Alles wat je wilt weten over het dak van je woning

Alles wat je wilt weten over het dak van je woning

Heb je al eens stilgestaan bij de functie van een dak? Het is immers vrij vanzelfsprekend dat ieder huis beschikt over sterke daken. Zo zijn er daken die uit dakpannen bestaan, maar er zijn ook rieten en zelfs glazen daken. 

Dit bepaalt voor een groot deel de algehele stijl van de woning. Nu bestaat een dak uit meer onderdelen. Denk aan de dakgoot en een dakrand. Een kloof wordt daarentegen bijvoorbeeld vaak binnenshuis gebruikt voor het aftimmeren en afwerken van leidingen. 

Wil je meer weten over de constructie van een dak? Dat gaan we in dit korte artikel vaststellen.

Wat doet een dakrand precies?

Ben je niet gespecialiseerd in woningen of daken? Misschien heb je nooit gerealiseerd uit welke onderdelen daken bestaan. De dakrand is belangrijker dan de meeste mensen zich realiseren. Zo is de dakrand duidelijk te zien. Dit is de opstaande rand die om de daken heen is geplaatst. 

In de eerste plaats zorgt deze rand voor een nette, stijlvolle afwerking. Dit kan immers een (groot) deel van de algehele stijl van de woning bepalen. Er zijn namelijk verschillende soorten dakranden, in uiteenlopende stijlen. Maar een dakrand kan er ook voor zorgen dat de constructie van de daken optimaal blijft liggen, wat ook geen onbelangrijke functie is. Dit voorkomt bijvoorbeeld waterschade. 

Daarbij zijn deze randen prima rust- en uitkijkplaatsen voor vogels. Als je goed kijkt, dan is de kans groot dat je één of meerdere vogels op de rand kunt spotten. Dat maakt je tuin natuurlijk een stuk gezelliger en levendiger. 

Wat is belangrijk bij een dakrand?

Het is niet verstandig om op een dakrand te gaan staan. Dit betekent dat je te dicht bij de rand staat en dat kan valgevaar veroorzaken. Je eigen veiligheid staat altijd voorop. Daarnaast kan het de rand ook beschadigen, wat nadelig voor de algehele constructie kan zijn. 

Het is ook belangrijk om de juiste middelen te gebruiken om de dakrand te onderhouden. Laat schuursponzen achterwege, om het materiaal niet verder te beschadigen. Daarnaast kun je een telescoopsteel gebruiken om bij het uiterste punt te komen. 

Hoe kun je een dak onderhouden?

Logischerwijs sta je niet dagelijks of wekelijks bovenop het dak. Toch is het belangrijk om eens in de zoveel tijd aandacht te besteden aan wat onderhoud. Denk opnieuw aan je eigen veiligheid als je het dak betreedt. 

Een schoonmaakbeurt mag niet ontbreken. Het hoge oppervlak is namelijk een plek waar bijvoorbeeld bladeren op vallen. Dat is niet gek, vooral niet als je huis tussen allerlei bomen staat. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar bladeren en andere viezigheid hebben wel degelijk een nadelig effect. Zo kan de waterafvoer verstopt raken, waardoor er uiteindelijk lekkage kan ontstaan. Daar zit je vast niet op te wachten. 

Het is dus handig om dit regelmatig schoon te maken, voor en na de herfst. Ook is het goed om het dak na te kijken op kleine scheurtjes of plekjes. Want zodra een dak beschadigingen oploopt, kan dit uitlopen op grotere schade. Dit wordt niet alleen een grote kostenpost, het kan wederom lekkage veroorzaken.