10 tips om beter tegen de warmte te kunnen

10 tips om beter tegen de warmte te kunnen

Het is nog geen zomer, maar hier in het noorden van Nederland is het wel degelijk zomers weer. De temperaturen zijn alweer lekker hoog en vroeger kon ik hier echt tegenop zien. Tegenwoordig heb ik niet zo snel meer last van de warmte en kan ik er goed mee omgaan. Natuurlijk zijn er wel een aantal tips om tijdens warm weer jezelf comfortabel te houden. Benieuwd naar deze tips, lees dan gauw verder.

Draag comfortable en lichte stoffen

Vermijd synthetische stoffen en kies voor ademende kleding van katoen of linnen. Synthetische materialen zoals nylon kunnen ervoor zorgen dat je sneller gaat zweten en laten ook veel minder lucht door.

Luchtige schoenen

Draag schoenen van natuurlijke materialen zoals leer of canvas in plaats van kunststof. Dit helpt je voeten koel te blijven. Draag bijvoorbeeld fijne slippers of leren sandalen.

Voldoende water drinken

Zorg ervoor dat je genoeg drinkt, bij voorkeur water. Je verliest vaak meer vocht dan je beseft, vooral als je buiten bent, voor een ventilator zit of in een airconditioned ruimte bent. Voeg citroen en munt aan je water toe voor een verfrissende smaak.

Lichte maaltijden

Eet lichte maaltijden in plaats van zware. Zware maaltijden vergen veel meer energie om te verteren, waardoor je lichaam extra warmte produceert. Omdat je extra zweet is het ook belangrijk om te zorgen dat je voldoende zout binnenkrijgt, bijvoorbeeld door een kopje bouillon of een bakje chips te nemen.

Verfrissend fruit

Fruit is een gezond en verfrissend tussendoortje. Bewaar fruit in de koelkast of maak zelf fruitijsjes. Vul waterijsvormpjes met stukjes vers fruit en fruitsap. Een andere heerlijke optie is diepvries mangoblokjes met Griekse of Turkse yoghurt te mixen tot een gezond ijsje.

Verfrissende plantenspuit

Gebruik een plantenspuit gevuld met koud water om je gezicht te verfrissen. Dit helpt je letterlijk en figuurlijk koel te blijven. Tegenwoordig heb je ook spuitjes waar zelfs een ventilator aan vast zit, ideaal voor zeer warme dagen of voor een dagje strand.

Verkoelend gezichtsmasker

Breng een verkoelend masker aan, bijvoorbeeld met munt of komkommer, of maak er zelf een van yoghurt, komkommer en munt. Dit werkt ook goed als je te lang in de zon hebt gezeten en houdt je hoofd letterlijk en figuurlijk koel!

Koude washandjes

Leg een nat washandje in de diepvries en leg het vervolgens op je hoofd, nek of polsen voor directe verkoeling.

Gordijnen dicht en ventileren

Houd je huis koel door de gordijnen dicht te houden en de warmte buiten te houden. Zet ’s avonds de ramen open als het regent om het huis te laten afkoelen. Heb je grote ramen dan kan het ook handig zijn om te investeren in zonwering aan de buitenkant, ook dit houdt veel warmte tegen.

Neem een verfrissend voetenbad

Een voetenbad met koud of lauw water kan veel doen om je lichaam af te koelen. Dit is een simpele maar effectieve manier om verkoeling te vinden. Wanneer wij een opblaasbare zwembad in de tuin hebben staan, ga ik ook regelmatig even met mijn voeten erin en dit werkt meteen zo verkoelend!

Hopelijk helpen deze tips je om de warmte draaglijker te maken.