Je eigen natuurlijke cosmetica maken!

Je eigen natuurlijke cosmetica maken!

Wist je dat het maken van je eigen natuurlijke cosmetica ontzettend makkelijk is om te doen, vaak heb je helemaal niet hele ingewikkelde ingrediënten nodig en grote kans zelfs dat je het al in je keukenkastje hebt staan. Het voordeel van het maken van je eigen cosmetica is dat je zelf kan bepalen wat je er allemaal in doet, ideaal voor mensen met een gevoelige huid. Daarnaast is het ook nog eens een hele leuke bezigheid en bespaart het veel geld! In dit artikel vind je verschillende recepten van een gezichtsmasker tot aan een natuurlijke deodorant.

Gezichtsmasker op basis van honing

Honing is lekker in de thee maar is ook een ideale ingrediënt voor verzorgingsproducten, het werkt o.a. hydraterend, antibacterieel, kalmerend en exfoliërend. Een heel geschikt product dus met veel fijne eigenschappen voor de huid.

Wat heb je nodig voor één gezichtsmasker:

 • eetlepel honing
 • halve avocado
 • eetlepel yoghurt

Meng de ingrediënten met elkaar in een kommetje en breng vervolgens aan op je gezicht. Laat het mengsel op z’n minst 15 tot 20 minuten intrekken en spoel vervolgens af met lauwwarm water.

Een kokosolie lippenbalsem

Ik heb heel vaak droge lippen en vooral in de wintermaanden is dit een terugkerend probleem, ik zal vast niet de enige zijn. Deze lippenbalsem die je zelf kan maken op basis van kokosolie en andere olierijke ingrediënten is ook makkelijk te maken.

Wat heb je nodig voor een lippenbalsem:

 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1 eetlepel bijenwas
 • 1 eetlepel shea butter
 • evt. een paar druppels etherische olie
 • een klein potje

Doe de ingrediënten, behalve de etherische olie, in een klein kommetje en zet deze bovenop een pan met water en verwarm au bain marie. Zorg dat de producten goed smelten en vervolgens roer je het even goed door en haal je het mengsel van het vuur. Wil je graag etherische olie toevoegen dan is dat nu het moment. Schenk het over in een klein potje met deksel en laat vervolgens eventjes afkoelen, eventueel in de koelkast, en je zelfgemaakte lippenbalsem is een feit!

Een bodyscrub met suiker en munt

Na een lange winter en met de zomer in het vooruitzicht, begin ik alvast met het scrubben van mijn huid. Heel vaak maak ik zelf een bodyscrub omdat 9 van 10 keer ik de ingrediënten hiervoor al in huis heb. Dit receptje is o.a. met suiker (kan evt. vervangen worden voor zout), honing en munt en is heel makkelijk te maken voor je zelf óf om eventueel cadeau te doen.

Wat heb je nodig voor de bodyscrub:

 • 2 theekopjes suiker
 • 1/4 theekopje olijfolie
 • 1/4 kopje honing
 • verse muntblaadjes
 • evt. een beugelpotje om het te bewaren

Pak een kom en doe hier alle ingrediënten in, behalve de verse muntblaadjes. Meng alles goed door elkaar en snij of knip vervolgens de muntblaadjes wat fijner en voeg dit toe. Daarna kun je de scrub in een beugelpotje doen en is die klaar voor gebruik. Dit is een hele fijne bodyscrub om mee te nemen onder de douche en spoel je af met lekker lauwwarm water, ook ideaal om te gebruiken vooraf aan het scheren. Met de hoeveelheid kun je een aantal weken mee vooruit.

Een natuurlijke deodorant

Steeds vaker lees en hoor je veel negatieve berichten over deodorant, zo zit het vaak vol met allerlei chemische stoffen wat de nodige vragen oproept. Gelukkig is het helemaal niet lastig om zelf je eigen natuurlijke deodorant te maken, zo weet je zeker dat er niks schadelijks inzit en is deze deodorant ook nog eens effectief.

Wat heb je nodig voor een deodorant:

 • 3 eetlepels baking soda
 • 3 eetlepels maizena
 • 3 eetlepels kokosolie
 • evt. een aantal druppels etherische olie max. 8 druppels
 • een potje

Doe de ingrediënten in een kom, laat eventueel eerst de kokosolie wat zachter worden door deze te verwarmen. Zorg dat de ingrediënten goed gemengd worden en voeg de druppels etherische olie toe. Etherische olie dat heel goed is voor een natuurlijke deodorant zijn o.a. salie, lavendel en den. Schep het mengsel over in een potje met deksel en de deodorant is klaar voor gebruik.

Zoals je hebt kunnen lezen is het maken van je eigen cosmetica ontzettend makkelijk te doen, je hebt weinig ingrediënten nodig en het is een handomdraai klaar.