Hoe stel je een zonnebril af?


Hoe stel je een zonnebril af?


Op zonnige dagen is het verstandig om een zonnebril te dragen. Zo’n bril zorgt er namelijk voor dat er niet of nauwelijks uv-licht in je ogen komt. Dit is overigens alleen het geval als de zonnebril goed is afgesteld. Als je de bril inmiddels al een paar jaar hebt, zit hij mogelijk niet goed meer. In dat geval raden wij je aan om hem af te stellen. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Je leest het in deze tekst.

Zonnebril staat scheef

Als je jouw zonnebril veelvuldig draagt, kan het zijn dat deze na verloop van tijd scheef op je gezicht staat. Omdat dit er niet mooi uitziet, wil je de bril misschien opnieuw afstellen. Dit doe je door één van de twee pootjes van de bril bij te buigen. Begin niet direct met buigen, maar houd het pootje eerst een halve minuut onder warm water. Doordat het pootje hierdoor soepeler wordt, kun je hem makkelijker buigen. Verbuig de pootjes van een zonnebril altijd beetje bij beetje. Op deze manier is de kans dat ze beschadigen of afbreken namelijk kleiner.

Zonnebril zit te strak

Een zonnebril afstellen is niet alleen aan te raden als hij scheef op je gezicht staat, maar ook als hij te strak zit. De bril kan op twee plekken (te) strak zitten: op je neus en bij je slaap. Zit de bril te strak op je neus en heeft hij neussteuntjes? Dan kun je deze iets naar buiten drukken. Gebruik hier je duimen voor en houd de bril altijd met beide handen vast. Als de bril te strak zit bij je slaap, buig je de pootjes iets bij. Doe dit bij voorkeur ter hoogte van het scharnierpunt. Ga voorzichtig te werk, want als je te veel kracht uitoefent kan een pootje afbreken.

Zonnebril zit te los

Zonnebrillen kunnen niet alleen te strak, maar ook te los zitten. Hierdoor kan de bril bijvoorbeeld constant van je neus glijden. Afstellen is in dat geval verstandig. Als je bril neussteuntjes heeft, duw je deze voorzichtig iets naar binnen. Gebruik hier je duimen voor. Wanneer een zonnebril geen neussteuntjes heeft, buig je de pootjes iets verder naar binnen. Gaat het om een kunststof bril? Houd de pootjes dan eerst minimaal dertig seconden onder warm water.

Laat je zonnebril afstellen door een opticien

Heb je een Ray-Ban of Dolce & Gabbana zonnebril gekocht? Dan heb je hier waarschijnlijk veel geld voor neergeteld. Daarom vind je het misschien niet prettig om je zonnebril zelf af te stellen. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt ermee naar een opticien gaan. De professionals die hier werken kunnen niet alleen gewone brillen afstellen, maar ook zonnebrillen. Als je jouw bril bij dezelfde opticien af laat stellen als waar je hem gekocht hebt, kost dit je vaak geen geld.