DIY: “vintage” schoolposter

DIY: “vintage” schoolposter

posterdiy1

Op dit moment alweer een tijdje een grote trend, namelijk de ‘vintage schoolposter’. Je kent ze vast nog wel van vroeger met bijvoorbeeld de kaart van Europa, anatomie van de mens of met een doorsnee van een plant erop. Deze posters kun je natuurlijk echt vintage kopen, waar je tegenwoordig een behoorlijk bedrag voor neerlegt, maar je hebt ze ook al in een nieuw jasje te koop bij verschillende online woonwinkels.

Voor Emre’s nieuwe kamer wou ik heel graag een wereldkaart maar de meeste vond ik qua kleur niet mooi of ik vond ze te groot. Toen bedacht ik mij ineens, dit kun je ook gewoon heel gemakkelijk zelf maken! Ik ging op zoek naar een mooie poster, kocht een half ronde lat, sterke magneetjes en zwart/witte bakers twine touw en ging met behulp van manlief aan de slag.

Wat heb je nodig voor deze DIY:
  • een poster
  • een half ronde lat
  • 4 paar sterke kleine ronde magneetjes (dus in totaal 8 stuks)
  • een zaag
  • een boormachine + boor met dezelfde diameter als je magneetjes
  • 1 seconden lijm
  • een touwtje om de poster aan op te hangen
  • evt. een handtacker

Voor de poster heb ik nog wel een leuke tip. Ik struinde namelijk het “hele” internet af op zoek naar een mooie poster en kwam bij AliExpress uit. Tja wie had dat gedacht? Overigens kun je hier erg leuke kinderkamer accessoires krijgen maar hierover zal ik binnenkort nog een artikel schrijven. Ik vond hier dus de perfecte wereldkaart poster met daarop allerlei dieren, helemaal geschikt voor een kinderkamer en dat voor een heel leuk bedrag. De poster vind je hier. (Na ongeveer twee weken wachten kwam de poster binnen en hij is nog mooier dan verwacht! Het lijkt alsof de poster gemaakt is van stof door de structuur en hierdoor is die nog meer geschikt voor het maken van een vintage schoolposter).

Verder heb je nog een half ronde lat nodig, zodat je hier de poster tussen kunt klemmen en uiteindelijk een ronde stok krijgt. Wij kochten deze bij Praxis en deze heb je in verschillende diameters. Wij gingen voor de 12 x 29 mm lat van 270 cm lang gemaakt van grenenhout. Verder heb je ook nog sterke kleine magneetjes nodig en deze kun je online kopen o.a. bij Supermagnete.nl onder het kopje schijfmagneten, het beste koop je de dunste magneetjes die ze hebbe

diy3

Hoe maak je de schoolposter?

Zaag de lat op de gewenste lengte, je moet in totaal vier gelijke stukken hebben. De gewenste lengte heeft natuurlijk te maken met de afmeting van je poster. Aan alle vier de uiteinden (niet helemaal aan de rand) van de latjes ga je met een boormachine een gat boren met dezelfde diepte als de hoogte van je magneetjes. Dus stel je voor je magneet is 2 mm hoog, dan boor je ongeveer 2 mm in de lat en er dus niet helemaal doorheen. Hier doe je vervolgens wat 1 seconden lijm in en hiermee plak je de magneet vast. Zorg ervoor dat je in de ene lat dezelfde magneetjes doet zodat diegene die je er tegenover indoet elkaar niet gaan afstoten. Dit doe je bij alle vier de latten en dit laat je minstens 24 uur lang drogen. Na 24 uur wachten kun je het touwtje bevestigen aan de bovenste lat. Wij hebben het touwtje vastgemaakt aan de achterkant met behulp van een handtacker (een nietmachine voor hout). Je zou het touwtje ook evt. vast kunnen lijmen en dit kun je dan het beste tegelijk doen met het bevestigen van de magneetjes zodat ook dit alvast kan drogen. Nu is het een kwestie van je poster tussen de latjes klemmen en je DIY “vintage” schoolposter is klaar om op te hangen!

Hopelijk is het een duidelijk verhaal en ook al lijkt het misschien wat lastig, dit valt best mee. En anders kun je altijd nog hulp inroepen van een handige klusser!