Tips om het huishouden makkelijker te maken

Tips om het huishouden makkelijker te maken

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Deze bekende quote van de Belastingdienst kun je ook toepassen op het doen van het huishouden. Hoe doe je dat dan? Dat lees je in dit artikel.

Plan het van tevoren in

Door van tevoren het huishouden in te plannen voorkom je dat je het gaat uitstellen. Je hebt er daardoor namelijk op gerekend. Als je op het moment zelf moet bedenken of je wel of niet het huishouden gaat doen, is de kans groot dat je geen zin meer hebt. Er is immers altijd wel iets leukers om te doen. Doordat je geen smoesjes hoeft te verzinnen bespaar je jezelf ook weer tijd en energie. Veel mensen ervaren dat het fijn is om een vast moment te hebben dat ze huishoudelijke klusjes doen. Natuurlijk gebeurt het weleens dat je een keer vaker moet schoonmaken, maar de vaste schoonmaak momenten kun je wel inplannen. 

Zorg voor handige opbergsystemen

Door een handig opbergsysteem blijft het netjes in je huis. Er zijn veel verschillende opbergsystemen, zoals bijvoorbeeld de Marie Kondo methode. Met deze methode bewaar je onder andere kleding op een bepaalde manier. Door deze methode vallen stapels met kleding minder snel om. Ook heb je meer inzicht in je kast, waardoor je minder snel iets kwijtraakt. Kies vooral een manier die bij je past. Voor bijna iedereen werkt het hebben van vaste plekken voor spullen. Ook is het handig om spullen per categorie te bewaren. Zorg bijvoorbeeld voor aparte lades per soort lingerie, zoals je bh en ondergoed. Hierdoor is het niet alleen makkelijker op te ruimen. Je raakt door deze manier van opruimen ook minder snel iets kwijt én je lingerie blijft er langer goed door.

Luister ondertussen een podcast of muziek

Je kunt het huishouden een stuk leuker maken door te luisteren naar een podcast of muziek. Ga je stofzuigen? Doe dan oordopjes in. Zo kan je de muziek nog goed horen en hoef je het niet zo hard aan te zetten, waardoor je voorkomt dat je buren hier last van krijgen. Via Spotify en Podimo vind je vele leuke podcasts om naar te luisteren Ben je meer fan van boeken? Dan kan je ook luisteren naar luisterboeken. Vind je dat de luisterboeken te langzaam worden voorgelezen? Geen probleem. Je kunt luisterboeken namelijk ook versneld afluisteren.

Heb je nog geen vaste momenten dat je je huishoudelijke klusjes doet? Ga dan meteen aan de slag met het bedenken van een goed moment hiervoor en plan het in.