Tips bij het kiezen van de naam voor je kindje

Tips bij het kiezen van de naam voor je kindje

Een pasgeborene heeft natuurlijk een naam nodig! De een heeft direct een kindernaam paraat, maar de ander heeft meer moeite met het bedenken van een goede naam. Kun je nog wel wat hulp gebruiken? Lees dan deze tips.

Geboortekaartje voor je zien

Het helpt om de toekomstige naam van je kindje visueel voor je te zien. Hoe je dit het best kunt doen? Stel je alvast voor hoe het geboortekaartje eruit komt te zien! Dan zie je hopelijk in een keer de naam helemaal voor je. Zeker als je visueel bent ingesteld, helpt dit je op weg. Wellicht springt er direct een bepaald thema op in je hoofd voor het kaartje, waar een specifieke naam perfect bij past. Denk aan de naam ‘Merel’ of ‘Rover’, passend bij een dierenthema. En dat zijn maar een paar voorbeelden – de mogelijkheden zijn uiteraard eindeloos.

Naam hardop uitspreken

Met de geboortekaart zie je de naam voor je. Maar ook de klank is belangrijk: zorg dat je de naam vooraf hoort. Spreek verschillende namen die je mooi vindt hardop uit. Welk naam past dan het best? Ook dit kan veel duidelijk maken. Sommige namen vallen al direct af, bijvoorbeeld als je ze maar lastig kunt uitspreken. Dat is niet zo praktisch. En spreek ook zowel de voor- als de achternaam uit, om te checken of het goed bij elkaar past.

Voor- én achternaam

Over de voor- en achternaam gesproken: houd dit altijd in gedachten! Met name om te achterhalen of de namen wel fraai staan bij elkaar. Als het niet mooi klinkt bij het uitspreken, moet je nog even verder denken. Maar soms passen een voor- en een achternaam juist wél heel goed bij elkaar, qua klank bijvoorbeeld. Onthoud ook dat er geen goed of fout is. Zo kun je een alliteratie (het herhaald gebruik van gelijke beginmedeklinkers) mooi vinden of juist helemaal niet – die keuze is aan jou om te maken.

Betekenis van een naam

Vrijwel iedere naam heeft een betekenis. Ook dit kan een reden vormen om voor een naam te kiezen. Zoek altijd de betekenis op van een naam die je in gedachten hebt: vind je dit een mooie betekenis, die bij je kindje past? Je kunt ook juist eerst op zoek gaan naar een betekenis, en op basis daarvan de naam uitkiezen.

Hele leven lang

Een kind heeft een leven lang de naam die jij aan hem of haar geeft. Zorg dus dat de naam leuk is op jonge leeftijd, maar net zo goed op oudere leeftijd. Dit telt allemaal mee!

Opvallend of onopvallend

Het helpt om te bedenken of je je kindje een bijzondere of juist meer een gewone naam wilt geven. Een unieke naam is bijvoorbeeld een leuke keuze als de achternaam al doorsnee is. Zo springt de naam er in het geheel toch wat meer uit. Voor een gewone naam valt juist weer te zeggen dat iedereen zo’n naam begrijpt, en dat je kind de naam bijvoorbeeld nooit hoeft te spellen ter verduidelijking.

Internationale naam

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen een internationale naam voor hun kind. Dit is een naam die wereldwijd begrepen wordt, zoals een Engelstalige naam. Het past in ieder geval zeker bij de moderne tijd.

Luister naar je gevoel

De laatste tip: luister altijd naar je gevoel bij de keuze. Vaak weet je diep van binnen al direct of je een bepaalde naam wel of niet geschikt vindt. Daar kun je best op vertrouwen! Het maakt de keuze wellicht een stukje makkelijker.