Eén van de belangrijkste dingen qua make-up vind ik zeker weten foundation. Ik heb van mezelf geen ‘flawless’ huid (helaas) en ik heb hier en daar dan ook wat pukkeltjes en roodheden wat ik graag wil verbergen. Zelf ben ik niet zo van de dikke lagen plamuur, ik geef de voorkeur aan een subtiele dekking zodat het zo natuurlijk mogelijk oogt. Er bestaan heel veel soorten foundations in de meest uiteenlopende kleuren, het is dan ook best wel lastig om de juiste foundation te vinden die goed bij je huid past. Om je een beetje te helpen heb ik me verdiept in de ‘materie’ foundation’ en geef ik aan het einde nog wat handige tips & trucs…

Misschien is het eerst handig om te kijken waarom foundation eigenlijk gebruikt wordt:

 • De belangrijkste reden is toch wel om minpuntjes in je gezicht minder opvallend te maken. Dus denk aan pukkeltjes, rode plekjes, rimpeltjes, poriën etc.
 • Vaak zorgt foundation ervoor dat je eigen huidskleur ‘frisser’ oogt (mits je de juiste kleur uitkiest)

Er zijn behoorlijk wat verschillende soorten foundations. Opvallend is dat merken steeds weer met nieuwe soorten komen, want uiteindelijk wil toch iedereen een flawless huid hebben en daar spelen ze goed op in. Ik heb voor jullie vier verschillende soorten foundation uitgekozen die het meest voorkomen.

1) Dit is een vloeibare foundation en ik denk dat deze het meest wordt gebruikt. Je kunt de dekking van deze foundation heel goed opbouwen door in laagjes te werken. Het is gemakkelijk aan te brengen met verschillende tools of met je vingers en veel merken (ook budget) hebben deze in hun assortiment. 2) Dan heb je ook nog cream foundations. Een lange tijd ben ik hier fan van geweest nu kies ik toch liever voor een vloeibare. Cream foundation geeft vaak een goede dekking. Wil je minder dekking dan kun je het ook subtiel opbouwen in laagjes. Het aanbrengen deed ik het liefste met een ‘normale’ platte foundation kwast. Ik had een cream foundation van Mac. Ook merken zoals Clinique, Benefit en Dior verkopen dit product. 3) Dit is een foundation die ik persoonlijk niet zo heel fijn vind, namelijk een poederfoundation. Dit is vooral een product die geschikt is voor mensen met een wat vettere huid. Merken die poederfoundation verkopen zijn o.a. Sephora, Dior en Too Faced. Ook zie je de laatste tijd steeds meer merken komen met poederfoundations op minerale basis. 4) Ten slotte nog een mouse foundation. Sinds kort ben ik een mouse foundation van Catrice aan het testen en ik moet zeggen, dat het best goed bevalt. Een mouse foundation geeft een goede dekking met een natuurlijk resultaat. Veel merken hebben inmiddels een mouse foundation in hun assortiment. Budgetmerken zoals bijvoorbeeld Catrice en Essence verkopen gelukkig ook deze foundation. Heb je een droge huid dan kun je deze foundation beter laten liggen.

Je foundation kun je op verschillende manieren aanbrengen, dit kan natuurlijk met je vingers (behalve poederfoundation) maar je hebt ook allerlei handige tools. Hieronder zie je de 5 meest voorkomende…

1) Dit is misschien wel de meest bekende tool, namelijk een platte foundation kwast. Met deze kwast kun je heel goed vloeibare en cream foundation aanbrengen. Je kunt er heel goed foundation in laagjes mee opbouwen totdat je de juiste dekking hebt. Voordeel van een platte foundation kwast is dat je ook goed bij de moeilijke plekjes op je gezicht kan komen. 2) De tweede kwast, en mijn persoonlijke favoriet is de Duo Fibre kwast. Ook deze is heel geschikt voor vloeibare en cream foundation. Met ronddraaiende bewegingen breng je de foundation heel makkelijk aan op je huid en je kunt het ook goed ‘inwerken’ voor een mooi en natuurlijk effect. Hou je vooral van een lichte dekking dan is een duo fibre kwast een hele geschikte tool om mee te werken. 3) Sommige platte Kabuki kwasten zijn ook geschikt voor het aanbrengen van vloeibare foundations. Je hebt zowel kabuki kwasten voor het aanbrengen van vloeibare als poederproducten. Ook met een kabuki kwast kun je de foundation goed ‘inwerken’ en deze kwast is heel geschikt als je juist een wat betere dekking wilt hebben. 4) Dit is mijn minst favoriete tool om foundation aan te brengen, namelijk een sponsje. Het zuigt veel product op (ook al maak je het sponsje nat) en ik vind het lastig om hier foundation gelijkmatig mee aan te brengen. 5) Ook zeker één van mijn favorieten is het beroemde roze ei, de beautyblender! In principe ook een sponsje maar wel een hele bijzondere. Dit roze eitje moet je voor gebruik goed natmaken en daarna even afdrogen. Je kunt er perfect allerlei soorten foundations mee aanbrengen. Het is zelfs geschikt voor het aanbrengen van poederfoundation, ook al ben ik daar niet zo’n fan van.

