Tips voor meer gezelligheid in je woonkamer

In je woonkamer breng je veel tijd door. Daarom is het belangrijk om je woonkamer een beetje gezellig te maken. Maar wat maakt nu precies je woonkamer gezellig. Veel is natuurlijk afhankelijk van je eigen smaak, maar er zijn een aantal ingrediënten die je sowieso nodig hebt om je woonkamer gezellig te maken en van sfeer te voorzien. We gingen op onderzoek uit en keken hoe je je woonkamer gezellig kunt maken. 

Warme kleuren

Warme kleuren zorgen vaak voor gezelligheid en knusheid. Warme kleuren zijn donkere kleuren die roodtinten bevatten. Het aanbrengen van warme kleuren in je huis betekent natuurlijk niet dat je je muren rood moet verven. Je kunt een warme kleur ook op een subtiele manier laten terugkomen. Bijvoorbeeld in kussens op de bank, of in schilderijen aan de muur. 

Verlichting

Om je woonkamer ‘s avonds ook gezellig te maken is verlichting van essentieel belang. Je zou kunnen stellen dat fel licht je woonkamer al snel minder gezellig maakt. Gedimd licht, of licht dat vanuit meerdere kleinere lichtbronnen komt, maakt je woonkamer gezelliger. Meerdere kleine lampjes verspreid door de woonkamer leidt al snel tot een gezelligere woonkamer dan een groot plafondlicht.

Accessoires

Ook accessoires kunnen bijdragen aan de gezelligheid in je kamer. Wees echter wel selectief in wat je neerzet. Zo voorkom je dat je woonkamer te druk en te rommelig wordt. Kies op een kastje bijvoorbeeld voor een ornament op voet, waar alle aandacht naar uit gaat. Je kunt ook kiezen voor een aantal kleine waxinelichthouders of een fotolijstje. Zolang je niet veel neerzet, maken accessoires je woonkamer een stuk minder kaal en ongezellig.

Planten

Planten maken je woonkamer huiselijk en gezellig. Je kunt kiezen voor een grote plant op een bepaalde plek in je woonkamer of voor meerdere kleine plantjes op kastjes en in de vensterbank. Let bij het aanschaffen van bloemen en kamerplanten ook op de vaas of de pot. Doorgaans maken donkere potten en vazen je huis gezelliger dan lichte of doorzichtige potten. Ben je niet zo goed in het verzorgen van planten? Dan kun je ook kiezen voor kunstplanten. Tegenwoordig zijn deze bijna niet meer van echt te onderscheiden.  

Houten voorwerpen

Voorwerpen van hout in je interieur geven meer sfeer aan je woonkamer en maken hem huiselijk. Het is wel belangrijk dat hierbij de natuurlijke kleur van het hout behouden blijft. Een wit geverfde kast maakt je huis gelijk een stuk minder gezellig. Wil je hout in je interieur verwerken dan kun je denken aan een kastje van hout of een houten eettafel, maar je kunt hout ook laten terugkomen als accessoire. Bijvoorbeeld een mooi houten beeld op een kast. 

Een open keuken

Een open keuken maakt je huis gezellig. Het maakt deel van de leefruimte, de plek waar het hele gezin samenkomt. Door je open keuken gezellig te maken, maak je gelijk ook je woonkamer gezelliger. Je kunt bijvoorbeeld haken in de muur maken en hier je kookgerei ophangen of een kruidenrek plaatsen waar je al je kruiden kunt opbergen. Hierdoor krijgt je keuken een huiselijke sfeer. 

Gordijnen

Een van de belangrijkste sfeerbepalers in je huis zijn de gordijnen. De gordijnen kleden je ramen aan. Gordijnen zijn gezelliger dan jaloezieën, lamellen of rolgordijnen. Ook via de gordijnen kun je meer kleur aanbrengen in je interieur, maar zorg we dat de gordijnen een eenheid vormen met de rest van je interieur. 

Open haard

Heb jij een huis met een rookkanaal? Dan heb je de mogelijkheid om een open haard te gebruiken. Een open haard is erg sfeervol en gezellig in de woonkamer. Vooral tijdens de winter is het gezellig om knus voor de open haard te zitten. Daarnaast kun je met een open haard makkelijk je hele huis verwarmen. Met een open haard kun je dus ook besparen op je stookkosten. 

Een poef

Een poef zorgt voor extra sfeer en creëert een extra zitplaats. Je kunt ze makkelijk verplaatsen en ze zijn in allerlei kleuren en materiaalsoorten te krijgen. Een poef met een gebreide stof geeft je woonkamer een extra huiselijke sfeer. Met een poef kun je ook goed kleur aanbrengen in je huis. Heb je te weinig warme kleuren in je huis, dan kun je met een poef deze op een subtiele manier in je huis aanbrengen. 

Comments are closed.