Slim aan de slag met sandwichpanelen en kunststof platen

Slim aan de slag met sandwichpanelen en kunststof platen

Ga je binnenkort je huis isoleren? Ben je op zoek naar het beste bouwmateriaal om een bedrijfsgebouw te isoleren? Of wil je simpelweg weten wat een sandwichpaneel is en waarom het zo handig is? Op deze vragen krijg je in dit artikel antwoord.

Wat zijn sandwichpanelen?

Sandwichpanelen zijn een soort bouwmaterialen met een isolatiekern. Daar ontleent een sandwichpaneel dan ook zijn naam aan. De buitenste lagen worden meestal van metalen gemaakt, zoals aluminium of staal, maar zijn ook verkrijgbaar in kunststof. Deze lagen zorgen voor een extra stevigheid. De isolatiekern van een sandwichpaneel bestaat natuurlijk uit isolatiemateriaal. Dit zorgt ervoor dat warmte en kou, maar ook geluid geïsoleerd worden. Het werken met sandwichpanelen is om meerdere redenen een goed idee. Allereerst zijn sandwichpanelen een stuk lichter dan ouderwetse bouwmaterialen. Dat zorgt ervoor dat installatie in een rap tempo verloopt. Ten tweede zijn sandwichpanelen extra isolerend. Dat betekent natuurlijk een lager energieverbruik. Daarnaast zijn sandwichpanelen duurzaam. Dat komt doordat ze waterafstotend zijn. Daardoor maken regen, kou en insecten geen schijn van kans. Maar ze zijn ook UV-bestendig. Ook de zon heeft dus geen effect op sandwichpanelen. 

Verschillende soorten

Je kunt sandwichpanelen in verschillende soorten en maten krijgen. Zo kun je kiezen voor enkelzijdig folie, maar er bestaat ook dubbelzijdig folie. Je kunt ook nog kiezen uit verschillende nerfstructuren en kleuren. Je kunt sandwichpanelen op verschillende plekken monteren, daarom zijn er doe-het-zelf panelen. Hiermee kun je de panelen volledig op maat plaatsen in alle soorten kozijnen en bij alle vormen van deuren. Maar ze worden ook gebruikt bij bijvoorbeeld dakkappellen. Sandwichpanelen zijn over het algemeen gemakkelijk te monteren, omdat ze in vrijwel elk kozijn en elke deurvulling passen. 

Aan de slag met kunststof platen

Nog een tip: ga aan de slag met kunststof platen. Kunststof is namelijk het alternatief voor hout. Hout is niet bepaald onderhoudsarm, doordat vochtproblemen en insecten op de loer liggen. Daarnaast heeft hout een bepaalde levensduur. Kunststof is daarentegen bestemd tegen vocht en insecten. Bovendien gaat kunststof een leven lang mee. Het is daarom een goede investering om tijdens de verbouwing aan de slag te gaan met kunststof platen. Platen zijn op veel plekken van een huis nodig, zoals dakkapellen, boeiboorden, gevels en plafonds. Dat zijn over het algemeen niet de makkelijkste plekken om bij te komen, maar wel plekken die in contact zijn met buitenlucht. Je wilt niet regelmatig op een ladder hoeven staan om je huis te onderhouden. Daarom is kunststof de ideale oplossing. Kunststof platen gaan lang mee en zijn onderhoudsvrij. Maar voor wie na de grote verbouwing wel klaar is met klussen is er meer goed nieuws: kunststof platen zijn in verschillende kleuren te verkrijgen en daarom hoeft er na montage geen verfkwast meer aan te pas te komen. Ideaal, toch?