Zo kies je de juiste raamdecoratie voor iedere ruimte in huis

Zo kies je de juiste raamdecoratie voor iedere ruimte in huis

Ben jij op zoek naar nieuwe raamdecoratie voor je woning? Daarvoor ga je natuurlijk niet over één nacht ijs. Raamdecoratie is een blikvanger in een ruimte, dus wil je dat de kleur en stijl perfect overeenkomen met de rest van het interieur. Wist je dat bij het uitkiezen van raamdecoratie ook het doel van een ruimte een belangrijke rol speelt? In de woonkamer hangen bijvoorbeeld vaak andere gordijnen dan in de slaapkamer en de hal omdat de verschillende ruimtes elk hun eigen functie hebben. Om de keuze voor de juiste raamdecoratie per ruimte wat gemakkelijker te maken, hebben ik verschillende kamers in een woning op een rijtje gezet, met daarbij passende raamdecoratie, en leg ik uit waarom dit zo geschikt is.

Woonkamer

De woonkamer is de plaats in huis waar het meeste geleefd wordt. Overdag wil je graag voldoende licht, in de avond wil je liever privacy. Het is dus verstandig een raamdecoratie te kiezen waarbij je zelf de mate van lichtinval en privacy kunt bepalen. Houten shutters bijvoorbeeld, waarvan je de lamellen in iedere gewenste stand vastzet en daarmee licht en mate van inkijk zelf regelt. Ook top down bottom up plisségordijnen zijn heel geschikt voor de woonkamer. Deze open je zowel van de onderkant als de bovenkant, zodat je banen op het raam creëert. Heb je een landelijk of hotel chique interieur? Kies dan voor (velours) gordijnen voor een extra stijlvolle sfeer.

Slaapkamer

De meeste mensen slapen het beste als het helemaal donker is in de slaapkamer. Voor deze ruimte zijn verduisterende gordijnen dan ook het meest geschikt. Plisségordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten stof, waaronder verduisterende stof. Voordeel van dit type raamdecoratie is ook dat het eenvoudig op maat te maken is, zodat de plisségordijnen precies op het raam passen en er geen streepje licht lang de randen naar binnen komt.

Wil je liever gordijnen omdat deze beter bij de stijl in de slaapkamer passen? Kies dan voor (over)gordijnen van een dikke gordijnstof of gordijnen met een extra voering. Deze gordijnen hebben vaak ook een isolerende werking, waardoor de warmte beter binnen blijft op koude dagen, en je op warme dagen de warmte juist buiten houdt.

Werkkamer

In de werkkamer wil je liever niet gestoord worden door dingen die buiten gebeuren, en zit je niet te wachten op inkijk. Rolgordijnen en plisségordijnen van semi-transparante stof en duo rolgordijnen laten wel licht naar binnen, maar houden nieuwsgierige ogen buiten. Op die manier heb je toch daglicht, maar geen last van inkijk. Bijkomend voordeel is dat deze gordijnen het felle zonlicht op warme zomerdagen tegenhouden, zodat het in de werkkamer koeler blijft.

Keuken

Raamdecoratie in de keuken moet meestal praktisch zijn. Je moet het makkelijk kunnen bedienen en eenvoudig schoon kunnen maken. Zit het raam dicht bij het fornuis? Dan moet de raamdecoratie ook warmtebestendig zijn. Aluminium of houten jaloezieën zijn een goede keuze. De lamellen zet je in iedere gewenste stand vast zodat je zelf de mate van lichtinval en privacy in de hand hebt. Bovendien zijn de lamellen eenvoudig schoon te maken met een vochtige doek, en is aluminium relatief warmtebestendig (maar niet vuurvast). Jaloezieën zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en lamelbreedtes, en bovendien goed op maat te maken.

Hal

Heb je een raam bij de voordeur? Handig om te zien wie er aan de deur staat, maar mensen kunnen ook naar binnen kijken. Bovendien laat glas meer kou naar binnen, en tijdens warme zomerdagen juist veel warmte. Gordijnen van een dikkere stof zijn een goede keuze voor de hal. Je schuift een gordijn makkelijk even opzij om te kijken wie er voor de deur staat. De dikkere stof werkt isolerend, niet alleen voor warmte en koude, het dempt ook het geluid dat van de straat komt.