Kun je je woning op een betaalbare manier verduurzamen?

Kun je je woning op een betaalbare manier verduurzamen?

Ruim een jaar geleden zijn de energieprijzen in de lucht geschoten en alsof dat niet genoeg was, zijn ook alle andere kosten enorm gestegen. Veel mensen worden diep geraakt in de portemonnee en het is dan ook ontzettend welkom om manieren te vinden waarop men kan besparen. Een van die manieren is natuurlijk door het verduurzamen van je woning. Je hoeft niet bang te zijn voor extreme verbouwingen die veel geld kosten, je kunt namelijk ook op betaalbare manieren je woning verduurzamen. Ik zal hieronder een aantal tips met je delen.

Je kunt met kleine aanpassingen grote impact maken

Je hoeft geen grote verbouwing in te plannen, dus op dat vlak kan ik je geruststellen. Je kunt ook je huis verduurzamen door kleine aanpassingen door te voeren. Een van die manieren is namelijk door radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de warmte niet door de muren naar buiten verdwijnt, maar terug wordt gekaatst de woning in. En wist je dat er zo’n 15% van de warmte in huis door de ramen naar buiten verdwijnt? Daarom heb ik hier wat tips om je ramen te isoleren. Als je enkel glas hebt, valt er heel veel te behalen als je wat kleine aanpassingen doet, maar ook normaal dubbel glas voldoet tegenwoordig niet meer aan de normen. Je hoeft gelukkig niet direct nieuwe ramen te laten plaatsen, dit brengt namelijk veel kosten met zich mee. Je kunt namelijk ook een voorzetraam van helder kunststof plaatsen. Op die manier houd je de warmte binnen en bespaar je aanzienlijk op je energiekosten. 

Let op je gedrag in huis

Naast deze praktische aanpassingen, kun je ook kijken naar je eigen gedrag in huis. Ook daar valt namelijk vaak wat te halen. Doe jij bijvoorbeeld de lichten wel uit als je een kamer uitloopt? Je zult versteld staan hoeveel mensen gewoon lichten laten branden, dat is echt zonde. Ook stekkers moet je uit het stopcontact halen als je een apparaat niet gebruikt, denk bijvoorbeeld aan telefoonopladers en de stekker van je koffiezetapparaat en waterkoker. Daarnaast kun je tijdens het douchen de thermostaat ietsje kouder zetten en iets korter douchen. Het lijken simpele dingen, maar echt: je maakt hiermee grote impact. Je zou ook nog een waterbesparende douchekop kunnen aanschaffen. Dat is niet duur, maar je bespaart er best veel mee. En nee, je hoeft daarbij niet bang te zijn voor een miezerig straaltje.

Verduurzamen met iets meer budget

Heb jij wat meer budget en wil je de verduurzaming van je huis goed aanpakken? Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor zonnepanelen op het dak. Laat wel uitrekenen wat jouw verbruik is, zodat je het aantal panelen legt dat jij nodig hebt om je verbruik te dekken. Als je te veel terug levert, gaat dat je alleen maar geld kosten uiteindelijk en dat moet je voorkomen. Je kunt dit door een bedrijf laten berekenen, zij stellen dan een offerte op.