DIY: Leuke “potjes” voor waxinelichtjes

DIY: Leuke “potjes” voor waxinelichtjes

diy4

Nu het lekker vroeg en lang donker is heb ik regelmatig kaarsjes aan in huis, ik vind dat zo gezellig en het scheelt ook nog eens in het elektriciteitsverbruik. Dat vind ik trouwens ook één van de leukste dingen aan het najaar, lekker op de bank, kaarsjes aan en filmpje kijken en dan ben ik helemaal in mijn sas…

En omdat ik vind dat je nooit genoeg waxinelichthouders kunt hebben, besloot ik zelf een paar te maken. Vandaag laat ik zien hoe je heel makkelijk en goedkoop met een stuk gekleurd papier, potlood, liniaal & een mesje een leuke houder kunt maken.

DIY1

Wat heb je nodig:

 • Een stuk gekleurd papier/karton
 • Een potlood
 • Een gum
 • Een liniaal
 • Een stanleymes
 • Plakband
 • En een glazen potje voor het waxinelichtje

Omdat ik geen gekleurd papier/karton in huis had besloot ik een kaft van een Hema schrift te gebruiken, misschien een leuke tip! Voor het maken van deze “potjes” heb je redelijk stevig papier/karton nodig maar ook zeker weer niet te dik…

DIY2

Als je de spulletjes hebt verzameld, kun je aan de slag:

 1. Voor het waxinelichtje heb je een glazen potje nodig. Heb je geen waxinelichthouder in huis, dan kun je ook een ander soort glazen potje gebruiken (denk aan een groentepotje). Ik meet eerst de hoogte van het potje, deze is 6,5 cm en ik besluit uiteindelijk voor 8 cm te gaan omdat anders het zigzag patroon te weinig ruimte heeft. De hoogte kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen, het is maar net wat jezelf leuk vindt.
 2. Ik meet 8 cm, zet een lijn met behulp van mijn liniaal en ik knip de strook uit.
 3. Vervolgens teken ik een vak op het strookje, hier teken ik straks het zigzag patroon in. Ik laat boven en onder 1 cm vrij en kijk ook meteen even hoe lang de strook moet zijn, het papier moet uiteraard wel goed om het potje heen passen. De strook is nog wat aan de lange kant en ik knip er nog een stukje af.
 4. In het vak maak ik vakjes van 1 bij 1 cm, dit gebruik ik straks voor het maken van het zigzag patroon. Voordat ik de vakjes teken zet ik eerst hulplijntjes om de 1 cm rondom het vak zodat ik straks nette en rechte blokjes kan tekenen.
 5. Daarna maak ik met behulp van mijn liniaal de vakjes van 1 bij 1 cm.
 6. Vervolgens teken ik met behulp van mijn liniaal een zigzag patroon.
 7. Het patroon is klaar en ik kan nu met het stanleymes en liniaal het zigzag patroon uitsnijden. Ik volg dus gewoon de lijntjes waardoor er kleine speeltjes ontstaan.
 8. Het snijden is klaar en ik ga nu nog even voorzichtig de lijnen uitgummen.

Met behulp van plakband, aan de binnenkant, maak ik een koker die precies om het glaasje heen valt. Binnen een uur heb je een leuk zelfgemaakte waxinelichthouder!

diy3

Hierboven zie je nog even het resultaat in goed daglicht. Ik hoop dat jullie dit een leuke DIY vonden. Mocht je zelf aan de slag gaan, ik vind het heel leuk om jullie creaties te bewonderen dus laat het mij vooral zien bijvoorbeeld doormiddel van Social Media (Twitter, Instagram) of stuur een mailtje. Wat vind jij van deze houders?