Een nieuw jaar, een nieuw begin!

Een nieuw jaar, een nieuw begin!

Voor veel mensen is het nieuwe jaar vaak een reden om aan goede voornemens te doen, bijvoorbeeld stoppen met roken of wellicht wat kilootjes kwijtraken. Vaak is een nieuw jaar het moment om verandering aan te brengen in je leven. Zelf ben ik niet zo van de goede voornemens en ik ben van mening dat als je iets wilt veranderen of aanpassen, dat je dit op elke dag kunt doen. Wel vind ik het fijn om in januari een aantal zaken te doen zodat ik het jaar met een frisse start kan beginnen. Omdat ik uit eigen ervaring weet hoe fijn dit is, deel ik een aantal van deze dingen waar ik ieder jaar mee begin en wie weet heb jij hier ook iets aan..

Mijn financiën op een rij

Het eerste wat ik eigenlijk altijd doe is eventjes terugkijken na het afgelopen jaar op financieel gebied. Wat heb ik aan inkomsten gehad en wat waren mijn uitgaven. Dit doe ik puur om even voor mijzelf op te maken hoe het jaar is geweest en wat ik eventueel anders wil gaan doen. Ik maak vaak een Excel sheet aan en ik noteer mijn verwachte inkomsten en uitgave voor het komende jaar en ook stel ik altijd een doel in wat ik qua inkomsten hoop te genereren. Op die manier heb ik een soort van prognose en dit geeft mij altijd veel rust. Ook kijk ik altijd even kritisch na bepaalde uitgaven, zoals bepaalde abonnementen. Soms heb ik namelijk helemaal niet door dat ik ergens weinig gebruik van maak en ondertussen lopen de kosten gewoon door, super zonde van mijn geld en door hier even goed naar te kijken bespaar ik weer wat.

Van uitstel komt afstel

In december heb ik het vaak erg druk met van alles en nog wat, wie niet?! Daarom belanden bepaalde zaken op één grote stapel en mijn to do list wordt steeds langer. Ook heb ik een aantal dingen op die to do list staan die ik al het hele jaar heb uitgesteld omdat het niet per se heel leuk is om hier over na te denken. Bijvoorbeeld het afsluiten van een begrafenisverzekering, dit is iets wat ik al twee jaar lang aan het uitstellen ben en ergens in mijn achterhoofd weet ik dat dit moet regelen. Het zijn zaken waar ik, maar vast ook meer mensen, niet zo heel graag aan wil denken maar wat wel super belangrijk is om goed te regelen. Een uitvaartverzekering is heel fijn om te hebben omdat je je nabestaanden niet opzadelt met kosten en stress, dat is ook iets waar je naasten niet op zitten te wachten naast al het verdriet. Het regelen van mijn begrafenisverzekering wil ik dus niet langer meer uitstellen en zal ik in de maand januari gaan doen, dan kan ik eindelijk die taak van mijn to do list afstrepen. Dit zal vast heel fijn voelen, ook omdat ik het dan allemaal netjes geregeld heb.

Doelen stellen en opschrijven

Voor het nieuwe jaar heb ik altijd wel een aantal doelen, zowel zakelijk als persoonlijk. Ik vind het fijn om in het begin van het jaar deze doelen ergens op te schrijven. Trouwens helemaal niet omdat ik vind dat ik die doelen koste wat kost moet behalen van mezelf, want mijzelf druk opleggen dat doe ik niet meer. Ik doe het meer omdat ik het vooral leuk vind om ergens naar toe te werken. Ook bedenk ik altijd kleine en haalbare doelen, soms deel ik grotere doelen op in kleinere doelen zodat je snel resultaat kunt behalen. Mijn zakelijke doel voor dit jaar is bijvoorbeeld nog meer klanten krijgen voor freelance copyright werk. Een persoonlijke doel is dat ik graag met Beau (mijn paard) een officieel proefje wil gaan rijden en hiervoor zijn we al hard aan het trainen.

Een grote schoonmaak in huis

Waar ik ook blij van word is om het jaar te starten met een grote schoonmaak in huis. Elke ruimte in huis, van keuken tot aan zolder geef ik een schoonmaakbeurt. Dat niet alleen, ik ruim ook altijd flink op en ik kijk wat weg kan naar bijvoorbeeld de kringloop. Ik loop altijd de kasten van de kinderen na om te kijken of er kleding is wat weg kan, omdat het bijvoorbeeld te klein is geworden of dat het niet meer netjes is. Omdat het altijd best wel een klus is trek ik hier wel een aantal dagen voor uit en doe ik het ook echt per ruimte. Na die aantal dagen is het huis helemaal netjes, tot in de kleinste hoekjes en ik vind dit altijd een heel fijn gevoel!

Zorg goed voor jezelf!

Ten slotte vind ik het ook belangrijk om het jaar te beginnen door goed voor mezelf te zorgen. December is altijd een drukke maand en ik merk dat ik in januari altijd wat extra vermoeid ben. Ik vind het dus heel belangrijk om goed voor mijzelf te zorgen en dat bestaat o.a. uit mijn rust nemen, tijd voor mezelf, een keer extra in bad gaan, mijzelf trakteren op een uurtje schoonheidsbehandeling etc. Ik zorg er in ieder geval voor dat ik heel bewust mijn rustmomenten pak, zodat ik het jaar goed kan beginnen en niet meteen al met 1-0 achtersta.