Een lichtplan maken in huis doe je zo!

Een lichtplan maken in huis doe je zo!

De juiste verlichting in huis erg belangrijk, niet alleen vanwege de praktische functie maar het is ook zeer bepalend voor de sfeer in huis. Het is daarom belangrijk om hier de nodige aandacht aan te besteden, mooie verlichting kan namelijk echt iets toevoegen aan je interieur. Maak daarom eens een lichtplan voor in je huis, op die manier kun je zorgen dat je interieur naar de next level wordt getild. Hoe je een lichtplan maakt, dat lees je hieronder.

Maak een plattegrond van de ruimte

Je begint met het maken van een plattegrond van de ruimte waar je een lichtplan voor wil maken. Teken verschillende lichtpunten in het plattegrond. Hou daarnaast ook rekening met natuurlijk licht in huis, zo weet je heel goed welke hoeken meer licht kunnen gebruiken. Zorg ook dat je meubels en eventuele wanddecoratie op het plattegrond zet, zo kun je in één oogopslag zien hoe de ruimte eruit ziet en waar verlichting geplaatst en gehangen kan worden. De plattegrond is de basis van je lichtplan.

Kies de basisverlichting

Je begint met het bedenken van de basisverlichting in huis, dit is de verlichting die je aanzet wanneer je een ruimte binnenloopt. Dit kunnen plafondlampen, spotjes en wandlampen zijn. Dit is vaak ook de wat meer functionele verlichting om te zorgen dat je in het donker iets ziet. Ook kun je ervoor kiezen om dimmers te plaatsen, zo kun je de lichtintensiteit naar behoefte aanpassen.

Denk na over praktische verlichting

Na de basisverlichting ga je nadenken over praktische verlichting, dit is bijvoorbeeld een hanglamp boven de eetkamertafel, een LED railverlichting boven de keuken zodat je genoeg ziet tijdens het koken of een leeslamp naast een fauteuil.

Voeg sfeerverlichting toe

Natuurlijk mag sfeerverlichting in de ruimte niet ontbreken, zo zorg je ervoor dat je sfeer in je interieur brengt. Sfeerverlichting hoeft niet heel functioneel te zijn, je hebt uiteindelijk hiervoor al de basisverlichting en de praktische verlichting. Met sfeerverlichting breng je meer gezelligheid in huis en hiermee kun je ook  je eigen stijl uitdrukken. Koop bijvoorbeeld een vintage tafellamp of hang neonverlichting aan de muur voor een bijzondere look.

Lumen en Kelvin

Na het nadenken over de soorten verlichting is het ook handig om rekening te houden met het soort verlichting want ook dit is erg bepalend voor de sfeer in huis. Let op de sterkte van de lamp, dit wordt uitgedrukt in lumen, hoe hoger dit aantal hoe feller het licht. Ook is het goed om rekening te houden met de kleurtemperatuur, dit wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler het licht is. Wil je een warme en gezellige uitstraling, bijvoorbeeld voor je sfeerverlichting, kies dan een lamp met een lage Kelvin. Juist praktische verlichting, bijvoorbeeld in de keuken, kies je verlichting met zowel een hoog aantal lumen als Kelvin.