5 Tips om de drukke decembermaand door te komen

December wordt vaak gezien als een gezellige maand waarin familie, lekker eten en cadeaus centraal staan. Maar vaak wordt de maand december ook als een hele drukke maand gezien en dit geeft voor sommige mensen de nodige stress. Zelf ervaar ik deze maand ook wel als stressvol omdat we bovendien nog een verjaardag hebben van onze jongste, waar uiteraard ook van alles voor geregeld moet worden. Om ervoor te zorgen dat ik deze maand toch zo stressloos mogelijk doorkom, heb ik een aantal tips die ik graag met je wil delen zodat december toch op een ontspannen manier kan verlopen…

Een goede planning maken

Het is slim om voordat de maand december begint alvast een planning te maken. Dit lijkt misschien overdreven maar het kan heel veel rust geven in je hoofd. Pak dus je agenda, kalender of planner erbij en ga per dag bekijken wat je alvast kunt doen. Dus begin bijvoorbeeld op tijd met het bestellen van cadeautjes, plan een dag in dat je de cadeautjes gaat inpakken, plan een dag in om over het kerstmenu na te denken etc. etc. Wanneer je alle to do’s hebt genoteerd, geeft dit direct rust in je hoofd en je weet je meteen waar je aan toe bent. Ook nog een groot voordeel, je hoeft niet last minute nog dingen te regelen want daar krijgt een mens nu eenmaal heel erg veel stress van.

Plan rustmomenten in

Misschien een voor de hand liggende tip, maar plan ook zeker rustmomenten voor jezelf in. Dit kun je ook heel bewust inplannen in bijvoorbeeld je agenda, dus neem het mee in je to do’s. Doe je dit namelijk niet dan is het lastig om een rustmoment te pakken en blijf je maar doorgaan. Uiteindelijk kom je er dan te laat achter dat je eigenlijk wel wat ontspanning had kunnen gebruiken en is je stresslevel al veel te hoog. Je zou bijvoorbeeld mindfulness oefeningen kunnen gaan doen. Misschien klinkt dit wat zweverig, maar uit eigen ervaring weet ik dat je hier heel erg tot rust van komt. Er zijn genoeg mindfulness oefeningen die ongetwijfeld bij je passen, een mindfuness oefening kan al een fijne wandeling zijn of bijvoorbeeld bepaalde ademhalingstechnieken waar je rustig van wordt. Op de website van Marvin de Reuver vind je allerlei mindfulness tips en oefeningen die je hierbij kunnen helpen.

Durf nee te zeggen!

De decembermaand is voor de meeste mensen druk en het is dus ook heel belangrijk om je eigen grenzen te bewaken, dus durf nee te zeggen! Ga heel goed bij jezelf na wat je aan kunt naast je drukke baan, gezinsleven, huishouden en alles hieromheen. Hebben ze op school bijvoorbeeld een kerstdiner en verwachten ze van de ouders dat hiervoor gekookt moet worden, durf dan ook nee te zeggen als dit teveel is voor je. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gemoedstoestand en bewaak dit dus goed.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Wanneer je zelf al hele hoge doelen stelt aan de maand december én aan jezelf, is het niet zo gek dat je meteen al stress ervaart. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk en kies af en toe ook voor makkelijk. Laat bijvoorbeeld in de maand december je boodschappen lekker thuisbezorgen, ga voor een kant-en-klaar gerecht, laat je gasten ook iets koken en meebrengen en zo kun je van alles verzinnen om het jezelf vooral niet te moeilijk te maken. Uiteindeljk draait de maand december vooral om gezelligheid en samenzijn, niet om wie de mooiste gedekte tafel heeft of het beste gerecht uit de keuken tovert.

Vergeet niet te genieten

In dit artikel ligt heel erg de nadruk op hoe je kunt voorkomen dat je te veel stress krijgt in de maand december, maar vergeet uiteraard ook niet te genieten. December is een hele gezellige maand met bijvoorbeeld lekker eten, samenzijn met familie en vrienden, het terugkijken op een jaar, het geven en krijgen van cadeaus etc. Allemaal hele fijne dingen en het is belangrijk dat je probeert te genieten van het moment en dat je niet te veel bezig bent met wat je allemaal nog moet doen of hebt gedaan. Als je dit lastig vindt, kun je eventueel de dingen die je nog moet doen of waar je meezit even van je afschrijven, parkeer het letterlijk. Vaak helpt dit wel om je hoofd wat meer ruimte te geven zodat je meer in het moment kan leven. Ook mindfulness oefeningen kunnen hier zeker bij helpen.

Comments are closed.