Foundation kan je dus zeker mooier maken, mits je goed oplet dat je de juiste kleur kiest en goed kijkt naar je huidtype. Een droge huid heeft namelijk een andere soort foundation nodig dan een vettere huid.

 • Voor een droge huid is het slim om een vloeibare foundation of een cream foundation te kiezen. Het liefst eentje op oliebasis.
 • Heb je juist last van een vette glimmende huid, kies dan voor een vloeibare foundation op waterbasis of een poederfoundation.
 • Voor een rijpere huid kun je het beste kiezen voor een anti-aging foundation. Diverse merken hebben dit in het assortiment zitten. Deze foundations zijn vaak extra verzorgend en bevatten vaak lichtreflecterende deeltjes die rimpels optisch laten verdwijnen.

Naast dat je moet kijken naar je huidtype is het ook heel belangrijk om een goede kleur foundation uit te kiezen. Het ziet er namelijk niet zo mooi uit als je foundation te donker of veel te licht is. Het is best moeilijk om een perfect matchende kleur te vinden, toch moet je proberen om zo dicht mogelijk in de buurt te komen. Hieronder wat handige tips…

 • Test altijd verschillende merken foundations en breng dit aan op je kaaklijn. Hier kun je echt het beste bepalen of de kleur overeen komt met je eigen huidskleur. Bekijk de kleur ook in daglicht, de lichten in de winkel kunnen een heel vertekend beeld geven.
 • Hou er rekening mee dat je foundation gedurende dag nog iets donkerder wordt. Dit komt vooral omdat de huid onder de foundation donkerder wordt dus automatisch lijkt je foundation dan ook een stukje donkerder. Dit kan er dan heel grauw en flets uit gaan zien. Daarom kun je beter een iets lichtere kleur kopen, die blijft er namelijk gedurende de dag er wel fris en fruitig uitzien.
 • Kijk ook goed naar de ondertoon van je huid. Is die namelijk roze of meer gelig? Je hebt namelijk foundations met een rozige en een gelige basis. Mac heeft bijvoorbeeld foundations ingedeeld met de letters C (cold) en W (warm). Om te bepalen welke ondertoon je huid heeft kun je bijvoorbeeld kijken welke metaalkleur (zilver of goud) je beter staat. Staat zilver je beter dan heb je waarschijnlijk een roze ondertoon en staat goud je beter dan heb je hoogstwaarschijnlijk een gele ondertoon.

Tenslotte heb ik voor jullie nog wat handige tips & Trucs:

 • Heb je moeite om de juiste kleur foundation te vinden, stap dan gewoon een parfumerie binnen en vraag om advies.
 • Test je foundation nooit op je hand of binnenkant van je arm, doe dit altijd op je kaaklijn of kin.
 • Gebruik je kwasten of sponsjes voor je foundation? Maak deze dan regelmatig schoon want in kwasten en vooral sponsjes gaan snel bacteriën zitten en groeien, brrr…Breng jij je foundation aan met je vingers, was dan ook eerst je handen goed.
 • Zorg er voor dat de basis, dus voordat je de foundation aanbrengt, goed is. Je kunt nog zo’n goede foundation kopen maar als de basis niet goed is dan heb je er eigenlijk niets aan. Dus zorg dat je huid goed gehydrateerd is en breng bijvoorbeeld een primer aan.
 • Een primer zorgt ervoor dat je foundation er egaler uitziet, maar het blijft ook beter zitten gedurende de dag.
 • Werk je foundation als ware in je huid, dit kan je heel goed doen met je vingers maar ook kan dit goed met kwasten zoals een duo fibre of een kabuki kwast.
 • Het beste is om je foundation aan te brengen op je voorhoofd en dan met de ‘wijzers van de klok’ te werk te gaan. Vervaag goed naar buiten en zorg ervoor dat je geen lijnen bij je haargrens en/of kaaklijn krijgt.
 • Probeer je foundation aan te brengen in daglicht, dit voorkomt onaangename verassingen buiten.
 • Ook is het slim om je foundation met poeder te fixeren. Zo blijft je foundation langer zitten en geeft het vaak een wat matter/natuurlijk resultaat. Heb je last van een droge huid dan kun je dit beter niet doen.
 • Kijk ook naar het seizoen, waarschijnlijk heb je in de winter een lichtere foundation nodig dan in de zomer.
 • Heb je van jezelf al een mooie egale huid en wil je toch wat dekking? Kies dan bijvoorbeeld voor een getinte dagcreme of BB cream.
 • Misschien overbodig maar gebruik liever te weinig foundation dan te veel, een ‘pancake’ hoofd wil je vast en zeker niet!

Zo een heel verhaal, en ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad. Lijkt het jullie nog leuk om een filmpje te zien over foundation en hoe ik het aanbreng, laat het me dan eventjes weten bij de comments!