daarom heb ik even alle zwangerschap “struggles” die ik tegenkom hieronder opgeschreven. Ik ben heel benieuwd of zwangeren of vrouwen die zwanger zijn geweest deze “struggles” herkennen?

  • Door je dikker wordende buik word je minder flexibel. Misschien dat ik tijdens de zwangerschap onhandiger ben, maar wat laat ik vaak dingen op de grond vallen?! Vervolgens moet ik dit met mijn minder flexibele lichaam oprapen, met een harde buik als gevolg. Soms laat ik dingen gewoon op de grond liggen, dat mag iemand anders later voor mij oprapen…
  • Nog een nadeel van een dikkere buik hebben, doordat deze uitsteekt krijg ik allemaal vlekken op mijn kleding omdat schijnbaar het niet naar beneden valt maar rechtstreeks op mijn buik beland.
  • En als ik kook merk ik dat mijn buik altijd heel warm wordt, omdat deze natuurlijk naar voren steekt en zo extra warmte opvangt.
  • Het omdraaien in bed gaat ook niet meer zo flexibel, vooral als ik van mijn linker naar mijn rechterzij rol (zo voelt het ook echt), dan moet ik hier onwijs veel moeite voor doen. Alsof ik minstens 10 kg extra gewicht met mij meedraai?
  • Ik heb niet zo’n hele dikke buik, al heb ik dus wel “last” van alle bovenstaande dingen, maar wat wel heel hard groeit zijn mijn borsten. Veel vrouwen zullen dit waarschijnlijk helemaal prima vinden, ik ben er wat minder blij mee. Ze zijn niet helemaal meer in verhouding met mijn lichaam en ik vind mijn kleding ook wat minder mooi zitten en ik blijf vanwege mijn toenemende buste steeds weer nieuwe bh’s kopen.
  • En ik heb dit keer ook echt een zwangerschapsbrein die zo flexibel is als drilpudding. Ten eerste ben ik mega emotioneel om de meest stomme dingen (ik ging huilen bij de inhuldiging van Feyenoord?, ik hou helemaal niet van voetbal laat staan dat ik fan ben van Feyenoord) en ten tweede ben ik vergeetachtig en doe ik soms echt gekke dingen. Wil ik bijvoorbeeld een broodje in de oven doen, zet ik de oven op magnetron stand. En leg ik dingen in de koelkast die hier helemaal niet horen en gooi ik dingen weg die niet weg moeten. Het fijne is wel dat je lekker je zwangerschap de schuld kan geven van je chaotisch en emotionele brein.
  • Voor mijn zwangerschap had ik al niet de beste conditie, maar tijdens de zwangerschap blijft hier echt niks van meer over. Als ik even de trap oploop wil ik het liefst bovenaan de trap een fles zuurstof toegediend krijgen.
  • Mijn innerlijke thermostaat is al jaren een beetje op de hobbel, over het algemeen heb ik het vaak warm en zo niet dan heb ik het koud en hiertussen in zit dus niets. Maar nu ik zwanger ben is mijn thermostaat helemaal van slag, zo heb ik het regelmatig bloedheet en zweet ik mij peentjes. Daarom was ik ook erg blij dat de zomer niet zo heel heet was anders was ik denk ik met mijn kont in de koelkast gaan liggen.
  • Ik heb een korte romp en redelijk sterke buikspieren waardoor de baby in mijn buik weinig ruimte heeft en al snel tegen mijn ribben aankomt. Dit is niet een hele fijne combinatie met ademhalen maar ook niet met eten. Ik heb vaak namelijk best wel trek, ik bedoel ik ben toch een mensje aan het maken in mijn buik en dit kost energie, maar door het hebben van een korte romp zit ik heel snel vol. Gewoonweg door ruimtegebrek en ik moet dus altijd kleine porties per keer eten en de boel even goed laten zakken voordat ik weer verder kan eten.
  • Bij de zwangerschap van Emre had ik hier eigenlijk nooit last van, maar nu heb ik een abonnement op het toilet. Ik moet zo vaak plassen en altijd op momenten dat het gewoon niet handig is. Bijvoorbeeld als ik net lekker in bed lig, ’s nachts wakker word en totaal geen zin heb om op te staan of als we net met de auto onderweg zijn. Mijn blaas is schijnbaar óf wat zwakker geworden óf de baby duwt gewoon net ietsjes harder.

Dit waren mijn “struggles” en zoals je hebt kunnen lezen zijn dit vooral praktische dingetjes en ben ik erg bij dat dit het slechts is. Natuurlijk ben ik erg benieuwd naar jullie “struggles” en of die van mij herkenbaar zijn?